Úszik a legújabb humanoid robot

Horváth Balázs - 2012. július 19. | 10:30 Tudomány

A japánok által létrehozott robot még jobb eredményekhez segítheti a sportolókat.

Szponzorált hirdetések

A robotika egyik központi törekvése, hogy utánozzák, másolják az emberi test különböző mozgásformáit, vagy az arc mimikáját. Persze az állatvilág is gyakran megihleti a tudósokat, de jellemzően újra visszatérnek az ember mozgásának leképezéséhez. A japánok hagyományosan élen járnak ezen a területen, így nem meglepő, hogy a világ első úszó robotja, az úgynevezett Swimming Human Model (úszó emberi modell) is hozzájuk kötődik.


Az egyszerűsített nevén Swumanoidnak nevezett robot az első olyan szerkezet a világon, ami képes az ember úszómozdulatait utánozni. A projekt vezetője, a Tokiói Technológiai Intézet professzora, Motomu Nakashima szerint sikerült megalkotni egy olyan, az úszást realisztikusan másoló robotot, aminek nagy jelentősége lehet a továbbiakban. A fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy javítsák az úszók teljesítményét.A robot kialakítása előtt számítógépes programokkal rögzítették, elemezték az úszómozdulatok minden mozzanatát, majd azt a robottal „visszajátsszák", így fizikai valójában meg tudják figyelni, hogy az úszó mely mozdulatán lehet fejleszteni a jobb időeredmények érdekében. A Swumanoidnak persze könnyű dolga van, hiszen ugyanazt a mozgássort végtelen alkalommal, minden esetben pontosan, fáradtság nélkül ugyanúgy teszi meg, így sokkal könnyebb az adatokat elemezni, kiértékelni.

A robot az átlagos emberi test méreteinek a felét teszik ki, mind a négy végtagja párhozamosan mozgatható, az ízületeket pedig 20 darab, egymástól függetlenül működő elektromos motor helyettesíti. A tudósok szerint a sport területén kívül számos egyéb felhasználási lehetőséget el tudnak képzelni. Nakashima a Reutersnek adott interjújában arról beszél, hogy nehezen megközelíthető, víz alatti hibaelhárítások, vagy egyéb munkák elvégzésére is bevethető lehet a Swumanoid. Persze a gyakorlati bevetések megkezdéséhez még jó pár, fejlesztéssel teli évnek el kell telnie.

Szponzorált hirdetések

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

A tudomány néha tényleg csodákra képes, például járáshoz segítheti azokat, akik erre valamiért sosem lennének képesek. Sőt, néha kissé többet is lehetővé tesz.

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását
Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Robot
Japán
Tudomány
úszás
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Úszik a legújabb humanoid robot" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál