Vakoknak segít az androidos alkalmazás

Horváth Balázs - 2012. július 16. | 10:30 Android Google Tudomány

Az angol fejlesztésű applikáció önmagában vagy két készülékkel lesz megvásárolható.

Szponzorált hirdetések

Az érintőképernyős mobilok megjelenése azt eredményezte, hogy a vakok és látássérültek ki lettek zárva ezek használatából, hiszen még azok a fizikai gombok is eltűntek a készülékekről, amiket ki tudtak tapogatni a használathoz. Akadnak alkalmazások, amelyek ezt a problémát igyekeznek áthidalni, de komplett megoldás nem született ezen a területen.


A Sight and Sound Technology fejlesztőcég azonban egy non profit szervezettel, a Screenreaderrel társulva kifejlesztette a Georgie nevű androidos alkalmazást, ami a remények szerint rengeteg segítséget nyújt majd a vakoknak mindennapjaik során. A Georgie nem is applikáció, hanem inkább egy speciális kezelőfelület, ahol méretes, akár színes gombok segítenek a felhasználóknak eligazodni a funkciók között. Minden érintést hangüzenetek kísérnek, így a látássérült tökéletesen tudja, hogy éppen mit nyomott meg és annak mi a következménye.

A tárcsázás így sokkal könnyebb, de az SMS-küldés is megoldható, amihez a Google hangfelismerő alkalmazását használják. A többi funkció is elsősorban a Google szolgáltatásaira épül: a felhasználó egy gombnyomással meg tudja állapítani, hogy hol tartózkodik, a közelben milyen tömegközlekedési eszközök állnak meg, illetve indulnak, vagy milyen kávézóba, étterembe tudna betérni. Ha valaki végérvényesen eltévedne, akkor a hozzátartozóktól segítséget is tud kérni úgy, hogy megosztja tartózkodásának pontos koordinátáit. Másik hasznos segítség a szövegfelismerő funkció, ami egy fotó elkészítése után képes be, majd felolvasni, hogy mi áll az étlapon.

A Georgie egy július 17-18-án megtartandó rendezvényen indul el hivatalosan és kétféle módon juthatnak hozzá a vásárlók. Egyrészt előre telepítve megtalálható lesz a Samsung XCover és Motorola Defy+ JCB 2 mobilokon, de önmagában, 149 fontért is letölthető lesz a Play Store-ból minden 2.2-nél frissebb androidos mobilra. Mivel angol fejlesztésről van szó, a Georgie előnyei egyelőre csak angol nyelven élvezhetők, de reméljük, hogy hamarosan akár hazánkban is megjelenik egy magyarított verziója.

Szponzorált hirdetések

Villámgyorsan kitalálja a címzettet az új Gmail

A legnépszerűbb email szolgáltatás mobil kliense most néhány új funkcióval gyarapodott.

Villámgyorsan kitalálja a címzettet az új Gmail
Villámgyorsan kitalálja a címzettet az új Gmail

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Android
Google
vak
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Vakoknak segít az androidos alkalmazás" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál