Hogyan próbálja a Facebook elkapni a pedofilokat?

Szőlősi Tibor - 2012. július 15. | 14:30 közösség

Azt tudjuk, hogy a Facebook rengeteg adatot gyűjt rólunk, de arról talán keveseknek van tudomásuk, hogy figyelik a bűncselekményekre utaló beszélgetéseket, üzeneteket is.

Szponzorált hirdetések

Március 9-én a Facebook biztonsági szoftvere egy furcsa dolgot fedezett fel, mégpedig azt, hogy egy harmincas évei elején járó férfi egy 13 éves dél-floridai lánnyal beszélget a szexről, akivel azt tervezték, hogy iskola után találkoznak.

A Facebook rendszere jelezte a lehetséges veszélyt az alkalmazottaknak, majd ezt követően a rendőrség vette át az ellenőrzést a lány gépe felett, így hamarosan a rács mögé dugták a pedofíliával vádolt férfit. A The National Center for Missing and Exploited Children szerint tavaly bizonyítottan 3.638 esetben próbáltak meg felnőttek interneten keresztül elcsábítani gyerekeket, míg 2010-ben ez a szám 4.053, és 2009-ben 5759 volt. A dolog tehát valós probléma, és az igazán felelős oldalak valóban foglalkoznak vele, több-kevesebb sikerrel. A Facebook vezető biztonsági főnöke, Joe Sullivan elmondta, hogy "soha nem akartuk olyan internetes környezetet, ahol az embereink folyamatosan a privát beszélgetéseket figyelik, ezért fontos, hogy olyan technológiával dolgozzunk, melynek a hibás riasztási aránya igen alacsony.


Ezen felül azonban nagyon nehéz azt felismerni, hogy az egymás között beszélgetők milyen kapcsolatban vannak egymással, így tehát az alacsony hibaarány egyben azt is jelenti, hogy sok veszélyes kommunikációra nem derül fény. A Facebookon is voltak olyan sajnálatos esetek, melyekben a felnőttek bizonyítottan kiskorúakat céloztak meg, és ebből bírósági ügy lett." A  helyzet azonban az, hogy míg 1 veszélyes alakot kiszűrnek, addig 10 másik csusszan át a rendszeren, bántatlanul űzve veszélyes játékait. A közösségi oldal számára tehát ez a nagy dilemma, hogy miként lehetne kiszűrni a veszélyes egyedeket anélkül, hogy közben az ártatlan felhasználók személyiségi jogait se korlátozzák. Kritikus szemmel nézve azonban furcsa, hogy ezen problémáznak, miközben tudjuk, hogy rengeteg olyan adatot gyűjtenek rólunk, ami nem sokban különbözik azoktól, melyekkel meg lehetne csípni a veszélyes elemeket.

Szponzorált hirdetések

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

Egy apró kis virtuális nyomógomb, mely az elmúlt években sokunk életét megváltoztatta, és amely most némi megújuláson esik át.

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja
Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hogyan próbálja a Facebook elkapni a pedofilokat?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál