Ezek a fejlett technológiák menthetik meg a játékvezetőket?

Szőlősi Tibor - 2012. július 7. | 10:30

A foci egy olyan sport, melyben sűrűn születnek rossz bírói döntések, de nem mindegy, hogy egy szabálytalanságot, vagy egy gólt néz el a spori.

Szponzorált hirdetések

Az elmúlt évek rosszabbnál rosszabb bírói döntéseit követően a FIFA végre jóváhagyta, hogy legyen labdakövető technológa a pályán, melynek segítségével elkerülhetőek például a mostani EB magyar bírájának döntéséhez hasonlatos esetek.

Mivel a foci rendkívül népszerű sport, melyet több mint 200 ország 250 millió embere űz, több pénz mozog benne, mint bármilyen más sportban a világon. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy több milliárd ember követi nyomon, így például a spanyol-olasz EB-döntő több hozzászólást és bejegyzést generált, mint eddig bármilyen más sportesemény. Egy rossz bírói döntés akár százmillió dolláros károkat okozhat, nem is beszélve az így hátrányba került csapat országának lakóiról, akik nagyon fel tudnak háborodni. A jelenleg jóváhagyott technológiák, azaz a HawkEye és a GoalRef nem a játék egészét figyelik, csupán a gólok egyértelmű megadásában, vagy nem megadásában nyújtanak segítséget, amikor hiába látja az egész világ, hogy az bizony gól volt, a spori éppen rossz szögben állt, és nem adja meg (ez elég ismerős lehet mindenkinek).


A HawkEye egy olyan megoldás, melyet a teniszben már használnak egy ideje, a hozzá tartozó kamerát pedig a kapufára telepítik. Ez követi a labda minden pillanatát. így viszonylag gyorsan eldönthető, hogy örülünk, vagy nem. A GoalRef a Fraunhofer Intézet  projektje, és úgy működik, hogy egy mágneses tér veszi körül a gólvonalat, ami egy láthatatlan függönyt alkot. Amikor a labda a gól szabályainak megfelelően halad át ezen a függönyön, a mágneses mező változásai által a rendszer egy üzenetet küld a játékvezető csuklójára rögzített karperecre, méghozzá egy rezgés formájában.


 Ezekkel tehát az alapvető problémákat ki lehet küszöbölni, de a technológia segítségével a problémás esetek 90 százalékát ki lehetne küszöbölni, így például a lessel kapcsolatos rossz döntéseket. Az elképzelések szerint érzékelőket kellene elhelyezni a játékosok cipőjén és a labdán, melyek pontosan jelzik mindenkinek a helyzetét, és egy helyi számítógép háromszögeléssel simán megállapíthatná, hogy les volt, avagy nem. Mivel nem sci-fi technológiáról beszélünk, így elég könnyen kivitelezhető lenne, és költségei szinte észrevehetetlenek lennének egy olyan költségvetésű sportágban mint a foci.

A helyzet azonban az, hogy nagyon sokan nem szeretnék, ha ennyire hibamentessé válna a játékvezetés, mert valljuk be, a futballnak szerves részét képezi az anyázás, ami egy kicsit olyan, mint a hokiban a bunyó. Az odahaza elnyomott férjek a lelátón adják ki magukból a rossz döntés okozta stresszt, és az összetartozás érzetét is erősíti a ritmusra történő káromkodás.  Ugyanakkor ezekkel a megoldásokkal valamilyen szinten elejét lehetne venni a bundának is. Az ellenzők közé tartozik a legendás egykor játékos Michel Platini, aki nem mellesleg az UEFA elnöke is, de a FIFA már állást foglalt, nekik kell a rendszer, hogy ne fordulhasson elő többet a Kassai-féle esethez hasonló. A rendszert tehát már a decemberi klubvilágbajnokságon használni fogják Japánban, majd később a 2013-as Konföderációs Kupán és a brazíliai világbajnokságon (2014-ben).

Szponzorált hirdetések

Letarolta az internetet a foci VB

A vasárnap esti döntővel zárult futball világbajnokság nemcsak tévé, hanem internet fronton is remek számokat produkált.

Letarolta az internetet a foci VB
Letarolta az internetet a foci VB

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Technológia
futball
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Ezek a fejlett technológiák menthetik meg a játékvezetőket?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál