Egyre jobban éleződik a PC-Mac verseny

Horváth Balázs - 2012. július 6. | 16:30 Apple laptop

Egy elemző szemléletes grafikonja szerint a PC fokozatosan veszít dominanciájából.

Szponzorált hirdetések

Horace Dediu, az Asymco elemzője évtizedek óta figyelemmel kíséri a számítógépek piacát és jegyzi az eladási számokat. A közzétett táblázatokon nyomon követhető, hogy hányszoros túlerőben volt a PC az évek során.


A gyűjtés 1984-tól, az első Mac megjelenésétől indul, amikor is az Apple értelem szerűen azonnal hátrányba került, hiszen ekkorra az IBM PC már 1981 óta a piacon volt. Ezt követően a rendszer a többi gyártó konfigurációján is megjelent, így sokkal gyorsabban terjedt szerte a világon. Ezután a következő számottevő ugrás 1995-ben következett be, amikor a nagy népszerűségnek örvendő Windows 95 megjelent. Innentől számítva indult meg a totális PC uralom, aminek a lendülete egészen 2004-ig kitartott: ekkor 182,5 millió PC és 3,25 millió Mac volt a felhasználók tulajdonában.


2004-tól azonban érezhetően, a táblázat szerint pedig szemmel láthatóan megváltozott a helyzet. Dediu elemzésében arról beszél, hogy ekkor a PC-k növekedésének üteme csökkent, a Mac gépek terjedése viszont nagy ütemben nőtt. Ez ahhoz vezetett, hogy az addigi hatalmas különbség egyre inkább csökkenni kezdett. A szakember az okokat abban látja, hogy ebben az időszakban vették át a vezető szerepet a hordozható gépek, notebookok, ebben a versenyben a Macbookok azonban sokkal vonzóbbak voltak a felhasználók számára, mint windowsos társaik.

Sőt, 2007-től, az első iPhone megjelenésétől számítva ez még jobban felerősödött, mivel az Apple képes volt több platformon ugyanazt a szellemiségű, megjelenésű rendszert kínálni, amit a Microsoft a Window-zal csak az utóbbi években kezdett meg és még nagyon messze van az áttörés. A Window Phone 7 alapú készülékek, illetve a pár hete bemutatott Surface (és egyéb, Windows 8 alapú) táblagép előtt még nagyon hosszú az út. Az egyik ábrán az eladott Mac gépekhez hozzáadta az iPhone, illetve iPad számokat, amivel szinte minimálissá vált a különbség.

Dediu jóslata szerint pár éven belül kiegyenlítődhet a piac, a Microsoft eddigi bebetonozott előnye a PC-k piacán egyre csak fogy, amit erősít az is, hogy a fejlesztők, és a piac többi szereplője is reagál az Apple egyre nagyobb térnyerésére.

Szponzorált hirdetések

Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert

Nem szokása az almás cégnek, hogy bárkit egy új terméke közelébe enged megjelenés előtt, most itt a kivétel, ugorjon rá, ha bátor!

Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert
Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
laptop
Windows
Microsoft
mac
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Egyre jobban éleződik a PC-Mac verseny" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál