Egyre jobban éleződik a PC-Mac verseny

Horváth Balázs - 2012. július 6. | 16:30 Apple laptop

Egy elemző szemléletes grafikonja szerint a PC fokozatosan veszít dominanciájából.

Szponzorált hirdetések

Horace Dediu, az Asymco elemzője évtizedek óta figyelemmel kíséri a számítógépek piacát és jegyzi az eladási számokat. A közzétett táblázatokon nyomon követhető, hogy hányszoros túlerőben volt a PC az évek során.


A gyűjtés 1984-tól, az első Mac megjelenésétől indul, amikor is az Apple értelem szerűen azonnal hátrányba került, hiszen ekkorra az IBM PC már 1981 óta a piacon volt. Ezt követően a rendszer a többi gyártó konfigurációján is megjelent, így sokkal gyorsabban terjedt szerte a világon. Ezután a következő számottevő ugrás 1995-ben következett be, amikor a nagy népszerűségnek örvendő Windows 95 megjelent. Innentől számítva indult meg a totális PC uralom, aminek a lendülete egészen 2004-ig kitartott: ekkor 182,5 millió PC és 3,25 millió Mac volt a felhasználók tulajdonában.


2004-tól azonban érezhetően, a táblázat szerint pedig szemmel láthatóan megváltozott a helyzet. Dediu elemzésében arról beszél, hogy ekkor a PC-k növekedésének üteme csökkent, a Mac gépek terjedése viszont nagy ütemben nőtt. Ez ahhoz vezetett, hogy az addigi hatalmas különbség egyre inkább csökkenni kezdett. A szakember az okokat abban látja, hogy ebben az időszakban vették át a vezető szerepet a hordozható gépek, notebookok, ebben a versenyben a Macbookok azonban sokkal vonzóbbak voltak a felhasználók számára, mint windowsos társaik.

Sőt, 2007-től, az első iPhone megjelenésétől számítva ez még jobban felerősödött, mivel az Apple képes volt több platformon ugyanazt a szellemiségű, megjelenésű rendszert kínálni, amit a Microsoft a Window-zal csak az utóbbi években kezdett meg és még nagyon messze van az áttörés. A Window Phone 7 alapú készülékek, illetve a pár hete bemutatott Surface (és egyéb, Windows 8 alapú) táblagép előtt még nagyon hosszú az út. Az egyik ábrán az eladott Mac gépekhez hozzáadta az iPhone, illetve iPad számokat, amivel szinte minimálissá vált a különbség.

Dediu jóslata szerint pár éven belül kiegyenlítődhet a piac, a Microsoft eddigi bebetonozott előnye a PC-k piacán egyre csak fogy, amit erősít az is, hogy a fejlesztők, és a piac többi szereplője is reagál az Apple egyre nagyobb térnyerésére.

Szponzorált hirdetések

Csak egy maradhat: összeolvad minden Windows

Telefon? Tablet? PC? A Microsoft tervei szerint a jövőben ugyanazt a rendszert futtatják majd.

Csak egy maradhat: összeolvad minden Windows
Csak egy maradhat: összeolvad minden Windows

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
laptop
Windows
Microsoft
mac
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Egyre jobban éleződik a PC-Mac verseny" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál