Az Apple a Google Glass nyomában

Horváth Balázs - 2012. július 5. | 17:30 Apple kütyü Google

Egy szabadalmi bejegyzés szerint az Apple is a Project Glass-hez hasonló szemüveget tervez.

Szponzorált hirdetések

Nehéz eldönteni, hogy az elmúlt hetekben újra fellángoló szabadalmi harcok miatt irányul több figyelem erre a témára, vagy a cégek tényleg biztosra akarnak menni és minden bejegyeztetnek, ami él és mozog. Az biztos, hogy egy a napokban bejegyzett, az Apple által benyújtott szabadalmi kérvény szerint a cupertinói cég egy olyan eszközt álmodott meg, ami „javított látási élményt" nyújt a felhasználó számára.


Az Apple még 2006-ban nyújtotta be ezt a szabadalmi kérelmét, de az USA Szabadalmi Hivatala csak ezen a héten jegyezte be a találmányt, aminek a témája „fejre rögzíthető kijelzők rögzítése és használata". A szabadalom leírásában az áll, hogy egy felhasználó által viselt kijelzőről van szó, ami közvetlenül a szem előtt jeleníti meg a mozgóképes információkat.

Átnéz rajta: Sergey Brin (Google) a csodaszemüveggel

Átnéz rajta: Sergey Brin (Google) a csodaszemüveggel


Ha mindez nem lenne már így is nagyon ismerős valahonnan, akkor nézzük, hogy a dokumentáció mivel folytatja: a fejre rögzíthető kijelző CRT, LDC, vagy OLED panelekkel rendelkezik, ami egyben lencseként, vagy ehhez hasonló optikai elemekként funkcionál. A kijelzőket és a lencséket beépíthetik sisakba, szemüvegekbe, vagy rákerülhet szemellenzőkre, a lényeg az, hogy a felhasználó ruházatának, viseletének része.

Az Apple több példával is szolgál, hogy milyen területeken hasznosítható a fejlesztés: a sztereoszkopikus 3D képeket is adó készülék bevethető lenne a sebészet területén, de használhatják majd tűzoltók, vagy akár katonák is akcióik során. A Google már egy ehhez igen hasonló, működő prototípust is bemutatott (Project Glass) az I/O konferencián, az erre vonatkozó szabadalmat pedig már ekkor, vagyis az Apple-nél korábban bejegyezték. Sőt, az ötlet hasonlít a Rátai Dániel által megálmodott Leona3Do rendszerre is. Lehet, hogy ezúttal megfordult a dolgok menete és az Apple megy a többiek után?

Szponzorált hirdetések

Okos kütyü véd a fulladástól

Az okos kiegészítők között most már olyat is találunk, amely vészjelzést küld a telefonra, ha viselője túl sokáig van víz alatt.

Okos kütyü véd a fulladástól
Okos kütyü véd a fulladástól

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Az Apple a Google Glass nyomában" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál