Tudósok megoldották a rágondolással történő gépelést

Szőlősi Tibor - 2012. június 30. | 10:30 Tudomány

A kutatók egy olyan elme-olvasó rendszert hoztak létre, mely lehetővé teszi, hogy bármely személy szavakat gépelhessen be anélkül, hogy egyetlen leütést is tenne.

Szponzorált hirdetések

A tegnapi levegővétel nélküli légzést is figyelembe véve elmondható, hogy ez a hét a nagyszerű tudományos előrelépésekről szól. Az izommozgatás nélküli gépelés hatalmas segítség lehet a fogyatékkal élő embereknek, de bárki számára új dimenziókat nyithat.A Universiteit Maastricht Karának Pszichológiai és Idegtudományi Tanszékének kutató, Bettina Sorger, Joel Reithler, Brigitte Dahmen, Rainer Goebel elmondták, hogy ez az első olyan rendszer, valós időben képes az oda-vissza szkenneléssel dolgozni. Sorger és kollégáinak kutatását Adrian Owen munkája ihlette, és a végeredmény egy olyan rendszer lett, mely nagyon kevés erőfeszítést igényel, és azonnal működőképes, sőt, véleményük szerint nagyon nagy segítség lehet a kommunikációban gátolt betegekkel kapcsolatos párbeszéd megkönnyítésére.


Az aggyal történő gépelési rendszer funkcionális mágneses rezonanciai képalkotót (fMRI) használ, hogy elemezze az agy szürkeállományában lévő vér mozgását. Ez ugyanis egyfajta mentális képet alkot, ami algoritmusos elemzéssel kiadja az ABC megfelelő betűjét. A Current Biology-ban két nappal ezelőtt megjelent cikkük alapján az is tudható, hogy a módszert sikeresen tesztelték embereken, és bár ez a módszer messze nem olyan gyors, mint a hagyományos gépelés, de mindenképpen hatalmas előrelépésnek tekinthető.

Szponzorált hirdetések

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

Néhány napja volt a Víz Világnapja, amiről talán még mindig sokan nem tudnak. Meg úgy egyáltalán, a víz fontosságáról, és az odafigyelés szükségességéről sem. A Technet...

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül
3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Tudósok megoldották a rágondolással történő gépelést" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál