Lélegzés nélkül életben maradni? Lehetséges!

Szőlősi Tibor - 2012. június 29. | 08:30 Tudomány

Mikrorészecskék közvetlenül a véráramba történő juttatásával úgy is megoldható a szervezet oxigénellátása, hogy nincs légzés.

Szponzorált hirdetések

Elsőre úgy hangozhat, mintha egy sci-fi film valamelyik jelentéből csentünk volna hírt, de szerencsére nem erről van szó. Sokkal inkább az elmúlt évek egyik legnagyobb orvosi áttörésével állunk szemben, mely milliók életét mentheti meg.

A Bostoni Gyermekkórház csapata által kifejlesztet eljárás 15 és 30 perc időtartamban képes oxigénellátást biztosítani a szervezetnek úgy, hogy jelentős légzési elégtelenségek, vagy légzésleállás következett be. Ez elég időt adhat az orvosoknak és a sürgősségi személyzetnek ahhoz, hogy cselekedhessenek a szívinfarktus, vagy agyi sérülések veszélye nélkül.


Az eljárást sikeresen tesztelték olyan állatokon, melyek kritikus légzési rendellenességet mutattak, így tehát amikor az orvosok befecskendezték a véráramba a folyadékot, a a véroxigén szint közel normálisra állt vissza, biztosítva az értékes perceket, melyek az élet megmentéséhez szükségesek. A múltban már kísérleteztek hasonló megoldással, de akkor sajnos a sejtek oxigénfeltöltése helyett gázembólia következett be, így akkor az eljárás nem volt sikeres. John Kheir, a Bostoni Gyermekkórház kardiológiai orvosa szerint most azért értek el sikereket, mert deformált részecskéket használtak, buborékok helyett. A deformációval ugyanis sokkal nagyobb felületet érnek el, ami hozzájárul a nagyobb mennyiségű gázcseréhez, melyek egyébként feltorlódnának az erekben.

Szponzorált hirdetések

Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől

Az Armageddon óriás-meteorjának érkezéséről jó előre szólt a védelmi rendszer... a filmben. Most viszont épp bezárja egyik fontos "űrfigyelő" szolgáltatását az Egyesült Államok...

Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől
Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
orvosok
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Lélegzés nélkül életben maradni? Lehetséges!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál