Véletlenül őrült nyomtatásba kezdhet egy trójai

Szőlősi Tibor - 2012. június 25. | 08:30 vírus

A papírboltok öröme a fertőzött felhasználók nyűge.

Szponzorált hirdetések

A Symantec hivatalos blogja szerint az utóbbi két hétben elsősorban Észak-Amerikában és Indiában futótűzként kezdett terjedni a cég által Trojan.Milicenso névre keresztelt kártevő, amely legutóbbi verziója egyértelműen kishibásra sikeredett, hiszen a háttérben való rejtőzködés helyett véletlenül brutális mennyiségű hulladék adat nyomtatását válthatja ki.


A szokatlan tünet hátterében az áll, hogy a trójai a fertőzés során letölti az Adware.Eorezo névre hallgató reklámprogramot, amely futtatható binárisát nyomtatási kezelőfájlként (.spl) próbálja álcázni, ennek érdekében pedig bemásolja a Windows „system32/Spool/PRINTERS" mappájába. Ezen könyvtár még a régi szép időkben szolgált az alapértelmezett otthonukként az SPL állományoknak, ám bizonyos konfigurációk esetén az ide való fájlmozgatás továbbra is kiválthatja az automatikus nyomtatást.


(Fertőzött területek a telemetria alapján)


Sikeres fertőzés esetén a reklámokat megjelenítő adware-en kívül a trójai elvileg képes új kártevőket is telepíteni a számítógépre, ám sajnos a szoftver törzsének erős titkosítása miatt a Symantec munkatársai még el lesznek egy darabig a pontos működésének feltérképezésével.

Szponzorált hirdetések

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

Túlhaladott tévhit, hogy vírust csak interneten át kaphat a gépünk vagy telefonunk. Még akár egy vadonatúj USB meghajtó is veszélyes lehet.

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet
Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

- cikk vége -

Forrás:
Symantec
Cimkék:
vírus
trójai
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Véletlenül őrült nyomtatásba kezdhet egy trójai" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál