Kiment a divatból a kézírás

Szőlősi Tibor - 2012. június 24. | 10:30

Egy tanulmány szerint az átlagos felnőtt ember 41 napja nem használta a kézzel való írást, és akkor is csak egy üzenet, vagy egy képeslap erejéig.

Szponzorált hirdetések

Jelenlegi világunkban egyre jobban előtérbe kerül a számítógép (hordozható és asztali egyaránt), illetve az érintőképernyős telefonok, ezért úgy tűnik, hogy a kézírásra egyre kevesebb szükség van.

A Docmail megbízásából készült tanulmányból az derül ki, hogy a felnőttek esetében átlagosan 41 nap telt el azóta, hogy utoljára tollat és papírt ragadott, hogy valamit leírjon. Sőt, a vizsgált alanyok esetében háromból egynél hat hónapot is meghaladta az az időtartam, amióta nem használt hagyományos eszközöket gondolatainak papírra vetésére. Több mint fele egyértelműen elismerte, hogy lényegesen többet használja a modern eszközöket, hétből egy szégyelli a kézírását, tízből négyen állították, hogy a prediktív szövegbevitel segíti ki a helyesírásukat, míg minden negyedik ember rendszeresen használja a szöveges üzenetekben, vagy chat-en használt rövidítéseket, mint például a "hogy" helyett "h", vagy "vagyok" helyett "vok". A megkérdezettek kétharmada szerint, ha valamit kézzel írnak, akkor az leginkább egy emlékeztető, egy rövid üzenet a családnak valami cetlin, vagy egy üdvözlőlap. A tanulmány megdöbbentő végkövetkeztetése az volt, hogy idővel a jövő generációi teljes mértékben a billentyűzhető kommunikációtól fognak függeni, azaz nem fognak tudni hagyományos eszközökkel írni. Szerencsére hazánkban erre még jó sokáig kell várni, hiszen nálunk a bürokrácia alig ismeri az elektronikus lehetőségeket, ezért mindent legalább négy példányban, kézzel kitöltve,  saját aláírással, tanúzva kell beadni.


Szponzorált hirdetések

Már a kézírást is lefordítja a Google

Mostantól olyan írásjeleket is lefordíttathatunk a Google Fordítóval, amelyeket hagyományos billentyűzettel nem tudtunk volna begépelni.

Már a kézírást is lefordítja a Google
Már a kézírást is lefordítja a Google

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
kézírás
gépírás
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Kiment a divatból a kézírás" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál