Interaktív, világító sisak kerékpárosoknak

Horváth Balázs - 2012. június 20. | 09:36 közösség kütyü

A fejmozdulatokra reagáló fejvédő használata sok balesetet előzhetne meg.

Szponzorált hirdetések

Anélkül, hogy indulatokat korbácsolnánk, azt talán megállapíthatjuk, hogy nem feltétlenül kiegyensúlyozott és jó a viszony a hazai kerékpárosok és autósok között. Aki közlekedik a fővárosban, de akár vidéken is, az nap, mint nap szembesülhet azzal, hogy a biciklisek állandó veszélynek vannak kitéve és sajnos nem mindegyikük gondoskodik arról, hogy jól láthatóak legyenek.


Ahogy az autóknál, úgy a kerékpároknál is rendkívül fontos a várható mozgás jelzése, amit jobb híján kezükkel, lábukkal tesznek meg, de ez a fejlesztés rámutat arra, hogy a fejen lévő sisak mi minden másra is használható lenne. A Melbourne-ben (Ausztrália) működő és nemzetközi stábbal dolgozó Exertion Games Lab stúdió egyik friss ötlete szerint miért is ne használhatnánk a sisakot annak jelzésére, hogy a kerékpáros merre fog fordulni a következő kereszteződésben. Mivel a balesetek nagy része azért történik, mert az autósok elsodorják az éppen irányváltó bicikliseket, ez megfelelő megoldásnak tűnik.


Az egyedileg megformázott és kialakított Luma Helmet több sorból álló LED világítást kapott, illetve mindezt kiegészítették egy mozgásérzékelővel. A működése pofonegyszerű: ha jobbra billentjük a fejünket, akkor a sisak jobboldala, ha balra, akkor a baloldala úszik fényárban, jelezve, hogy merre akarunk fordulni. Sőt, féklámpa funkció is van, amit a fej egy pillanatra történő hátraszegésével érhetünk el.


A fejlesztők szerint ez csak a jéghegy csúcsa, még sok egyebet ki lehet hozni az ötletből (a pulzus kijelzése pl.) és rengeteg olyan sport, szabadidős tevékenység van még (falmászás, extrémsportok, ejtőernyőzés), ahol jelzésre, vagy segítségnyújtásra használható lenne a Luma Helmet. Szerintünk zseniális ötlet, drukkolunk a csapatnak, hogy sikerüljön kereskedelmi forgalomba eljuttatni a sisakot.

Szponzorált hirdetések

A szomszédok háborúja, avagy ez a mém lesz a végső

A napokban kapta fel a magyar internet népe az utóbbi idők egyik legjobb magyar mémjét. A Szomszédokkal kevert Csillagok háborúját mindenkinek látnia kell.

A szomszédok háborúja, avagy ez a mém lesz a végső
A szomszédok háborúja, avagy ez a mém lesz a végső

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Interaktív, világító sisak kerékpárosoknak" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál