Sminktanácsadó szoftverrel a terroristák ellen

Horváth Balázs - 2012. június 15. | 13:46 Tudomány

A francia cég arcfelismerő szoftvere annyira jól sikerült, hogy a francia kormány is felfedezte magának.

Szponzorált hirdetések

Gyakori jelenet esténként a híradókban, amikor rossz minőségű kamerafelvételek alapján próbálják rekonstruálni egy bűncselekmény elkövetőjének arcképét. A biztonsági kamerák azonban jellemzően rossz minőségű, alacsony felbontású felvételt készítenek, így az azonosítás szinte lehetetlen, maximum azt lehet megállapítani, hogy nő, vagy férfi volt-e az elkövető. Egy francia cég sminkelési tanácsadó szoftvere viszont most megoldást hozhat a problémára.


Jean-Marc Robin, a francia alapítású startup cég, a Vesalis alapítója sosem gondolta, hogy a francia kormánnyal fog tárgyalni a termékéről, hiszen ő csak segíteni szeretett volna a nőknek, hogy még szebbek legyenek. „Imádom a nőket", fogalmazza meg Robin a motivációit azzal kapcsolatban, hogy miért a szépségiparban próbált érvényesülni. A vállalkotás 2005-ben indult, amikor rögtön 8 szabadalmat jegyeztettek be az arcfelismerési technológiájukkal kapcsolatban. Az alapötlet az volt, hogy a bevásárlóközpontokban megforduló nőknek a szoftverrel felszerelt kioszkban smink tanácsadást adnak. Az alkalmazás képes arra, hogy az ügyfél arcának feltérképezése után annak jellegzetességeinek megfelelő sminket ajánlja a hölgyeknek.


A hatóságok figyelmét azonban a rendszernek nem ez a funkciója keltette fel, hanem az a lehetőség, hogy a szoftver a biztonsági kamerák képeinek elemzése után képes volt felismerni a korábban már ott járt vásárlókat. Ekkor egy üzenet érkezett az eladó táblagépére, aki pillanatok alatt megtudta, hogy ki az illető, hogy hívják, mikor járt ott legutoljára és akkor mit vásárolt - így személyre szabott ajánlattal lehetett várni a pultnál.

A francia kormány tudomást szerzett a rendszerről, lecsapott rá és 2009-ben már 2 millió eurót fektetett a fejlesztésekbe. Az immáron biztonságtechnikai eszközzé turbózott arcfelismerő rendszert elsőként tavaly októberében vetették komolyabb teszt alá, amikor egy labdarúgó mérkőzésen figyelték a nézők arcát vele. Minden 20 percben 20 ezer arcot elemeztek, amelyek között 500 olyan ember volt, akik szerepeltek a bűnügyi nyilvántartásban. A rendszer 98 százalékos találati aránnyal dobta ki a gyanús elemek arcképét, ami meglehetősen komoly ugrás az USA-ban használt hasonló megoldások 61 százalékos teljesítményéhez képest. A Vesalis technológiáját a jövőben a terrorizmus elleni harcban, a határellenőrző pontokon, ATM-eknél, és megannyi biztonsági alkalmazásban fogják használni, Jean-Marc Robin reményei szerint pedig azért pár sminkes pultnál is.

Szponzorált hirdetések

Zsarol a rendőrség? Dehogy, ez egy vírus!

A Koler nevezetű "rendőrségi" zsaroló program a PC-ket és az androidos telefonokat vette célkeresztbe. pánik helyett inkább legyünk óvatosak.

Zsarol a rendőrség? Dehogy, ez egy vírus!
Zsarol a rendőrség? Dehogy, ez egy vírus!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) " Sminktanácsadó szoftverrel a terroristák ellen" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál