16 napig futotta a maratont egy megbénult nő

Horváth Balázs - 2012. május 9. | 16:45 tények Tudomány

Egy speciális robotruha tette lehetővé a bravúrt - 16 napba telt, mire végigfutotta a londoni maratont.

Szponzorált hirdetések

A technológia és a robotika elképesztő dolgokra képes, mi is beszámoltunk nemrégen egy speciális kerekes székről, ami álló helyzetbe tudja juttatni a mozgássérülteket. A mostani gépezet még annál is érdekesebb és valószínűleg fejlettebb, mivel sokkal kisebb helyet foglal, és valódi járást tesz lehetővé azok számára, akik ezt önerejükből nem tudnák megtenni.


A ReWalk nevű találmány ezért került most fókuszba, mert a londoni maratonon egy nő ezzel a „ruhával" felszerelve teljesítette a távot - igaz, csak 16 nappal a rajt után ért célba. A teljesítményét így nem jegyezték a szervezők, hiszen ez csak akkor lehetséges, ha azon a napon érkezik be, amelyiken elrajtolt a mezőny; ennek ellenére hatalmas hírverést kapott a futás, nem is ok nélkül.


A 32 éves Claire Lomas 2007-ben bénult meg mellkastól lefelé egy lovasbaleset következtében, amikor is eltörte a nyakát, gerincét, és számos bordáját. Láthatóan nem nyugodott bele, hogy korlátozva van mozgásában, mivel kipróbálta az ejtőernyőzést, megtanult monosízni, sőt, még újra kezdte a lovaglást is. Mindezt a 69 400 dollár értékű (több mint 15 millió forint) ReWalk rendszer tette lehetővé, amit kölcsönökből ugyan, de sikerült megvásárolnia. A futásnak egyébként volt jótékonysági célja is, ezzel az akcióval szerették volna felhívni a figyelmet (adománygyűjtéssel összekötve) a Spinal Research nevű alapítványra, ami a nyak és gerincsérülésekből eredő bénulások gyógyítási lehetőségét kutatja.


A ReWalk két bot, szíjak, és pántok segítségével emeli fel használóját, a mozgást elektromotorok végzik, amelyek az érzékelt súly és mozgások alapján tartja egyensúlyban a sérült személyt, valamint mozgatja a lábakat. A működtetéshez szükség van egy akkumulátorra is, amit beépíteni nem lehet sehova, így a használója egy hátizsákban hordja menet közben. A ReWalk egy izraeli férfi, Amit Goffer fejlesztette ki, aki maga is mozgássérült, de a sors iróniája, hogy az egyik kezét nem tudja mozgatni, így sosem próbálhatja ki saját találmányát.

Szponzorált hirdetések

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

A tudomány néha tényleg csodákra képes, például járáshoz segítheti azokat, akik erre valamiért sosem lennének képesek. Sőt, néha kissé többet is lehetővé tesz.

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását
Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "16 napig futotta a maratont egy megbénult nő" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál