Kirúgást ért egy óvatlan Facebook Like

Horváth Balázs - 2012. május 8. | 12:05 közösség

Egy USA-beli bíró szerint a like gomb megnyomása nem tartozik a szólásszabadság védelme alá.

Szponzorált hirdetések

A jog már egy ideje próbál lépést tartani a közösségi oldalakkal, valamint az azokon megjelenő vélemények hatásaival. Többször előfordult, hogy akár burkoltan, akár nyíltan rúgtak ki alkalmazottakat, fenyítettek meg diákokat a Facebookon kinyilvánított véleményük miatt. A legtöbb esetben szabályzat rendelkezik a közösségi oldalak használatáról, de Virginiában egy bírói döntés szerint önmagában a like gomb megnyomása is lehet egy elbocsátás alapja.


Egy virginiai (Hampton) serif hat alkalmazottját rúgta ki, indoklásul annyit jelölt meg, hogy a kollégák „akadályozták a hivatali munka harmóniáját és hatékonyságát". Az elbocsátott dolgozók perre mentek, hiszen az állt a háttérben, hogy egyikük lájkolta a főnökük politikai ellenfelének Facebook oldalát. Eddig a pontig egy tipikus történettel állunk szemben, ami legtöbbször úgy végződik, hogy az amerikai alkotmány első kiegészítésére (ez rögzíti az amerikaiak szólásszabadságát) hivatkozva az pórul járt dolgozók megnyerik a pert. Most azonban nem ez történt.


Az ügyet tárgyaló Raymond A. Jackson bíró ugyanis úgy döntött, hogy jogos volt az elbocsátás, indoklásul pedig azt fogalmazta meg, hogy a Like gomb megnyomása nem tartozik a szólásszabadság védelme alá. Érvelése szerint ez nem ugyanaz, mintha szavakkal, mondatokkal fejezné valaki ki ugyanezt egy hozzászólás, vagy állapotfrissítés formájában. Annak ellenére döntött így a bíró, hogy a Virginiában hatályban lévő jogszabályok szerint a közalkalmazottak szabadon nyilváníthatják ki politikai véleményüket bármilyen fórumon, még akkor is, ha azzal munkáltatójuk ellen szólnak.

A döntés heves vitát váltott ki az USA jogászainál és egyelőre azok vannak többségben, aki azt mondják, hogy a like nem zárható ki a sajtószabadság hatálya alól. Szerintük attól, hogy egy felfelé mutató ujjat formázó gombot nyom meg valaki, az még egyértelmű állásfoglalás, véleménynyilvánítás, így ugyanolyan védelmet élvez, mint a szavakban megformált gondolatok.

Ti elgondolkodtok, mielőtt lájkolnátok egy oldalt a Facebookon? Egyáltalán látja a főnökötök, hogy mit csináltok, kommenteltek az oldalon?

Szponzorált hirdetések

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

Egy apró kis virtuális nyomógomb, mely az elmúlt években sokunk életét megváltoztatta, és amely most némi megújuláson esik át.

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja
Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Kirúgást ért egy óvatlan Facebook Like" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál