Két sörtől gyorsabban forog az agyunk

Szőlősi Tibor - 2012. április 14. | 10:00 Tudomány

Egy tanulmány szerint az alkohol a társadalom szellemi kenőanyaga.

Szponzorált hirdetések

A Jennifer Wiley professzor által irányított kutatócsoport a University of Illinois színeiben egy vizsgálat folyamán azt találta, hogy az ittasság fokozhatja az elme "munkamemória-kapacitását". Ez egy olyan lehetőség, mely abban segít, hogy valamire emlékezzünk, miközben egészen mást csinálunk.

A csapat vizsgálataiból az derült ki, hogy a 0,07 ezrelék alkoholszintű alanyok (ez sok országban éppen a határa annak, ahol még lehet autót vezetni) nehezebben boldogultak a figyelmet igénylő kérdésekkel, ugyanakkor sokkal jobban teljesítettek azokban, melyek rugalmas gondolkodást igényeltek.


Ami viszont főleg érdekes, hogy az ittas emberek 40 százalékkal több kérdést tudtak megoldani a józan kontrollcsoporthoz képest, azaz kérdésenként átlagosan 3,5 másodperccel voltak gyorsabbak, ami esetükben 12 másodpercet jelent, józanék 15,5 másodpercéhez képest. "Úgy gondoljuk, hogy a túlzott koncentrálás megnehezíti a lehetőségek felismerését, melyekhez rugalmas gondolkodás lenne szükséges", mondta Wiley professzor.

Szponzorált hirdetések

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

Néhány napja volt a Víz Világnapja, amiről talán még mindig sokan nem tudnak. Meg úgy egyáltalán, a víz fontosságáról, és az odafigyelés szükségességéről sem. A Technet...

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül
3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
kutatás
hírek
Tudomány
Sör
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Két sörtől gyorsabban forog az agyunk" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál