hirdetés

Két sörtől gyorsabban forog az agyunk

Szőlősi Tibor - 2012. április 14. | 10:00 Tudomány

Egy tanulmány szerint az alkohol a társadalom szellemi kenőanyaga.

Szponzorált hirdetések

A Jennifer Wiley professzor által irányított kutatócsoport a University of Illinois színeiben egy vizsgálat folyamán azt találta, hogy az ittasság fokozhatja az elme "munkamemória-kapacitását". Ez egy olyan lehetőség, mely abban segít, hogy valamire emlékezzünk, miközben egészen mást csinálunk.

A csapat vizsgálataiból az derült ki, hogy a 0,07 ezrelék alkoholszintű alanyok (ez sok országban éppen a határa annak, ahol még lehet autót vezetni) nehezebben boldogultak a figyelmet igénylő kérdésekkel, ugyanakkor sokkal jobban teljesítettek azokban, melyek rugalmas gondolkodást igényeltek.


Ami viszont főleg érdekes, hogy az ittas emberek 40 százalékkal több kérdést tudtak megoldani a józan kontrollcsoporthoz képest, azaz kérdésenként átlagosan 3,5 másodperccel voltak gyorsabbak, ami esetükben 12 másodpercet jelent, józanék 15,5 másodpercéhez képest. "Úgy gondoljuk, hogy a túlzott koncentrálás megnehezíti a lehetőségek felismerését, melyekhez rugalmas gondolkodás lenne szükséges", mondta Wiley professzor.

Szponzorált hirdetések

Ön se tudja abbahagyni a munkát?

Szüleink még szigorúan reggel nyolcra jártak dolgozni, és 5 környékén kezdhettek "élni", ügyeket intézni, vásárolni, gyereket nevelni, vagy netán pihenni. Ma már egyáltalán nem...

Ön se tudja abbahagyni a munkát?
Ön se tudja abbahagyni a munkát?

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
kutatás
hírek
Tudomány
Sör

Hozzászólások a(z) "Két sörtől gyorsabban forog az agyunk" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról