A NASA kiadta az univerzum térképét

Szőlősi Tibor - 2012. március 16. | 14:00 Tudomány

Tizennégy év előkészítő munkája és három év adatgyűjtése van benne a projektben.

Szponzorált hirdetések

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a hosszú hétvégére intergalaktikus utazást terveznek, ugyanis a NASA segítségével immár nem fognak eltévedni.

A kép egy kozmikus térkép, ami 18.000 képet és 560millió különböző objektumot tartalmaz. Mindez a NASA WISE műholdjának köszönhető, és azoknak a csillagászoknak, akik az adatokkal dolgoztak. Az univerzum infravörös hullámokkal való tanulmányozása azért hasznos dolog, mert azokat a bolygókat, csillagokat, stb. is megmutatja, melyeknek a látható fénye túl halvány ahhoz, hogy hagyományos eszközökkel érzékelhessük.


Az 560 millió objektumban szimpla bolygók és csillagok, de komplex galaxisok is vannak, melyek között olyanok is vannak, amik eddig ismeretlenek voltak. A térkép közepén a Tejút húzódik horizontálisan, belsejében a mi Naprendszerünkkel. A WISE nagyon hasznos, hiszen segítségével számos felfedezés történt, például az Y-törpékkel kapcsolatban, mely egy speciális, rendkívül halvány csillag, amit semmilyen más egyéb módon nem láthattunk, csakis infravörös megoldással.

Szponzorált hirdetések

Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!

Idézzük csak fel magunkban, hogy a gyorsétteremben legutóbb hogyan ettük a szaftos hamburgert - valószínűleg rosszul, legalábbis nem tudományosan.

Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!
Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
NASA
Csillagok
Tudomány

Hozzászólások a(z) "A NASA kiadta az univerzum térképét" című cikkhez