hirdetés

A NASA kiadta az univerzum térképét

Szőlősi Tibor - 2012. március 16. | 14:00 Tudomány

Tizennégy év előkészítő munkája és három év adatgyűjtése van benne a projektben.

Szponzorált hirdetések

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a hosszú hétvégére intergalaktikus utazást terveznek, ugyanis a NASA segítségével immár nem fognak eltévedni.

A kép egy kozmikus térkép, ami 18.000 képet és 560millió különböző objektumot tartalmaz. Mindez a NASA WISE műholdjának köszönhető, és azoknak a csillagászoknak, akik az adatokkal dolgoztak. Az univerzum infravörös hullámokkal való tanulmányozása azért hasznos dolog, mert azokat a bolygókat, csillagokat, stb. is megmutatja, melyeknek a látható fénye túl halvány ahhoz, hogy hagyományos eszközökkel érzékelhessük.


Az 560 millió objektumban szimpla bolygók és csillagok, de komplex galaxisok is vannak, melyek között olyanok is vannak, amik eddig ismeretlenek voltak. A térkép közepén a Tejút húzódik horizontálisan, belsejében a mi Naprendszerünkkel. A WISE nagyon hasznos, hiszen segítségével számos felfedezés történt, például az Y-törpékkel kapcsolatban, mely egy speciális, rendkívül halvány csillag, amit semmilyen más egyéb módon nem láthattunk, csakis infravörös megoldással.

Szponzorált hirdetések

Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől

Az Armageddon óriás-meteorjának érkezéséről jó előre szólt a védelmi rendszer... a filmben. Most viszont épp bezárja egyik fontos "űrfigyelő" szolgáltatását az Egyesült Államok...

Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől
Eggyel védtelenebbek leszünk az űr felől

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
NASA
Csillagok
Tudomány

Hozzászólások a(z) "A NASA kiadta az univerzum térképét" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról