Óriási veszélyforrás a GPS zavaró / átverő készülék?

Nagy Balázs András - 2012. február 24. | 16:30 mobil GPS tények

Ugyan egyre terjed a GPS (és sokszor kombináltan mobil) zavaróegységek használata, sajnos sokan bele sem gondolnak, miféle következményekkel jár ezek használata. Pl. halállal.

Szponzorált hirdetések

Az angliai National Physical Laboratory-ban (Nemzeti Fizikai Labor) megtartott idei GNSS Vulnerability találkozón a szakértők egy egyre növekvő veszélyforrásra hívták fel a figyelmet: a GPS zavaró / átverő készülékek terjedésére. A készülékek növekvő népszerűsége nyugtalanító, állítja Bob Cockshott, mivel még a leggyengébbek is képesek valóban veszélyeztetni a mobilrendszereket, az elektromos hálózatot, és a vezetők biztonságát is.


Mivel a mobil adótornyok, valamint az elektromos hálózatok egy része GPS jeleket használ az óra szinkronizálására, egy GPS zavaró megzavarhatja őket, és kiesésekhez vezethet. „Nagy számban találkoztunk olyan kis teljesítményű készülékekkel, amelyek az autók szivargyújtójából üzemeltetlhetőek” – nyilatkozott Cockshott. „Ezen készülékek kiiktatják az autóban lévő GPS nyomkövetőt, de ezen kívül egy interferencia-„buborékot” is létesítenek, amely néha harminc méterig is hatásos. Mivel illegálisak, a minőségbiztosításuk általában nem jó. ”

Egy átlagos kombinált mobil / GPS zavaró készülék

Egy átlagos kombinált mobil / GPS zavaró készülék


Új fenyegetést jelentenek a GPS „átverő” készülékek. Ezek hatására ugyanis a GPS eszközök hibás helyzetet és időt jelentenek, amelyek sokkal nagyobb problémákat is okozhatnak, mint egy megszakadt hívás. „Volt olyan eset, amelyben nagy értékű szállítmánnyal pakolt kamionokat loptak el olyan helyekről, ahol a GPS és mobil jeleket blokkolták.”

A legnagyobb veszélyt azonban a nagyteljesítményű blokkolók okozzák. Ezek ugyanis akkora teljesítménnyel sugároznak, mint egy GPS műhold, azonban nem egy messzi-messzi orbitális pályán mozognak, így sokkalta erősebb a jelük. Ezen blokkolók a bűnözők és terroristák számára is teljesen új lehetőségeket teremtenek, így például rossz időben teljesen leállíthatják egy tengeri szoros hajóforgalmát.

A Texasi Egyetem meglehetősen meggyőző teszteket is végzett. Állításuk szerint ők rendelkeznek a legerősebb civil blokkolóval. Ennek használata megtörte a mobiltornyok közti szinkronizációt, amely miatt azok nem voltak képesek egymásnak átadni a(z egyik torony hatósugarából a másikéba barangoló) mobilokat. Ugyan nagy hírveréssel járó esetet még nem regisztráltak, azonban a GPS átverő készülékek használatára már egyre több a bizonyíték.

A kis teljesítményű GPS zavarók már a múltban is okoztak épp elég gondot. A Newark Liberty Nemzetközi Reptéren például egyetlen egy közeli úton rendszeresen elhaladó zavarós kamion már problémát okozott a reptér navigációs segédleteiben. A szállítmányozási cégek, valamint a kölcsönzők is előszeretettel raknak GPS nyomkövetőt az autókba az esetleges szabálytalanságok, rendellenességek felderítésére. Sőt, még a biztosítók egy része is engedményt ad akkor, ha ilyen eszközzel szerelhetik fel az autót.

Ugyan azt hihetné az ember, hogy GPS blokkolót csupán nagyon-nagyon kevesen vásárolnak, azonban az angliai NPL új projektje, a SENTINEL mást mutat. A több céggel, valamint navigációs készülékek gyártóival koalícióban üzemeltetett projekt célja a zavarók miatt bekövetkezett problémák észlelése. Eleddig mindössze húsz érzékelőt telepítettek, de hat hónap alatt ezek közül csupán egy is hatvannál többször jelzett. Egy másik zavaró-s esetben a rendőrség le is foglalta a készüléket, annyira rendszeresen használta a tulajdonosa. Nemrég pedig egy kisfiú halt bele abba, hogy a mentőben felmondta a szolgálatot a GPS, amely emiatt nyolc helyett 24 perc alatt ért csak ki.

Szponzorált hirdetések

Így mobilozhatsz bárhol - tényleg bárhol!

Ha rálátásunk van a szabad égre, akkor ezzel a kütyüvel még a világ legeldugottabb helyén is elérhetők lehetünk.

Így mobilozhatsz bárhol - tényleg bárhol!
Így mobilozhatsz bárhol - tényleg bárhol!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Óriási veszélyforrás a GPS zavaró / átverő készülék?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál