Lehallgatunk, vagy nincs internet!

Nagy Balázs András - 2012. február 13. | 08:00 Bulvár tények

A netcenzúra és lehallgatás egyik nagy ellenfele a titkosítás. Most azonban Iránban egy huszárvágással megoldották ezt az égető problémát.

Szponzorált hirdetések

A diktatúrák fenntartásához elengedhetetlen a megfigyelés, a lehallgatás. Ezt azonban ellehetetleníti a titkosítás, azaz valamit tenni kell ellene. Az iráni kormánynak most csodálatos ötlete támadt a probléma megoldására: egyszerűen letiltották az ország internetelérésein a titkosított kapcsolatokat.


A Hacker News értesülései szerint néhány napja kezdték a blokkolást, amelynek köszönhetően majdnem az összes Google szolgáltatás – így a kereső, valamint a Gmail is – teljességgel elérhetetlenné vált, ahogyan többek közt a Facebook is. Emellett természetesen a Google szolgáltatásait használó weboldalak is megbénultak az országban.

A jelenlegi információk szerint a https, az IMAP+TLS, és az SSH sem működik. Sőt, valójában az SSH kapcsolatokat hónapokkal ezelőtt nemkívánatosnak nyilvánította a kormány, arra készülve, hogy az Iszlám Forradalom esedékes 33. évfordulója – a korábbiakhoz hasonlóan – nem csupán ünnepléssel, hanem tüntetésekkel is kiegészülne.

Ugyan miért akarná valaki titkolni a rezsim elől akár egy szavát is?

Ugyan miért akarná valaki titkolni a rezsim elől akár egy szavát is?


A Washington Post szerint a felhasználók egyre többször találkoznak az „a számítógépes bűnügyi szabályozás szerint ezen a weboldal elérése tilos” feliratba. A kormány pedig kijelentette, hogy bármikor képes lenne saját, „nemzeti internetet” indítani. Ehhez hasonló saját, elzárt rendszer működik Észak-Korea szürreális területén is.

Szponzorált hirdetések

Az iráni elnök űrhajós akar lenni

Az iráni elnök akar országa első űrhajósa lenni, és ezért kész meghozni minden áldozatot.

Az iráni elnök űrhajós akar lenni
Az iráni elnök űrhajós akar lenni

- cikk vége -

Hozzászólások a(z) "Lehallgatunk, vagy nincs internet!" című cikkhez