Lehallgatunk, vagy nincs internet!

Nagy Balázs András - 2012. február 13. | 08:00 Bulvár tények

A netcenzúra és lehallgatás egyik nagy ellenfele a titkosítás. Most azonban Iránban egy huszárvágással megoldották ezt az égető problémát.

Szponzorált hirdetések

A diktatúrák fenntartásához elengedhetetlen a megfigyelés, a lehallgatás. Ezt azonban ellehetetleníti a titkosítás, azaz valamit tenni kell ellene. Az iráni kormánynak most csodálatos ötlete támadt a probléma megoldására: egyszerűen letiltották az ország internetelérésein a titkosított kapcsolatokat.


A Hacker News értesülései szerint néhány napja kezdték a blokkolást, amelynek köszönhetően majdnem az összes Google szolgáltatás – így a kereső, valamint a Gmail is – teljességgel elérhetetlenné vált, ahogyan többek közt a Facebook is. Emellett természetesen a Google szolgáltatásait használó weboldalak is megbénultak az országban.

A jelenlegi információk szerint a https, az IMAP+TLS, és az SSH sem működik. Sőt, valójában az SSH kapcsolatokat hónapokkal ezelőtt nemkívánatosnak nyilvánította a kormány, arra készülve, hogy az Iszlám Forradalom esedékes 33. évfordulója – a korábbiakhoz hasonlóan – nem csupán ünnepléssel, hanem tüntetésekkel is kiegészülne.

Ugyan miért akarná valaki titkolni a rezsim elől akár egy szavát is?

Ugyan miért akarná valaki titkolni a rezsim elől akár egy szavát is?


A Washington Post szerint a felhasználók egyre többször találkoznak az „a számítógépes bűnügyi szabályozás szerint ezen a weboldal elérése tilos” feliratba. A kormány pedig kijelentette, hogy bármikor képes lenne saját, „nemzeti internetet” indítani. Ehhez hasonló saját, elzárt rendszer működik Észak-Korea szürreális területén is.

Szponzorált hirdetések

Hitte volna? A netezők csakazértis pornóra vágynak

Hiába próbálja az erkölcs virágszirommal hintett útján tartani polgárait egy kormány, ha a nép nem kér belőle... avagy, ha egy pornószűrőt ki lehet kapcsolni, akkor ki is kapcsolják.

Hitte volna? A netezők csakazértis pornóra vágynak
Hitte volna? A netezők csakazértis pornóra vágynak

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Lehallgatunk, vagy nincs internet!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál