Az egész internetet bepereli egy szabadalmi troll

Nagy Balázs András - 2012. február 9. | 15:00 Apple Google tények

Texas, a mások verejtékéből élő szabadalmi trollok hazája, és ez most sincs másként: az egész internetet vallja saját találmányának egy cég, a Google és a többiek ellenében.

Szponzorált hirdetések

Az egész internet működését befolyásolhatja a most indított per, amelyben a világ legnagyobb netes cégei – köztük a Yahoo, az Amazon, valamint a Google – a vádlottak. Emellett a web első verziójának atyját, Tim Berners-Lee-t is elhozták a tárgyalásra, amely két szoftveres szabadalom miatt indult.


Egy chicagoi biológus, Michael Doyle azt állítja, hogy két kollégájával együtt valójában ők találták fel az „itneraktív web”-et, mindenki más előtt, mialatt a Kaliforniai Egyetem alkalmazásában álltak, még 1993-ban. Akkor alkottak ugyanis egy olyan programot, amely segítségével embriók képét nézegethették a doktorok az éledező világhálón keresztül. Szerintük ez volt a világ első olyan szoftvere, amely ablakában képekkel való interakciót tett lehetővé, míg a védencek szerint az elsőként 1992-ben megjelent ViolaWWW böngésző érdemli ezt a címet, és így a kérdéses szabadalom semmis.


Doyle most azt állítja, hogy nagyjából bármilyen webes részletért neki kéne fizetni licencdíjat, így a videók nézésétől a keresőmezőben felbukkanó javaslatokon át a boltokban néha elérhető 3D termékmegjelenítésért is. Illetve nem neki, hanem cégének, az Eolas Technologies-nek, amely neve talán ismerős lehet. E cég ugyanis 1999-ben beperelte a Microsoftot, majd, miután az első $521 milliós ítélet kellően lesokkolta a világot,  fellebbezésben megsemmisítették, végül a Microsoft egy máig ismeretlen – de százmillió dolláros nagyságrendűre tett – összegért kiegyezett a céggel.

Persze az Eolas soha nem adott ki semmiféle böngészőt, amiért sokak szerint nem más, mint egy szabadalmi troll, azaz olyan cég, amely kellően gumiszerűen megfogalmazott szabadalmak alapján beperli a valódi újításokkal előrukkoló cégeket ahelyett, hogy valami hasznosat is készítene.

A tech-világ most beindult az Eolas ellen, a nagy cégektől kezdve a központi szervezetekig. Így a W3C, a web globális szabványaiért felelős szervezet nyílt levélben figyelmeztette a szabványügyi hivatalt, hogy amennyiben nem érvénytelenítik a kérdéses szabványokat, az jókora negatív hatással lesz a webes szabványok világára, valamint óriási gazdasági és technológiai csapást mérhet a web működésére. Míg azonban a hivatal előzetesen megtagadta a szabványok bejegyzését, mára már az Eolas nótáját fütyülik.

A cég eredetileg húsznál is több óriást pécézett ki perében, így az Apple, a Playboy, a Perot Systems, a Blockbuster, a Citigroup, és az eBay is a vádlottak padjára kapott meghívót az „interaktív web” használatáért.  A cégek legjava peren kívüli megegyezést választotta, de nyolcan nem voltak hajlandóak. Az Eolas most $600 milliót követel kártérítésként, ennek felét a Google és a Yahoo kasszájából.

Az esküdtszékes bíróság előtt legalább négy ülés van. Ezek közül az első, mai alatt azt kell megválaszolniuk, hogy érvényesek-e a szabadalmak, majd, amennyiben így találják, három másik ülésen kell azt megvitatni, hogy a célpont cégek tényleg megsértették-e a szabadalmakat, valamint mennyit kell fizetniük majd. Na persze amennyiben a per az Eolas számára kedvezően zárul, ezen cégek csupán az elsők lesznek egy hosszú „ki használja a webet?” listán, amely milliárdokat hozhat a trollok kasszájába.

Szponzorált hirdetések

Hasít a Google ballonos internete

A Google újfajta módon próbál internetet vinni oda, ahol jelenleg még elérhetetlen a világháló.

Hasít a Google ballonos internete
Hasít a Google ballonos internete

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Az egész internetet bepereli egy szabadalmi troll" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál