Törölted a Facebook képeidet? Dehogy!

Nagy Balázs András - 2012. február 8. | 08:00 közösség tények

Ugyan az egyszeri felhasználó még mindig azt hiszi, hogy a törlés gombra kattintás után az enyészeté lesz a kép, valójában akár évekig is elérhető marad a kérdéses kép.

Szponzorált hirdetések

Először még 2009-ben merült fel az Ars Technica munkatársaiban, hogy meglessék: mégis mikor törli valójában a Facebook a feltöltött, de aztán törlésre kijelölt képeinket? Az ehhez hasonló óriási netes adatbázisoknak ugyanis van egy „kis” problémájuk a törléssel: egyszerűen annyira sok melóval jár, hogy sokszor jobban megéri meghagyni, és csak bejelölni az adatbázisban, hogy „ezt most vedd töröltnek”, vagy még annyit sem.


Így hát a Facebook is trükközik: törlés helyett egyszerűen csak leveszi a galériából, a falakról és egyéb helyekről a képet. Ugyan látszólag eltűnik, de valójában megmarad a kép, amelyet hosszú évek elteltével is elérhető, a képfájlra mutató, soha nem változó linket használva. Az Ars második cikkének publikálása után azonban a Facebook újabb trükköt vetett be: a cikkben bizonyítékként linkelt, réges-rég „törölt” képeket ténylegesen eltávolították az adatbázisból.

A probléma azonban az, hogy ezt csupán azzal a néhány, figyelemfelkeltésként linkelt képpel tette meg a világ legnagyobb közösségi oldala. A szerzőknek író, mindenféle rémtörténettel előálló olvasók, valamint a szerző nem linkelt, de más törölt képei ugyanúgy elérhetőek maradtak.

Ez így mennyivel egyszerűbb volt!

Ez így mennyivel egyszerűbb volt!


Az nemrég megjelent, az esetet újból leporoló cikk szerint a helyzet jelenleg változatlan. Azonban most már van egy halovány reménysugár is: három évvel azután ugyanis, hogy a cég megígérte, hogy „megoldják” a problémát, végre látni a fényt az alagút végén. A Facebook ugyanis egy olyan rendszerre szeretne átállni, amely ténylegesen, végérvényesen törli a képeket negyvenöt napon belül. Na persze a bevezetés maga is hónapokig fog tartani, és ne feledjük: idáig eljutni is három évbe telt, így hát egyáltalán nem szabad vakon bízni a megoldás közeledtében. Jobban jár mindenki, ha feltöltés és megosztás előtt ellenőrzi: biztos, hogy ezeket a képeket jó ötlet feltolni a közösségi oldalra?

Szponzorált hirdetések

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

Egy apró kis virtuális nyomógomb, mely az elmúlt években sokunk életét megváltoztatta, és amely most némi megújuláson esik át.

Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja
Megújul a világ egyik legnagyobb hatalmú gombja

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Törölted a Facebook képeidet? Dehogy!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál