Így sötétült el tegnap az internet

Balogh Csaba - 2012. január 19. | 07:00 Google tények

Tegnap reggel 6 órától egy napon át elsötétült az internet: valaki a tartalom teljes lekapcsolásával, valaki humoros logóval tiltakozott két, komoly cenzúrát lehetővé tévő amerikai törvénytervezet ellen.

Szponzorált hirdetések

Elsötétült tegnap az internet: több népszerű oldal is nehezményezi ugyanis az amerikai törvényhozás nethez való hozzáállását. Az internetes kalózkodás megakadályozásáról szóló SOPA és a szellemi tulajdont veszélyeztető online jelenségek elleni PIPA - ez az a két USA-béli törvénytervezet, amely ellen a Wikipedia mellett az Amazon, a Facebook, a Google, a Twitter és az eBay is tiltakoznak.

Milliók kedvenc lexikona az egy napos leállást választotta, hogy a Google pedig amerikai felhasználói előtt kicenzúrázta logóját. A képre kattintva megmutatjuk a tiltakozás néhány formáját. Egy biztos: tegnap a netezők jelentős része értesült róla, hogy valami rossz készül, nem csak az USA-ban, hanem világszerte.

Galéria Öncenzúrába borult a net - a cenzúra ellen

Öncenzúrába borult a net - a cenzúra ellen

[+] még több fotó

A törvénytervezetek szellemiségét jól tükrözi, hogy a keresőkkel és az internetszolgáltatókkal is bojkottáltatt volna azon oldalak elérését, ahol akár csak felhasználók által linkelt formában is megjelent volna bármilyen jogsértő oldal. Ez ebben a formában a ma megszokott internet zömét, annak blokkolását jelentette volna.

Szponzorált hirdetések

Az 5+1 legtitkosabb üzenet

A programozók is emberek, így aztán gyakran előfordul, hogy munkájuk közben vicces dolgokat csempésznek egyes szoftverekbe és szolgáltatásokba.

Az 5+1 legtitkosabb üzenet
Az 5+1 legtitkosabb üzenet

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Így sötétült el tegnap az internet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál