Fülhallgatók miatt megháromszorozódott a balesetek száma

Nagy Balázs András - 2012. január 19. | 12:00 mobil kütyü tények tablet

Csak a zene szól, a duda, a közeledő járművek hangja már nem: a legújabb statisztikák szerint hat év alatt triplájára emelkedett a fej- és fülhallgatókhoz köthető balesetek száma.

Szponzorált hirdetések

Dübörög a zene, pufog a basszus, valahol messze-messze megszólal egy duda, aztán csattanás és mentősziréna: egyre többször követik egymást az elmúlt hat évben ezen hanghatások, és nem csak azért, mert többen lettünk. Most egy, két marylandi egyetem által közösen szerzett tanulmány is kijelenti: meredeken növekedésnek indult az ilyen esetek száma.


A tanulmány vezető szerzője, doktor Richard Lichenstein szerint a fej- és fülhallgatókat viselő gyalogosokat ért balesetek száma az utóbbi hat év alatt megháromszorozódott. „Mindenki tisztában van a mobilok, és a vezetés közbeni SMS-ezés veszélyével, de egyre több olyan fiatalt látok, akinek figyelmét teljesen magához vonzotta a legújabb kütyü, és a fülükre aggatott hangszóró” – nyilatkozta Lichenstein.


„Sajnos ahogyan egyre érdekfeszítőbb készülékeket készítünk, a figyelemhiányból, valamint a más hangforrásokra oda nem figyelésből eredő sérülések, balesetek esélye egyre emelkedik” – ismertette állásfoglalását. A kutató csapatával 2004 és 2011 közti amerikai eseteket vizsgált, összesen mintegy 116-ot. Megállapították, hogy a fülesek miatt sérülést szenvedők 68%-a férfi volt, és 67%-uk harminc alatti. Az érintett jármű az esetek 55%-ában vonat volt, és 29%-uk hangos figyelmeztetést – például dudát – használt a veszélyforrás jelzésére. Az esetek háromnegyede pedig halállal végződött.

Szponzorált hirdetések

Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!

Úgy tűnik, szép lassan leszoknak a túlzott óvatosságról a légitársaságok: ismét egy nagy szolgáltató törölte a fel- és leszállás alatti kütyütilalmat.

Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!
Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Fülhallgatók miatt megháromszorozódott a balesetek száma" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál