Elsötétül ma az internet a cenzúra ellenében

Nagy Balázs András - 2012. január 18. | 08:00 Google tények

Wikipédia, Reddit, Mozilla, játékfejlesztők és egyebek is ma elsötétítéssel tiltakoznak az amerikai cenzúratörvény ellen, amely a szabad internet végét jelentené.

Szponzorált hirdetések

Amennyiben egy oldalt ma képtelen lenne megszokott formájában betölteni böngészője, a hiba valószínűleg nem az ön készülékében van: ma ugyanis számos híres, népszerű oldal csatlakozik egy tiltakozó akcióhoz.


Az akcióban többek közt a Google, a Wikipedia, a Reddit, a Mozilla, az Nvidia, az Internet Archive, a Tor Projetc, az openSUSE, az XDA Developers, a Center of Democracy &Technology, a Greenpeace International, a WordPress, az icanhazcheezburger hálózat, a TwitPic, a Destructoid, az Electronic Frontier Foundation, az Imgur, a Mojang, a GOG.com, a Frozenbyte, a Scribd, a Red 5 Studios, valamint sok más oldal is részt vesz. Egyesek teljesen elsötétülnek, míg mások a SOPA-ellenes feliratokat, képeket, cikkeket jelenítenek majd meg.


A tiltakozás az amerikai Stop Online Piracy Act (SOPA) és a Protect IP Act (PIPA) nevű tervezetek miatt robbant ki, amelyek alapjaiban rengethetnék meg az Internetet, amennyiben elfogadásra kerülnének. E törvénycsomagok a nagy tartalomelőállítók legédesebb álmainak megvalósulása, ugyanis lehetővé tenné, hogy bármiféle bírósági végzés, bíróság által elfogadott bizonyítékok vagy előzetes védekezési lehetőség nélkül rákényszerítsék a saját akaratuk szerinti cenzúrát az internet nagyjára. A tervezet szövegelése természetesen elég képlékeny, megfogalmazásában eléggé homályos ahhoz, hogy könnyű legyen ráhúzni a kellemetlenkedő oldalakra.

A tervezetek elsődleges célja nem a jogvédelem alatt álló tartalom eltávolítása, hanem a cenzúra: a SOPA és a PIPA értelmében ugyanis linkek, doménnevek megjelenítését lehetne letiltatni az érintett oldalakon. Például kötelezni lehetne a Google-t, illetve bármelyik fórumot, hogy hudenagykalozoldal.hu-ra mutató linkeket távolítsák el oldalaikról. Akkor is, ha a linkek maguk nem tartalmaznak semmi jogsértőt, és akkor is, ha azt az oldalra járó felhasználók helyezték el, nem az oldalak tulajdonosai.


A páros megtiltaná az amerikai – illetve amerikai érdekeltséggel, így például egy szerverrel, vagy .com doménnévvel rendelkező – oldalak, szervezetek számára, hogy a vitatott oldalra mutató linket jelenítsenek meg, azon hirdetést bonyolítsanak, annak pénzt juttassanak, és az internetszolgáltatóktól azt is megköveteli, hogy letiltsák a doménnév feloldását (DNS feketelista). Sőt, például a keresőoldalakat arra kötelezik, hogy folyamatosan monitorozzák az adatbázisukat, és ne tegyék lehetővé az új linkek kreálását. Belátható, hogy ez egy egyre csak növekedő listánál gyorsan lehetetlen feladattá válik.

A tervezetet nyomó politikusok, szervezetek és cégek szerint ez megoldaná a kalózkodást, azonban természetesen a valóság már megint teljesen más. A külföldön elhelyezett problémás oldalak természetesen elérhetőek lesznek továbbra is. A kiütött pénzügyi szervezetek helyét mások veszik át, (sőt, ere már most is van megoldás) a DNS feketelistát pedig nevetségesen egyszerű megkerülni. A linkeket egyszerűen hasztalan törölni a nagyobb oldalaknál, mivel egy nappal később újra felbukkanhatnak, más formában.


A tervezet tehát nem fogja megállítani a kalózkodást, a szellemi tulajdon ténylegesen jogsértő bitorlását. Ahogyan a jogsértett tartalmak azonnali eltávolítására kötelező DMCA felszólításokat, a SOPA+PIPA pakettet is ugyanúgy visszaélésre fogják használni. Ez nem egy esetleges lehetőség, hanem – amennyiben elfogadják – száz százalékig bizonyos. Volt már rá példa, hogy a DMCA-t arra használta az amerikai zeneipar, hogy – saját maguk által bevallottan! – jogszerűtlenül eltávolíttassa egy velük küzdő oldal videóját a YouTube-ról. Naivitás lenne azt hinni, hogy ez az eset nem fordulhat elő újra.

Ugyan nemrég a Fehér Ház is aggodalmát fejezte ki a tervezet ellen – mivel az a szólásszabadságot is veszélyezteti – azonban sajnos a SOPA nem tűnt el a süllyesztőben, csupán néhány héttel (jelenlegi tervek szerint februárban folytatják a vitát) eltolódott, és – legalábbis pillanatnyilag – néhány részlet kikerült belőle.A tervezet támogatói természetesen rögtön támadást intéztek a tiltakozók ellen: az MPAA szerint például a tiltakozók visszaélnek erejükkel, teljesen elszálltak, az eset veszélyes és aggasztó, a résztvevők felelőtlenül viselkednek, és az egész csupán egy marketingfogás, egy csel.

A cikket azonban nem fejezhetném be anélkül, hogy megosszak önökkel egy történetet, amely tökéletesen példázza, mennyire is gondolják komolyan a mások védelmét az illetékesek. Lamar Smith neve bizonyára legtöbbünknek pontosan semmit nem mond, azonban e kongresszusi képviselő jegyzi a SOPA-t. Saját terve szerint azonban saját hivatalos honlapja is illegális, mivel azon egy művész fotóját használta fel háttérnek. Az eredeti jogtulajdonos ingyenesen bocsátotta közzé azt, azonban egy kikötéssel: a felhasználó köteles megjelölni a kép forrását. Ez „természetesen” lemaradt a politikus honlapjáról.


Kérdéses, hogy képesek lennének a független művészek is érvényesíteni a SOPA+PIPA által nyújtott letiltási jogaikat. Mint ismeretes, az ő műveiket ma is sokszor lopják el a nagy cégek, éves szinten több tíz, vagy akár százmillió dolláros kárt okozva. Persze mögöttük nem áll milliárdos lobbi, nem pénzelnek befolyásos politikusokokat sem.

Szponzorált hirdetések

Hasít a Google ballonos internete

A Google újfajta módon próbál internetet vinni oda, ahol jelenleg még elérhetetlen a világháló.

Hasít a Google ballonos internete
Hasít a Google ballonos internete

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Elsötétül ma az internet a cenzúra ellenében" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál