CES 2012: 10 millió dollár a Star Trek trikorderének megvalósításáért

Balogh Csaba - 2012. január 13. | 15:00 Tudomány CES 2012

Tízmillió dollárral járó X-díj üti a markát annak, aki kifejleszt egy 15-féle betegség vezetékmentes kapcsolat és szakértői segítség nélküli diagnosztizálására képes hordozható készüléket.

Szponzorált hirdetések

A lehetetlennek tűnő tudományos felfedezéseket támogató legújabb X-díjat (X Prize) a CES szórakoztatóelektronikai vásáron hirdették meg. A versenykiírás szerint a pályázóknak nagyjából a Star Trek című sci-fi sorozatból ismert legendás trikorder valóságban is működőképes változatát kell kifejleszteniük. A győztes kütyütől azt várják el, hogy a lehető legpontosabban diagnosztizáljon 15 különböző betegséget 30 páciensnél, és könnyen hordozható legyen, vagyis lehetőleg ne nyomjon többet 2,2 kilónál.

A Star Trekben először 1966-ban felbukkant trikorderrel az űrhajó legénységének orvos tagja képes diagnosztizálni egy betegséget pusztán a páciens átvilágítása révén. A szervezők reményei szerint a díj meghirdetésével talán elérhetik, hogy "a 23. századi sci-fi 21. századi valósággá" váljon. A díjat kiíró X Prize Alapítvány elnöke, Peter Diamandis kijelentette, hogy valószínűleg ő Las Vegasban az egyetlen, aki boldogan elveszítene 10 millió dollárt.


Már most is léteznek olyan berendezések, amelyek egy betegség kémiai jeleinek érzékelésével segítik a diagnózis felállítását, az igazi nagy kihívás az, hogyan sűrítsék össze mindezeket a technológiákat egyetlen, trikoder méretű szerkentyűbe. A BBC által megkérdezett Jeremy Nicholson, a londoni Imperial College sebészeti és onkológiai osztályának vezetője kétli, hogy egyhamar bárkinek is kifizetnék a díjat, mindazonáltal jó ötletnek tartja a kiírását, mert ösztönözheti az innovációt.

Lehetetlen küldetések

Az X Prize-zal látszólag lehetetlennek tűnő technikai kihívásokat díjaznak, ám a valóságban új technológiák, új iparágak elindítását ösztönzik, és már több esetben is kénytelenek volt kifizetni a megígért jutalmat. 1994-ben például többször használatos magánfinanszírozású űrjárműre hirdettek pályázatot, amelyet 2004-ben meg is nyert a SpaceShipOne építője. E fejlesztés eredményeként már több cég is turisztikai célú űrutazások indítását tervezi. Egy másik alkalommal olyan autót kellett kifejleszteni, amelynek 100 mérföld (160 kilométer) megtételéhez nincs szüksége egy gallonnál (3,78 liter) több üzemanyagra.


Szponzorált hirdetések

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

A tudomány néha tényleg csodákra képes, például járáshoz segítheti azokat, akik erre valamiért sosem lennének képesek. Sőt, néha kissé többet is lehetővé tesz.

Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását
Lebénult gyerek rúgja a VB kezdőrúgását

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "CES 2012: 10 millió dollár a Star Trek trikorderének megvalósításáért" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál