Biztonságosak-e a bankkártyáink?

Balogh Csaba - 2012. január 9. | 09:00 mobil tények

A MasterCard szerint nemzetközi összehasonlításban is jók vagyunk, kártyáink kétharmada chipes, illetve az sms-értesítés is elterjedt.

Szponzorált hirdetések

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a bankkártyás ügyfeleknek, a hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára, már a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózatot pedig 98 százalékban felkészítették  a chipkártyák elfogadására.

A kártyatársaság biztonsági vezetője, Fejes Kálmán szerint a magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya tranzakciók monitorozását és szűrését. Ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt-e, szükség van-e a kártya letiltására. Sőt az első jogosulatlan tranzakció sem feltétlenül okoz veszteséget, hiszen egy rövid vizsgálattól függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártyahasználatot. Ha pedig nagyobb adatlopásra kerül sor, ahogy történt ez decemberben, a bankok azonnal intézkednek, szükséges estén kártyák tízezreit letiltva.

Nem a logo számít, hanem a chip - és persze a kártya használója

Nem a logo számít, hanem a chip - és persze a kártya használója


Ráadásul itthon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő sms-szolgáltatás – melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban.

Fejes Kálmán szerint az online fizetés biztonsága is napról napra fejlődik, például ma már kezd elterjedni az internetes fizetéseknél használt, a kártyát kibocsátó bank által a kártyabirtokos mobiljára akár sms-ben küldhető SecureCode, amely tökéletesebb azonosítást eredményez.

Szponzorált hirdetések

Így nyaralhat megkopasztástól és csalástól mentesen

Néhány tipp, melyek révén megvédhetjük magunkat a vakációt megkeserítő kiberfenyegetésekkel szemben.

Így nyaralhat megkopasztástól és csalástól mentesen
Így nyaralhat megkopasztástól és csalástól mentesen

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Biztonságosak-e a bankkártyáink?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál