Nem csak a 20 éveseké az internet

Balogh Csaba - 2011. december 22. | 09:00 közösség

Az ötvenen túli netezők közel ugyanannyit chatelnek, mint a fiatalok, online telefonálásában pedig még náluk is aktívabbak - derült ki egy friss, a UPC megbízásából készült felmérésből.

Szponzorált hirdetések

Magyarországon az ötven év felettiek közel egyötöde internetezik rendszeresen. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít. Bizonyos online kapcsolattartási formákban a netet használó hazai szeniorok viszont a nemzetközi átlagnál, sőt még amerikai társaiknál is aktívabbnak bizonyulnak. Miközben például az internetező amerikai 57-65 évesek csupán 43 százaléka látogat közösségi oldalakat, addig a magyar időskorúak csaknem kétharmada él online közösségi életet.

Már körükben is népszerűbb a Facebook mint az iWiW, sokan azonban mindkét oldalon regisztrálták magukat. A megkérdezettek 10 százaléka „always on” életmódot folytat, azaz szinte állandóan online üzemmódban van. A regisztrációval rendelkezők 64 százaléka naponta ellátogat kedvenc oldalára, fele pedig több mint száz ismerőssel áll kapcsolatban.

A felmérés szerint az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Sokszor éppen tőlük tanulják meg az internet és a számítógép használatát. A tanár szerepét leggyakrabban a közvetlen családtagok, közülük is a fiatalabb rokonok töltik be: az 50 év felettiek 46%-a tőlük tanult meg internetezni. Vagyis sok esetben ma már megfordul  a hagyományos szocializáció és a gyerekek tanítják a szülőket, nagyszülőket a világ megértéséhez szükséges ismeretekre. A szeniorok 17 százaléka szervezett képzésen vagy tanfolyamon sajátította el az online készségeket, harmada pedig autodidakta módon tanult bele a netezésbe.

SMS, chat, online telefonálás

Az internetnek a kapcsolattartásban betöltött kiemelt szerepét jelzi az idősek körében az online kommunikációs lehetőségek aktív használata is. Az ötven év feletti válaszadók csaknem negyede használ rendszeresen internetes telefonszolgáltatást, ez 4 százalékkal nagyobb arány, mint a fiatalabbak esetében. Több mint egynegyedük (28 százalék) pedig azonnali üzenetküldő segítségével chatel. Körükben ugyanakkor az online csatornák és a mobiltelefon mellett továbbra is nélkülözhetetlen eszköz a hagyományos, vonalas telefon – a válaszadók több mint fele használja rendszeresen.

Szponzorált hirdetések

Átírhatók az elrontott Facebook-bejegyzések

Amit eddig csak kommentekkel tehettünk meg, elérhetővé válik a teljes bejegyzésekre is. Elvben nem lehet vele visszaélni, de azért lehet megtévesztő egy módosított post.

Átírhatók az elrontott Facebook-bejegyzések
Átírhatók az elrontott Facebook-bejegyzések

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nem csak a 20 éveseké az internet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál