Sikeres teleportálást hajtottak végre

Nagy Balázs András - 2011. április 18. | 13:00 Tudomány

Sikeresen, adatvesztés nélkül ért véget a Tokiói Egyetem által vezetett csapat kísérlete, amelyben fényt használtak kvantum-teleportáció adatközvetítő közegeként.

Szponzorált hirdetések

A mostani kísérlet során ausztrál és japán kutatók anélkül adtak át komplex kvantuminformációt egymásnak, hogy közben a vizsgált adat mozgott volna. Az „egyszerűen” megszűnt az egyik helyen, majd a fény által hordozott hullámcsomagok beérkezése után a célállomáson újraalkotódott. Ellentétben az előző kísérletekkel, most nem veszítettek el adatot útközben, valamint maga a teleportáció is azonnal lezajlott.


A kvantum-teleportáció annyiban tér el a „valós” teleportációtól, hogy ebben a változatban csupán kvantum-információk helyeződnek át, míg a sci-fi filmekből ismert verzióban az egyik helyen lebontott sokkal komplexebb anyagot (pl egy vörös pólós golyófogót) építik újjá a célállomáson.

Így néz ki a tudósok által csak ''teleporter'' néven emlegetett gép

Így néz ki a tudósok által csak ''teleporter'' néven emlegetett gép


A kvantum-teleportáció jelensége használatával nagyságrendekkel fel lehetne gyorsítani az információcserét egy gépen belül vagy a hálózaton magán. A kvantumszámítógép kvantum-bitjei pedig – a hagyományosakkal ellentétben – egyszerre felvehetik a nulla és egy értéket is, így aztán több feladatot is megoldhatnak egyszerre.

A mostani kísérlet pedig azt demonstrálta, hogy az ilyen problémamegoldó részek adatokat is cserélhetnének egymással. Ugyan még valószínűleg évtizedeket kell várni egy valódi, használható teljesítménnyel rendelkező kvantumszámítógépre, de a mostani kísérlet fontos előrelépés volt az ahhoz vezető úton.

Szponzorált hirdetések

A kínaiak már kilométerekre teleportálnak

Az eddigi rekordokat ripityára törve kínai tudósoknak nem kevesebb, mint tizenhat kilométeres távolságba sikerült a kvantumteleportáció.

A kínaiak már kilométerekre teleportálnak
A kínaiak már kilométerekre teleportálnak

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Sikeres teleportálást hajtottak végre" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál