iPad 2: megtérített egy kütyüfóbot

Radics Boglárka - 2011. április 6. | 08:00 Apple tablet
iPad 2: megtérített egy kütyüfóbot Nézd meg a képgalériát

Az iPad 2 ismét feladja a leckét a konkurenseknek, és egy-két óra alatt meggyőz olyanokat, akik még a mobiltelefont is utálják.

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Minőségi anyagok
jól összerakott
remek kijelző
erős hardver
sok alkalmazás
hosszú üzemidő
Nem tetszett:
Flash támogatás hiánya
USB és egyéb szabványos csatlakozók hiánya
drága kiegészítők

Szponzorált hirdetések

Március elején bemutatkozott a szebb, jobb, vékonyabb iPad2, és a hazai felhasználók számára örömteli módon a szokásostól eltérően hazánk nem a sokadik értékesítési körbe került, hanem máris az elsőbe, így március 25-én itthon is megjelent az új iPad.

Galéria Egy éves a márka

Egy éves a márka

[+] még több fotó

A kettes verzió változása leginkább a külsejében tetten érhető, ugyanis sokkal (kb 30%-al) vékonyabb lett, mindössze 8,8 milliméter vastag, ami még egy okosmobiltól sem rossz, nemhogy egy tízcolos táblagéptől. Valamelyest könnyebb is lett az új iPad, 60 dekába sikerült belezsúfolni a ma felsőkategóriásnak számító hardvert. A látvány megkapó, különösen az előddel összevetve, mely bumfordi féltéglának tűnik a karcsú kettes mellett.

Maga a kijelző nem változott, továbbra is szerethető... 9,7 colos, LED-es IPS technológiájú, multitouch érintőkijelző, ami a legfinomabb emberi érintésre is tökéletesen reagál. A felbontás 1024x768 pixeles, 132 ppi-vel. A betekintési szög óriási, és a fényerő elég nagy ahhoz, hogy a csillogó kijelző okozta hátrányt kompenzálja. (Kikapcsolt állapotban pedig tükörnek is megteszi.) A kijelző körül keskeny keret húzódik, mely ezúttal már fehér is lehet, az Apple tanulva az előzményekből az új iPadet egyből két színben adta ki.

Galéria Van Home gomb - most még

Van Home gomb - most még

[+] még több fotó

A fronton a keretet csak a jól ismert Home gomb és a vele szemközti oldalon található kamera töri meg (a kamera fölött, ha jó a szemünk, észrevehetjük a fényérzékelőt is). A kevés hardveres gomb egyike a kikapcsoló gomb, mely az iPad tetejére került, jobboldalt a hangerőszabályzó és a csendes üzemmód/kijelzőforgatás zároló gombját találjuk, baloldalt a mircoSIM kártya foglalat kapott helyet. A hátoldalon találjuk a hátlapi kamerát, a 3,5 mm-es jackdugót, valamint alul a mono hangszórót, (remélhetőleg az iPad 3-ban ezt javítani fogják és sztereót kap, bár hangminőség terén ezzel sem volt nagy gond), ami ezúttal már a hátlapra került, és az Apple saját 30 tűs csatlakozójához való központi portot, a Dock Connectort.

A felhasznált anyagok minősége kiváló, a hátlap matt, homokfúvott alumínium, az előlap üveg; a gépet kézbe véve a minőség jut először eszünkbe. Az új iPadhez alapból csak a töltő és az USB-s kábel jár, fülhallgatót, és a SmartCover nevű okos védőburkolatot külön kell megvenni.
Galéria Se sok gomb, se sok csatlakozó

Se sok gomb, se sok csatlakozó

[+] még több fotó

Mi a tesztkészüléket SmartCoverrel kaptuk, és az iPad méretcsökkenése mellett ez az ötletes megoldás aratta a legnagyobb tetszést: a SmartCover ugyanis mágnesesen csatlakozik az egyébként nem mágneses alumínium burkolathoz - a mágnesek nyilván belül vannak; a mechanizmust az újabb MacBookokon ismerős MagSafe megoldáshoz tudnám hasonlítani. A részekre osztott, és azok mentén hajlékony lap, oldalán a zsanérral egyetlen mozdulattal az iPadhez csatlakoztatható, és masszívan tart. (Bár a csatlakoztatott SmartCovernél fogva nem szabad felemelni, nekünk sikerült - nem esett le az iPad)

A SmartCovert csak a gép bal oldalához lehet csatlakoztatni (és csak az új iPaddel kompatibilis) és az iPad „okosan" reagál rá. Ha rákapcsoljuk, az éppen futó videó megáll, ha a kijelzőre ráhajtjuk a lapot, készenléti üzemmódba kapcsol, ha felhajtjuk, azonnal beindul, és rögtön a menüt hozza be, így a kezdőképernyő megjelenítéséhez szükséges csúszka elhúzását is megspórolja. Emellett a flexibilis kialakításnak hála úgy össze lehet hajtani, hogy a lábunkra téve netezgetéshez épp a megfelelő szögben legyen - ez a kényelmi megoldás nagyon fontos egy olyan eszköznél, melynek elsődleges funkciója, hogy kényelmesen a kanapéról netezgessünk vele.

Galéria iPhone 4 vs iPad 2 - kütyük diétán

iPhone 4 vs iPad 2 - kütyük diétán

[+] még több fotó

Az új iPad tehát külsőben jelentősen megújult, és a belsejében is történtek változások - az üzemidő ugyan maradt tíz óra egy feltöltéssel, de a csökkent méret mellett ez is igazi mérnöki teljesítmény. A processzor az új iPadben egy A5-ös, kétmagos, 1 GHz-es processzor, ráadásul a grafikus chip teljesítménye is nőtt, így az új iPad - az Apple állítása szerint - kilencszer gyorsabb grafikus teljesítményre képes. Ezt egzakt módon igazolni nem sikerült, így hát kerestünk olyan appot, amiről tudtuk, hogy az egyesen nem teljesen tökéletes. Az AppStore-ban az ingyenes Epic Castle-nél kötöttünk ki. Az Infinity Blade-hez készült demót az iPad kettőn és elődjén is elindítva azért már érzékelhető volt a különbség. Míg az egyesen itt-ott akadt a kép és a nagy, részletes terek megjelenítésénél kicsit komolyabban is megakadt, az új iPaden olajozottan ment a bemutató.

Egyelőre még nincs túl sok alkalmazás, ami ki tudná használni ezt a megnövekedett teljesítményt, de a fejlesztők számára most már adott a lehetőség, hogy olyan játékokat és alkalmazásokat hozzanak létre, melyek kiaknázzák az erősebb hardvert. Az új iPad a internetezés mellett egyértelműen a játékra igyekszik ráerősíteni, ezért is kellett a nagyobb grafikus teljesítmény. A weboldalak villámgyorsan betöltődnek, egyedül a Flash hiányát kell megszokni, de ez nem újdonság.

Galéria Reméljük az iPad 3-ban lesz sztereo

Reméljük az iPad 3-ban lesz sztereo

[+] még több fotó

A YouTube videókkal tökéletesen boldogul, a teszt során wifin keresztül a Home című másfél órás HD videót néztem - igazi élmény volt, még így, alig tíz colon is. A hardverigényes videó lejátszása során annyira melegedett, hogy a hidegből átváltott langyosra a hőérzet. (Emlékszem a PowerBook G4 gyakran annyira meleg volt, hogy pirosra égette a lábam - hol van az már...) Az új iPadet egyelőre nem lehet megizzasztani, és a versenytársakhoz képest is több hónapnyi előnyt nyert az Apple.

Mivel az előző verzión nem volt kamera, ezen meg rögtön kettő is, kipróbáltuk a nagy truváj FaceTime funkciót (videóhívás). Egy iPhone4-et hívtunk fel, ehhez továbbra is kell egy wifi hálózat, 3G-n nem megy. A funkcióhoz nem kell SIM-kártya, a hívott fél az iTunes fiókunkhoz rendelt email cím alapján azonosíthat. A kapcsolódás létrejött és akadás és lefagyás nélkül láttuk és hallottuk a másikat. A kép kicsit torzít, „halszemoptikás" legalábbis ha közel tartjuk magunkhoz. A kép jobb felső sarkában kis keretben látjuk, hogy a másik fél mit lát belőlünk. Gombnyomásra válthatunk a hátlapi kamerára, szuper funkció, ha meg akarunk mutatni valamit.

Galéria Time for FaceTime

Time for FaceTime

[+] még több fotó

Az új iPadet használva akaratlanul is párhuzamot vontam a szintén nálam járt rosszemlékű Toshiba Folio 100-zal, mely azonos órajelű processzort használt, ám a  hasonlóság ebben ki is merült, és szinte mindenben szöges ellentéte volt az új iPadnek - leginkább ez a szoftveres támogatásnál tűnik elő, ugyanis a Toshiba ott vérzett el végképp, hogy nem volt hozzá értelmes, jól használható szoftver. Az Apple-nek pedig ott az AppStore, ahol egyre több az alkalmazásokból az iPades verzió (ezt kis + jel jelöli az app neve mellett). Azt is letölthetjük, ami csak iPhone-ra készült el, ekkor a kijelzőn megjelenik egy kis nagyítás gomb. Ha nagyítunk, a program - pl. a Skype -teljes képernyőn jelenik meg, igaz, gyengébb felbontásban. Mivel az iPad mindössze egy éve jelent meg, utódja pedig alig egy hónapja, így csak idő kérdése, hogy a több százezer alkalmazás egyre nagyobb százaléka iPaden is elérhető legyen. (Az ingyenesen letölthető Angry Birds HD for iPad mondanom sem kell, nagy sikert aratott.)

Technikai adatokat és műszaki leírásokat mindenhol lehet találni az új iPadről, ezért ez a kis történet talán jobban rávilágít arra, hogy valójában remek termékről van szó: kisfiam születésnapját a hétvégén tartottuk, ahová eljött egy barátnőm is, akiről tudni kell, hogy mélységesen kütyü- és technika ellenes. Saját bevallása szerint is egy dinoszaurusz - én például évek alatt nem tudtam rábeszélni, hogy köttessen be internetet, nem hajlandó mobiltelefont használni, és nem érti, miért lelkesedek a kütyük és az internet iránt.

Galéria Túlárazott, fölösleges vacak, vagy forradalmi csúcskütyü? Esetleg mindkettő?

Túlárazott, fölösleges vacak, vagy forradalmi csúcskütyü? Esetleg mindkettő?

[+] még több fotó

Aztán, mikor átjött kislányával a szülinapi buliba, mutattam neki egy érdekes cikket az iPaden. Legnagyobb megdöbbenésemre el volt ragadtatva az iPadtől. Felkiáltott, hogy „Ez milyen szuper!" és ő, a kütyüellenes középkorú nő csodálattal vette kezébe a gépet, és kezdte felfedezni, miközben folyamatosan arról beszélt, hogy ez neki mennyire jó lenne. El volt ámulva, hogy kézzel könnyedén tudja kezelni, egy mozdulattal kinagyítja a képet, („szuper, így szemüveg nélkül is tudom olvasni") hogy a kanapén ülve is netezhet, és nem kell „odaülni a gép elé", amit utál.

Miközben én arra ügyeltem, hogy a fél tucat sportosztályos kiskölyök nehogy kárt tegyen egymásban - kicsit eldurvult a buli - ő ki sem engedte a kezéből az iPadet, és a végén már arról beszéltünk, hogy ő szeretne egy ilyet. Leesett az állam, ugyanis a barátnőm nem csak kütyüfób, de meglehetősen spórolós is (saját bevallása szerint zsugori) és sajnálja a pénzt minden „fölösleges vacakra". Így megdöbbenve konstatáltam, hogy alig egy-két órányi használat után nem csak, hogy elismeri, hogy milyen szuper az iPad, de még pénzt is adna ki érte, nem is keveset. Ami nekem évek alatt parázs viták során nem sikerült,  az iPadnek két óra alatt igen.

Galéria Én azért elfogadnék egyet...

Én azért elfogadnék egyet...

[+] még több fotó

Akinek nem tetszik a tablet, mint kategória, és nem érti, miért jó - hiszen ugyanerre ott a netbook, vagy a laptop - annak „átnevelésre" iPadet kell a kezébe nyomni. Mikor megtapasztalja, hogy az alkalmazások stabilan futnak, a videók akadás nélkül lejátszhatók, a weboldalak pillanatok alatt betöltődnek, az iPad használata során szinte sosem találkozik „homokórával", és egy feltöltéssel gyakorlatilag egész nap aktívan használhatja a zajtalan, nem melegedő eszközt, akkor valószínűleg rájön, hogy mi a tablet lényege. És első tabletnek iPad 2-t vesz.

Szponzorált hirdetések

Még nincs iPhone 6 és iWatch, de van iOS 8

Az Apple okostelefon termékcsaládja egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett és egy vadonatúj szoftvert kapott.

Még nincs iPhone 6 és iWatch, de van iOS 8
Még nincs iPhone 6 és iWatch, de van iOS 8

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
iPad
tablet
iOS
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "iPad 2: megtérített egy kütyüfóbot" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál