hirdetés

Bankokat is érint a rekordméretű adatlopás

Nagy Balázs András - 2011. április 5. | 08:00 Bulvár tények

A Reuters értesülései szerint a nemrég nyilvánosságra hozott eset „az egyik legnagyobb adatlopási ügy lehet az amerikai történelemben”.

Szponzorált hirdetések


Talán az amerikai eseményekkel nem foglalkozó olvasóink is hallottak ezen három óriási bankról: JPMorgan Chase, Citigroup és US Bank. A hármukban az a közös, hogy mindegyikük az Epsilon nevű online marketing cég levelezési szolgáltatását használták, amelynek elektronikus rendszerét nemrég ismeretlenek feltörték.


Az Epsilon évente nagyjából 40 milliárd reklámlevelet küldi ki azok számára, akik regisztrálnak a 2500 kliense weboldalain, vagy megadják e-mail címüket például online vásárlás alkalmával. Az óriási adatlopási ügy után az Epsilon egyedüli jó híre, hogy „csak” az ügyfelek neveit és e-mail címét szerezték meg a behatolók.


Csupán néhány másik cég az érintettek közül: Kroger supermarkets, Tivo, Capital One hitelkártyacég, Ameriprise Financial, McKinsey & Company, Ritz-Carlton Rewards, Marriott Rewards, Walgreens drugstores, Disney Destinations, Best Buy, valamint a Home Shopping Network. Sőt, a majdnem hatezer oktatási intézményt tömörítő The College Board szervezetnél regisztrált diákok is érintettek lehetnek, valamint természetesen más, Amerikán kívüli cégek.

A Sophos biztonsági szakértője, Graham Cluley szerint az eset szerencsére nem annyira súlyos, mint például egy kártyatársaság feltörése. Ennek ellenére azonban a most megszerzett adatokat a spammerek személyre szóló kéretlen reklámlevél-kampányokban is felhasználhatják, valamint az adatokból kiindulva megpróbálhatnak adathalászatos támadást indítani az érintett cégek és magánszemélyek ellen.

Szponzorált hirdetések

Billentyűzeten aludt, 66 milliárd forintot bukott

Egy német bankár egy alig 62,4 eurós átutalásra készült, de időközben elaludt a billentyűzeten, és véletlenül folyamatosan nyomva tartotta a 2-es számot. Így végül 66 milliárd...

Billentyűzeten aludt, 66 milliárd forintot bukott
Billentyűzeten aludt, 66 milliárd forintot bukott

- cikk vége -

Hozzászólások a(z) "Bankokat is érint a rekordméretű adatlopás" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról