Samsung Forum 2011: okos TV-k, szuper mobilok

László Ferenc - 2011. február 23. | 08:00

Kipróbáltuk a legújabb Smart TV-ket, a Galaxy S II-t, a Galaxy Tab 10.1-et és még sok egyebet. Egy évvel ezelőtt ilyenkor Bécsbe látogattunk, tavaly ugyanis az osztrák fővárosban rendezték meg a Samsung Forum-ot, mely viszont idén hazánk szívében látta vendégül a nemzetközi újságíró válogatottat.

Szponzorált hirdetések

A Samsung Forum 2011 a budapesti Műcsarnok falai között ismertette meg a résztvevőkkel a dél-koreai székhelyű gyártó legfrissebb újdonságait. Az idei Samsung Forum egy kicsit mintha kisebb lett volna a tavalyinál, az viszont tény, hogy a Műcsarnok sokkal patinásabb otthont biztosított a rendezvénynek, mint a tavalyi bécsi kiállítási pavilon. A bejáratnál körülbelül ez a látvány fogadta az érkezőket:

Galéria Műcsarnok - Samsung Forum 2011

Műcsarnok - Samsung Forum 2011

[+] még több fotó

A négyórás buszozást ezúttal értelemszerűen megúsztuk, és idén bizony a látványos táncbemutató is elmaradt, de persze nem is ez a lényeg, hanem a Samsung idei tervei, illetve legfrissebb termékei. A rendezvényt maga Seokpil Kim, a Samsung Electronics európai részlegének elnök-vezérigazgatója nyitotta meg, aki néhány mondatban összefoglalta a vállalat tavalyi eredményeit, illetve felvázolta, hogy a Samsung idén milyen úton kíván továbbhaladni. Emberünk szerint a Samsung 2011-ben három fontos alappillérre kíván építkezni, melyek a következők: Smart Design, Smart Experiences és Smart Connections.

Galéria Seokpil Kim - Samsung Electronics Europe CEO

Seokpil Kim - Samsung Electronics Europe CEO

[+] még több fotó

Mint megtudtuk, a Samsung partnerségre lépett a BBC-vel, a Lovefilmmel, illetve a France Telecommal. Ezen együttműködés keretein belül a gyártó legfrissebb televíziós készülékein elérhető lesz a BBC-féle iPlayer és a Lovefilm.com gazdag filmes kínálata, a Galaxy Tab masinákra pedig beköltözik az Orange Cinema Series nevezetű on demand videós szolgáltatás. Ez persze mind szép és jó, csak éppen hazai relevanciája nem nagyon van. Illetve talán egyszer majd lesz.
Galéria Három új partner

Három új partner

[+] még több fotó

Galéria Okosodnak a TV-k

Okosodnak a TV-k

[+] még több fotó
Smart TV
A Samsung Forum gerincét idén egyértelműen a Smart TV-k adták, vagyis azok az újgenerációs televíziós készülékek, melyek a hagyományos TV-s és filmnézős funkciókon túl számítógép szintű szolgáltatásokat is felvonultatnak. A Samsung munkatársai hangsúlyozták, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy a Windows és annak szokásos PC-s kiegészítői beköltöznek a TV-re, hanem sokkal inkább arról, hogy a vállalat egy teljesen újszerű, a kényelmes karosszékből is lazán kezelhető internetes felületet honosít meg a televíziókon. A vadonatúj Smart TV-k (D8000, D9000) révén megoldható, hogy például míg a feleségünk magán a TV-n nézi a Barátok közt című méltán sikeres filmeposzt, addig mi a kezünkben tartott Galaxy Taben, vagy Galaxy S II-n egy másik adást nézzünk, mely egyébként ugyanarról a Smart TV készülékről érkezik (Wi-Fi alapú TwinView). Említést érdemel továbbá az a lehetőség, hogy az ilyen úgynevezett okos TV-kre kis alkalmazásokat tölthetünk le a netről. A TV-s alkalmazásfejlesztést támogatandó a Samsung egyébként nemrégiben egy 500 ezer eurós pénzdíjazású fejlesztői versenyt írt ki.
Galéria Jönnek a smart TV-k

Jönnek a smart TV-k

[+] még több fotó

Galéria 2D-ben és 3D-ben is remek képminőség

2D-ben és 3D-ben is remek képminőség

[+] még több fotó
Háromdé
A Samsung idei LED háttérvilágítású LCD televíziói és plazma készülékei nemcsak rendkívül vékonyak, hanem a kijelző körül látható kávájuk is minden korábbinál kisebb lett, ergo baromi jól néznek ki, akár szobadíszként is képesek funkcionálni. Ahogy tavaly, természetesen idén is ezerrel nyomul a háromdé, és nemcsak TV, hanem lejátszó fronton is. Megleshettük a BD-D7500 típusjelzésű trendi kütyüt, mely 23 milliméteres vastagsága révén jelen pillanatban a világ legvékonyabb 3D Blu-ray lejátszója. A BD-D8900 sem semmi, hiszen ebben a lejátszóban egy 1 TB-os merevlemez is helyet kapott, és a készülék akár 3D TV-adások rögzítésére is képes. A Samsung a 3D kép mellett a térhatású hangzásról sem feledkezik meg: a HT-D6750W típusjelű hangrendszer 7.1-es csatornás kivitelben "3D Sound+" hangzást biztosít.
Galéria 3D Blu-ray lejátszó

3D Blu-ray lejátszó

[+] még több fotó

Galéria 7.1-es hangzás - 3D Sound+

7.1-es hangzás - 3D Sound+

[+] még több fotó

Galéria Csökken a fogyasztás

Csökken a fogyasztás

[+] még több fotó
Okuláré
Hogy a 3D élményt tovább javítsa, a Samsung bemutatott egy újgenerációs 3D szemüveget: az SSG-3700CR a világ jelenlegi legkönnyebb 3D aktív szemüvege, mely nemcsak szuperkönnyű, hanem remekül is mutat. Ugyancsak újdonság, hogy mostantól akár már vezeték használata nélkül is tölthető a 3D szemüveg. A CY-SWC1000A típusjelzésű töltő egy high-tech külcsínt kapott, kör alapú hasáb, melyre elég csak úgy lazán rádobni a szemüveget, és az okuláré integrált akkumulátora máris elkezd töltődni. A LED megvilágítású töltőállvány egyszerre maximum négy darab szemüveget tud tölteni.
Galéria Újfajta, vezeték nélküli 3D szemüveg töltő

Újfajta, vezeték nélküli 3D szemüveg töltő

[+] még több fotó

Galéria Pillekönnyű

Pillekönnyű

[+] még több fotó
Monitor, notebook
Ha a televíziókban már ottfigyel a 3D-s technológia, akkor miért ne lehetne hasonló megoldással felvértezni a számítógépekhez használatos monitorokat? A Samsung idén ennek a területnek is kiemelt figyelmet kíván szentelni, melynek ékes bizonyítéka a rendkívül egyedi designt kapott SA9-es monitor család, mely a konverziós technológiának köszönhetően a normál 2D képből is megpróbál 3D képet varázsolni, több-kevesebb sikerrel. Notebook fronton újdonság a 9-es széria, melynek tagjai szálcsiszolt dúralumínium borítást kaptak és legvastagabb pontjukon is csak 16 milliméteresek. A villámgyors OS- és programindításról SSD meghajtó, a vizuális megjelenítésről pedig egy 400 nites fényerejű és 160 fokos betekintésű szögű, LED háttérvilágítású kijelző gondoskodik.
Galéria Toljuk a gammákat 3D-ben!

Toljuk a gammákat 3D-ben!

[+] még több fotó

Galéria Szuper trendi notebook újdonság

Szuper trendi notebook újdonság

[+] még több fotó
Kamerák
Képalkotás témakörben újdonság a Q10-es ultra-kompakt kamera, mely a mai elvárásoknak megfelelően természetesen full HD felbontású (BSI CMOS szenzor), és mind bal-, mind pedig jobbkezes használatra alkalmas. Ugyancsak most debütált az SH100-as fényképezőgép, mely a Samsung immár negyedik generációs, úgynevezett wireless kamerája. A kis masina képes real-time feltöltésre a Facebook és a YouTube irányába, élőképét pedig akár egy arra alkalmas Samsung mobiltelefonon is meg lehet tekinteni (például távolról történő képkioldáskor). Az ST700 a gyártó legújabb dupla kijelzős fényképezőgépe, melynek előlapján egy 1,8 colos, a korábbiaknál nagyobb kiegészítő kijelző teljesít szolgálatot. Az összes új kamera és fényképezőgép megkapta a Samsung legfrissebb felhasználói felületét, a Smart Touch 3.0-át.
Galéria Ultrakompakt full HD kamera

Ultrakompakt full HD kamera

[+] még több fotó

Galéria Szegényesnek abszolút nem mondható fényképezőgép kínálat

Szegényesnek abszolút nem mondható fényképezőgép kínálat

[+] még több fotó
Mobil újdonságok
Mobil fronton értelemszerűen a múlt heti Mobil Világ Kongresszuson debütált Galaxy S II (I9100) volt a legnagyobb durranás. A tavaly érkezett Galaxy S utódmodelljének kijelzője a korábbi 4 helyett immár 4,3 colos felbontású, a Super AMOLED technológia helyét pedig átvette a továbbfejlesztett Super AMOLED Plus. Bár a 480x800 pixeles felbontás változatlan maradt, a Galaxy S II kijelzője nagyon is meggyőző minőségű, és amolyan "leesik az állad" effektust vált ki az emberből. Újdonság továbbá az immár kétmagos processzor, az 1 GB-os RAM, illetve a LED-villanós 8 megapixeles kamera, mely 1080p felbontásban is képes videózni. Röviden és tömören: a Galaxy S II nagyon vékony, nagyon könnyű, nagyon gyors és nagyon el tudnám fogadni.
Galéria Galaxy S II

Galaxy S II

[+] még több fotó

Galéria Galaxy S II

Galaxy S II

[+] még több fotó

A tavalyi Galaxy Tab nagytesója a Galaxy Tab 10.1, mely könnyen kikövetkeztethető módon 7 helyett 10,1 colos képátlójú kijelzőt kapott. A display felbontása 1280x800 pixelre nőtt és a nagyobb fogyasztás miatt az akkumulátor kapacitása is nőtt, még pedig 4000-ről 6850 mAh-ra. Az Android 3.0 (Honeycomb) operációs rendszerű tábla mindössze 10,9 milliméter vastagságú és az 599 grammos tömegadat is igen barátinak mondható. A hátsó, HD videófelvevős kamera 8 megapixeles, az előlapi fényleső pedig 2 millió képpontot vonultat fel.
Galéria Galaxy Tab 10.1

Galaxy Tab 10.1

[+] még több fotó

A Samsung megirigyelte a iPod Touch sikerét, legalábbis erre enged következtetni, hogy megérkezett két olyan új Galaxy modell, mely első blikkre ugyan mobilnak tűnik, valójában azonban csak egy Wi-Fi-s multimédiás kütyü. A Galaxy S Wi-Fi 4.0 tulajdonképpen a Galaxy S mobil funkcióktól mentesített kiadása, mely 4 colos kijelzővel van felvértezve, a Galaxy S Wi-Fi 5.0 pedig egy hasonló tudású, de már 5 colos kijelzős ketyere. Míg a kiállított Galaxy S II-n Android 2.3.1 szaladgált, addig a Galaxy S Wi-Fi 4.0 és 5.0 modelleken még csak 2.2.1-es szoftver teljesített szolgálatot.
Galéria Galaxy S Wi-Fi 4.0

Galaxy S Wi-Fi 4.0

[+] még több fotó

Galéria Galaxy S Wi-Fi 5.0

Galaxy S Wi-Fi 5.0

[+] még több fotó

Az ívelt kijelzős Nexus S mellett megtekinthető volt többek közt az S5830-as típusjelzésű Galaxy Ace, mely elsősorban 320x480 pixeles felbontású, 3,5 colos képátlójú kijelzőjéről, 800 MHz-es processzoráról, 2.2-es Android szoftveréről, illetve 5 megapixeles kamerájáról ismerszik meg (illetve arról, hogy nagyon iPhone szagú a designja). Az S5670-es Galaxy Fit-ben lévő 3,3 colos kijelző 240x320 pixeles felbontású, ezenkívül pedig említést érdemel még a készülék 600 MHz-es processzora, 2.2-es Android oprendszere, illetve 5 megapixeles kamerája.
Galéria Nexus S

Nexus S

[+] még több fotó

Galéria Galaxy Ace

Galaxy Ace

[+] még több fotó

Galéria Galaxy Fit

Galaxy Fit

[+] még több fotó

Az S5660-as típusjelzésű Galaxy Gio-ban egy 3,2 colos képátlójú és 320x480 pixeles felbontású érintőkijelző kapott helyet, a processzor ezúttal 800 MHz-es, a kamera viszont csak 3 megapixeles. Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell még az igen kompakt kialakítású Galaxy Miniről (S5570), melynek főbb ismérvei közé tartozik többek közt a 3,1 colos QVGA kijelző, a 600 MHz-es processzor, illetve a 3 megapixeles fényképezőgép modul.
Galéria Galaxy Gio

Galaxy Gio

[+] még több fotó

Galéria Galaxy Mini

Galaxy Mini

[+] még több fotó
Konklúzió
Tény, ami tény, a Samsung Forum idén is bővelkedett újdonságokban, legyen szó televíziós készülékekről, fényképezőgépekről, vagy éppen mobilokról. Előzetesen ennyit a 2011-es Samsung újdonságokról, melyekről természetesen bővebben is be fogunk majd számolni - már alig várjuk az első tesztkészülékek megérkezését!
Galéria Néhány fókusztermék

Néhány fókusztermék

[+] még több fotó

További érdekes cikkek:
Samsung Forum 2010: meglestük a 3D TV-t
Samsung Galaxy S: egyszerűen a legjobb
Melyik a jobb? iPad VS Galaxy Tab
Samsung Galaxy Tab: a nagyképű kisgép

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Forum 2011: okos TV-k, szuper mobilok" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál