Az elmúlt 10 év 3 legnagyobb átverése

Radics Boglárka - 2011. január 19. | 13:00 vírus

Az új évezred első évtizedében iparággá fejlődött a számítógépes/internetes bűnözés. A trükkök és csalások révén hatalom és vagyon került a sötét oldalon álló szakemberek kezébe - íme az elmúlt 10 év legnagyobb hatású vírusai és átverései.

Szponzorált hirdetések
Az internet felhasználói számára az elmúlt évtized az online fejlődés izgalmas időszaka volt, ami új kommunikációs, információ megosztási és üzleti lehetőségek megjelenését hozta magával. Ám ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés is felvirágzott, évi kétszámjegyű növekedése több százmillió dolláros kárt okozott a fogyasztóknak.

Radikálisan megváltoztatta a bűnelkövetés jellegét az elmúlt évtized informatikai fejlődése; az utóbbi tíz év bűnöző taktikái és online módszereit foglalja össze a McAfee biztonsági cég legújabb jelentése. „A számítógépes bűnözés korunk egyik leggyorsabban fejlődő és legjövedelmezőbb iparága" - mondta Dave Marcus, a McAfee Labs kutatólaboratórium biztonsági kutatásokért felelős igazgatója. „Megfigyelhettük, ahogyan a 2000-es 'I Love You' féregtől a mai, közösségi oldalakon terjedő veszélyekig a bűnözők, és taktikáik egyre kifinomultabbá váltak. A felvágásból elkövetett rombolás ideje már lejárt, manapság a fő cél a pénzkeresés, és persze a lebukás elkerülése" - tette hozzá a szakértő.

Az elmúlt tíz évben az internethasználat robbanásszerűen elterjedt, míg 2000-ben 361 millió felhasználó volt, 2010-ben ötször annyian, majd kétmilliárdan neteznek az InternetWorldStats.com szerint. Az e-kereskedelmi oldalak és a bevételi lehetőségek számának megugrásával az internet ellenállhatatlanul vonzó pénzforrássá vált a bűnözők számára is.

A legnagyobb, korszakhatárokat jelző kártevők:

1.      „I LOVE YOU" féreg - becsült kár: 15 milliárd dollár

A terjesztő email címsoráról elnevezett 2000-es féregvírus felhasználók millió számára volt ellenállhatatlan, akik megnyitották a levelet és letöltötték a „szerelmes levél" fájlt és persze a vírust is. A számítógépek leállása és megtisztítása többmilliárd dolláros költséget okozott a vállalatoknak és kormányhivataloknak.

2.      MyDoom féreg - becsült kár: 38 milliárd dollár

Ez a gyorsterjedésű féreg 2004-ben támadt először, és vezeti a McAfee a károkozás mértéke szerinti toplistáját. A fertőzés miatt küldött hatalmas mennyiségű spam miatt a globális internetelérés sebessége 10%-kal, egyes oldalak elérése akár 50%-kal csökkent, ami az eladások és a termelékenység csökkenésével többmilliárd dolláros kárt okozott.

3.      Conficker féreg - becsült kár: 9,1 milliárd dollár

Ez a 2007-es féreg számítógépek millióit fertőzte meg, és a listán szereplő előző két kártevőhöz képest továbblépést jelentett a professzionális bűnözés felé. A hatalmas, Conficker által kiépített hálózat elsősorban felhasználói hanyagság miatt nőhetett ilyen óriásira. A féreg többféle fertőzési metódusának köszönhetően annyira sikeres lett, hogy több ország hadseregének gépeit, de még a Nemzetközi Űrállomás gépeit is megfertőzte.

A legnagyobb átverések:

1.      Hamis vírusirtó szoftver - a hamis vírusirtó szoftverek eladása az elmúlt évek egyik legalattomosabb és legsikeresebb átverése, amely során a felhasználók félelmére alapozva kínálnak „védelmi" szoftvereket, a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére. Amikor az áldozat beleegyezik a vásárlásba, kártékony programokat tölt saját gépére, és hitelkártyája adatait is ellopják.

2.      Adathalász átverések - az adathalászat, azaz a személyes adatok trükkös megszerzése ez egyik legelterjedtebb és legkitartóbb online veszély, amely spam, azonnali üzenetküldő szoftverek, vagy szociális média oldalak segítségével egyaránt terjed.

3.      Hamis weboldalak - az elmúlt években elszaporodtak a hamis weboldalak, amelyek egy valódi szolgáltatás oldalának másolatai. A hamis banki oldalak, árverések, vagy webshopok célja hitelkártya információk és személyes adatok megszerzése.

A jövőben a McAfee kutatói a közösségi oldalakon terjedő átverések és trükkök további szaporodására számítanak, amilyenek például a hamis linkek és ismerősnek jelölések, vagy más adathalász próbálkozások. Az ilyen kísérletek várhatóan egyre kifinomultabbak, és személyesebbek lesznek, különösen, ha a felhasználók továbbra is nagymennyiségű adatot tesznek közzé magukról.

Szponzorált hirdetések

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

Túlhaladott tévhit, hogy vírust csak interneten át kaphat a gépünk vagy telefonunk. Még akár egy vadonatúj USB meghajtó is veszélyes lehet.

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet
Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
vírus
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Az elmúlt 10 év 3 legnagyobb átverése" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál