2011 legjobb(an) várt tech cuccai

Balogh Csaba - 2011. január 3. | 08:00 Apple laptop Android mobil kütyü Google

Tévében és játékok téren is előretör a 3D, beindulhat a Google operációs rendszere, az okosmobilok után jönnek a szupermobilok, olcsó tabletek árasztják el a piacot.

Szponzorált hirdetések


Terjed a 3D - szemüveggel és anélkül is


Az idei év egyik trendje az egyelőre inkább csak moziban és boltok bemutatótévéin, mintsem otthon tapasztalt 3D technológia terjedése lehet. 2011 karácsonyáig a várakozások szerint már normalizálódnak az árak, a halandóknak is jobban megéri majd 3D-s tévét venni. A szemüveg nélküli 3D-s mobilok még odébb vannak, habár a Sharp már nagyon nyomul a kijelzőjével, a hírek szerint inkább az év vége felé jönnek majd ki ilyesmik az Acer, a Motorola és a HTC gyáraiból. Egy másik hordozható eszközön viszont már tavasszal hódításba kezd a szemüveg nélküli 3D: jön a Nintendo 3DS nevű kézi konzolja.

Ha már Nintendo, akkor nem árt megemlíteni a Sony PlayStation mobilra vonulását. Években mérhető várakozás után kiderült, hogy a Sony Ericsson PlayStation Phone immár nagyon is valódi. A pletykáknál azért már jóval többnek tekinthető kiszivárgások szerint a telefon kijelzője fantasztikus, kb. az iPhone 4 retina élményéhez lehet hasonlítani. A forrás azt tippeli, hogy a Sony Bravia technológiájából emeltek át ide valamit. Listaára állítólag 500 dollár körül alakul majd, amiért cserébe a készülék mellé 5 PSP-s játék is jár majd hozzá. A gép valószínűleg a 3.0 verziójú rendszert futtatja majd egy speciális Sony Marketplace kiegészítővel, amely segítségével játékokat tölthetünk rá. A játékvezérlőktől eltekintve egyébként egy átlagos okostelefonról van szó: 1GHz Qualcomm MSM8655 processzor, mindössze 512MB RAM és 1GB ROM.
A PlayStation mobiltelefon

A PlayStation mobiltelefon


Valószínű egyébként, hogy idén már a Google is lép egyet a mobilos játékvilág irányába. Az iOS már megkapta tavaly a Game Centert, a Windows Phone 7-nek ott az Xbox Live, így a legnagyobbak közül már csak az Android (na jó, és a Symbian) maradt közösségi játékközpont nélkül - szinte biztos vagyok benne, hogy ezt még idén orvosolni fogják. Windows Phone-ból egyébként már a 7.5-öt várhatjuk ősz elejére.

A 2011-es szoftveres fejlesztésekhez az idén tömegesen elterjedő kétmagos mobilprocesszorok adják majd az erőt. Aligha tévedek, amikor azt írom: az idei karácsony csúcskészülékei már ebből a körből kerülnek majd ki. Az első modellig nem is kell karácsonyig várni: az LG Optimus 2X hamarosan megjelenik.

Mit mutat az Apple gömbje?

Az Apple termékei rendszeresen az egész tech világ legnagyobb várakozással övezett megjelenései közé tartoznak. Az egyik különbség, hogy most nem a negyedik, hanem az ötödik iPhone modellt várhatjuk. Ennek egyik újítása a pletykák szerint az NFC (Near Field Communication), azaz kis - pár centis - hatósugarú vezeték nélküli adatátviteli technológia is, amely biztonságos kommunikációs megoldás lehet például a szó szerinti értelemben vett mobilos fizetésben is. Ha tényleg így lesz, akkor az Apple marketingje sokat dobhat a technológia ismertségén is, ahogy az NFC-vel szállított androidos Google Nexus S is.
Szintén szólnak pletykák arról is, hogy az ötös iPhone-nal ismét jelentősen megújul a dizájn, de hogy milyenre, arról természetesen még nem szivárgott ki semmi. Az LTE-képesség kétesélyes, a 4G hálózatok még az USA-ban is csak jövőre jönnek majd lendületbe, úgyhogy ez még talán várhat. Magát az új iPhone-t nyárra várhatjuk, amit tavasszal megelőz egy csak kicsit új darab, a fehér iPhone 4.

A másik különbség a tavalyi és az idei év Apple-lel kapcsolatos várakozásai közt, hogy míg tavaly ilyenkor csak sejtettük, hogy valami iPad-féleség készül, idén már tudjuk, hogy hamarosan érkezik az új modell. A pletykákban egyelőre szimplán iPad 2 néven futó tablet (egy vagy kettő) kamerával és FaceTime-mal lesz felszerelve, kap USB portot és az iPhone 4-hez hasonlóan Retina Display-t, valamint könnyebb is lesz. Az első, 4-600 ezer darabos szállítmányt állítólag februárra rendelte be az Apple.
Minden, ami laptop: hardver és szoftver

Már csak párat kell aludni - ki mennyit fog január 6-áig - és nyit a Mac App Store, amely Mac OS X rendszeren is elérhetővé teszi az App Store használatát, így a Mac-tulajok egyszerűen hozzáférnek az alkalmazásokhoz és frissítésekhez. A szisztéma az iOS-en működő App Store-hoz teljesen hasonló lesz, ami nem is csoda, hiszen a mobilos szoftverbolt az Apple egyik legsikeresebb megoldása.

A népszerűbb böngészők fontosabb, már látható verziófrissítései közt találjuk a Firefox 4-est, illetve az Internet Explorer 9-et. Az új Firefox a sebesség további növelése mellett rengeteg nagyobb újítást tartalmaz majd, többek között alaposan megújul a kezelőfelület, valamint a jövő szeleként már jelenlévő HTML5 technológiát is támogatja majd. Az újítások sora az IE9-nél is hasonlóan néz ki: új felület, kevésbé zavaró - a megnyitott ablak alján felbukkanó - értesítések, a grafikus processzor kihasználása.
Idén jönnek ki a Google Chrome böngészőn alapuló operációs rendszerét, a Chrome OS-t futtató első netbookok. A Chrome netbookokat azonnali internet-elérésre tervezték, és arra, hogy megoszthatóak legyenek barátokkal, családtagokkal is. Egy egyszerű bejelentkezés, a Google-fiókos felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait fogja látni. Egy új gép beállítása így egy percnél is kevesebb időt vesz majd igénybe. Az év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek.

Két világ - a tabletek és laptopok - határán áll az Acer Iconia. A masina két, egyenként 14 colos, 1366x768 pixel felbontású monitorral rendelkezik, illetve inkább fogalmazzunk úgy, hogy monitorból áll. Az erős Intel proci és a szokásos földi jók (wifi, 3G, HDMI) sem mellékesek, de a lényeg mégiscsak az, hogy mivel a szokásos laptop formátummal van dolgunk és az alsó kijelző egyszerre tíz érintést képes kezelni, így közeledni látszunk a "tableten gépelés" problémájának megoldásához.
Tabletek és e-könyvek

Ha már a netbookok és az iPad is szóba kerültek, nem árt megemlíteni, hogy a 2010-es néhány modell után idén valószínűleg ellepik majd a piacot a mindenféle - főleg androidos - tabletek. Ezzel párhuzamosan komoly esésbe kezdhet a táblagépek átlagára, tippem szerint idén karácsonyra 50 ezer forint körül már kaphatunk majd használható darabot, amelyre hardveres és szoftveres szinten sem lesz túl sok panasz.

Az e-könyvolvasók népszerűsége szintén egekben lesz, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy már az App Store-ban is több az e-könyv, mint a játék. Tartalom márpedig akkor születik ilyen mennyiségben, ha igény van rá.
A piac bővüléséhez nagyban hozzájárul a maga 139 dolláros árával az amazonos Kindle 3, 30-35 ezer forintért már tömegek számára is elérhető és kívánt árszintre hozva az e-könyvek világát. Közben a hazai tartalomszolgáltatás is kezd ráindulni a témára, 2011-ben szinte biztosan lesz egy-két nagyobb e-könyves érdekesség.

A digitális fényképezők idei éve

Az idei CES, azaz a szórakoztatóelektronika legnagyobb show-jának előzetesei lényegében azt ígérik: nagyobb zoomok, kisebb készülékek, alacsonyabb árak. A 10x-es zoommal rendelkező profibb gépek ára is 30 ezer forint alá mehet, habár ilyen-olyan megoldás már most is van ebben a szegmensben. Szintén bővülésre számíthatunk a víz- és/vagy ütésálló gépek piacán. Várhatóan a Panasonic, a Samsung és a Sony ezen a téren is bevisznek minket a 3D világba - elvégre a 3D-s megjelenítők mellé illenek az olyan gépek, amikkel 3D-s felvételt lehet rögzíteni.
Nem lesz porrá a portól

Nem lesz porrá a portól


Akik okosmobillal szeretnének a (digitális) családi albumba éppen megfelelő minőségű képeket készíteni, azoknak a 14 megapixeles Altek Leo fog tetszeni. A nem kifejezetten fotózásra kihegyezett okostelefonok sztenderdje idén a tavalyi 5 helyett 8 megapixel lesz.

Ti mire számítotok idén? Mit vártok legjobban?

Szponzorált hirdetések

Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik

Az Apple a CarPlayt, az ellentábor pedig az Android Autot próbálja meg a kocsikba tolni.

Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik
Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "2011 legjobb(an) várt tech cuccai" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál