Továbbra is támadnak a trójaiak

Radics Boglárka - 2010. december 10. | 10:00 vírus

A magyar számítógépekbe nem a vírusok, vagy férgek jutnak be - a hazai terepet egyértelműen a trójaiak uralják. Az áldozattá vált gépeket pedig jellemzően távolról irányítható botnetbe szervezik - derül ki egy friss jelentésből.

Szponzorált hirdetések


Csakúgy, mint egy hónappal korábban, novemberben is többnyire trójai kártevők támadtak a magyar internetezőkre, igyekezve robothálózatokba toborozni a védtelen gépeket - derül ki a VirusBuster statisztikáiból.


„Szinte pontosan megismétlődött, amit októberben láttunk: a tíz leggyakoribb kártevő közül nyolc megint trójai program volt. Többségük hackerek által ellenőrzött robothálózatba - botnetbe - szervezi az áldozat gépét. Egyes Trojan.Oficla változatok még trójai proxy programmal - az internetezést rosszindulatúan eltérítő szoftverrel - is megörvendeztetik a címzettet" - fűzi a statisztikához Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

Hogy mi a trójai? A trójai egy olyan program, ami hasznosnak álcázza magát, de valójában az a célja, hogy kárt okozzon - adatokat, és/vagy pénzt lopjon. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként is érkezhetnek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak - például megrendelés visszaigazolásának - álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

„Akkor is szabaduljunk meg mielőbb a rosszindulatú programtól, ha látszólag nem okoz nekünk kárt. Ha ugyanis gépünk zombivá vált - tudtunkon kívül botnetbe szervezték -, akkor kiberbűnözők eszközévé vált, s bűncselekménybe is bevonhatják" - figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. novemberi vírus-toplistája

 

Kártevő

Részesedés

1.

TrojanSpy.Zbot.AQMG

24,40%

2.

Trojan.Oficla.BNE

23,57%

3.

Trojan.Oficla.BZZ

23,29%

4.

Trojan.Kryptik.BCUI

14,31%

5.

Trojan.Buzus

2,63%

6.

Trojan.Oficla.CPS

2,56%

7.

Trojan.Buzus.CCGY

1,94%

8.

I-Worm.Netsky.Q

0,76%

9.

Trojan.Buzus.CADC

0,69%

10.

I-Worm.Zafi.B

0,62%

 

Egyéb:

5,25%


További érdekes cikkek:
Példátlan méretű támadássorozat
Visszatér a hidegháború
Itthon is tarolnak a botnetek

Szponzorált hirdetések

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

Tíz év telt el azóta, hogy felfedezték az első mobil kártevőt, melynek utódai azóta is sokunk életét alaposan megkeserítik.

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget
Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
vírus

Hozzászólások a(z) "Továbbra is támadnak a trójaiak" című cikkhez