Továbbra is támadnak a trójaiak

Radics Boglárka - 2010. december 10. | 10:00 vírus

A magyar számítógépekbe nem a vírusok, vagy férgek jutnak be - a hazai terepet egyértelműen a trójaiak uralják. Az áldozattá vált gépeket pedig jellemzően távolról irányítható botnetbe szervezik - derül ki egy friss jelentésből.

Szponzorált hirdetések


Csakúgy, mint egy hónappal korábban, novemberben is többnyire trójai kártevők támadtak a magyar internetezőkre, igyekezve robothálózatokba toborozni a védtelen gépeket - derül ki a VirusBuster statisztikáiból.


„Szinte pontosan megismétlődött, amit októberben láttunk: a tíz leggyakoribb kártevő közül nyolc megint trójai program volt. Többségük hackerek által ellenőrzött robothálózatba - botnetbe - szervezi az áldozat gépét. Egyes Trojan.Oficla változatok még trójai proxy programmal - az internetezést rosszindulatúan eltérítő szoftverrel - is megörvendeztetik a címzettet" - fűzi a statisztikához Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

Hogy mi a trójai? A trójai egy olyan program, ami hasznosnak álcázza magát, de valójában az a célja, hogy kárt okozzon - adatokat, és/vagy pénzt lopjon. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként is érkezhetnek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak - például megrendelés visszaigazolásának - álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

„Akkor is szabaduljunk meg mielőbb a rosszindulatú programtól, ha látszólag nem okoz nekünk kárt. Ha ugyanis gépünk zombivá vált - tudtunkon kívül botnetbe szervezték -, akkor kiberbűnözők eszközévé vált, s bűncselekménybe is bevonhatják" - figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. novemberi vírus-toplistája

 

Kártevő

Részesedés

1.

TrojanSpy.Zbot.AQMG

24,40%

2.

Trojan.Oficla.BNE

23,57%

3.

Trojan.Oficla.BZZ

23,29%

4.

Trojan.Kryptik.BCUI

14,31%

5.

Trojan.Buzus

2,63%

6.

Trojan.Oficla.CPS

2,56%

7.

Trojan.Buzus.CCGY

1,94%

8.

I-Worm.Netsky.Q

0,76%

9.

Trojan.Buzus.CADC

0,69%

10.

I-Worm.Zafi.B

0,62%

 

Egyéb:

5,25%


További érdekes cikkek:
Példátlan méretű támadássorozat
Visszatér a hidegháború
Itthon is tarolnak a botnetek

Szponzorált hirdetések

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

Túlhaladott tévhit, hogy vírust csak interneten át kaphat a gépünk vagy telefonunk. Még akár egy vadonatúj USB meghajtó is veszélyes lehet.

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet
Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
vírus
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Továbbra is támadnak a trójaiak" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál