Íme a NASA bejelentés: kiszivárgott a hír

Radics Boglárka - 2010. december 2. | 15:25 pletyka Tudomány

Ma este várható a NASA bejelentése a földönkívüli élet kutatásában szerepet játszó felfedezésről, ám a jelek szerint kiszivárgott, mi a nagy bejelentés. Update: megtörtént a bejelentés, a lapértesülések beigazolódtak; arzén-alapú életformát találtak itt a Földön.

Szponzorált hirdetésekTegnap számoltunk be a meglehetősen titokzatoskodó NASA-sajtótájékoztatóról, mely szerint az űrügynökség ma esete a földönkívüli élet kutatása szempontjából fontos dolgot készül bejelenteni: azonban úgy tűnik, kiszivárgott a hír.
 
A TheRegister szerint a Sun szivárogtatta ki a hírt, melyből kiderült, mi lesz a NASA mai sajtótájékoztatóján: a lap tudni véli, hogy a NASA kutatói a kaliforniai Yosemite nemzeti park mérgező vizű - arzént tartalmazó - tavában újfajta baktériumra bukkantak.

Az arzénos vizű Mono-tó - a felfedezés helyszíne?

Az arzénos vizű Mono-tó - a felfedezés helyszíne?


A felfedezés jelentősége valóban nagy, bár valószínűleg sokan ennél többet vártak. A lényeg, hogy bebizonyosodott: az élet kialakulásához eddig nélkülözhetetlennek tartott foszfor hiányában is kialakulhat élet. Az arzén-alapú életforma felfedezéséből következik, hogy jóval több olyan bolygó lehet az univerzumban, melyen kialakulhatott az élet. Nos, ma este kiderül, a Sun értesülései helyesek voltak-e.

Update: csütörtök este a NASA megtartotta sajtótájékoztatóját, igaz, addigra a fél világ tudta, mi lesz a nagy hír: valóban arzén-alapú életformát, egy ismert baktériumtörzs egyik új faját fedezték fel a Mono-tó arzénos vizében. A különleges baktérium szervezetének építőköveiben a foszfort arzénra képes cserélni, ami egyedülálló, a tudomány számára eddig ismeretlen képesség. Ezzel a felfedezéssel bebizonyosodott, hogy élet kialakulhat úgy is, ha a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban kulcsszerepet játszó foszfort arzénnal helyettesítik. Így annyiban módosult a földönkívüli élet utáni kutatás, hogy jelentősen megnőtt azon bolygók száma, ahol kialakulhat az élet.

További érdekes cikkek:
Robot-kémhajók a hadseregnél
Saját kardjába dőlt a trükkös vírusíró
Alzheimert okozhat a GPS túlzó használata
 

Szponzorált hirdetések

Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!

Idézzük csak fel magunkban, hogy a gyorsétteremben legutóbb hogyan ettük a szaftos hamburgert - valószínűleg rosszul, legalábbis nem tudományosan.

Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!
Segít a tudomány és a 3D-szkenner: így edd a hamburgert!

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
pletyka
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Íme a NASA bejelentés: kiszivárgott a hír" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál