Adatokat lopott a mobilos háttérkép

Nagy Balázs András - 2010. július 30. | 10:00 Android vírus

Töltött le mostanában androidos telefonjára új háttérképet? Négymillió felhasználó adatait szerezte meg egy háttérképnek álcázott trójai program.

Szponzorált hirdetések

A hivatalos Android Market-en is elérhető Jackeey Wallpaper látszólag teljesen átlagos háttereket ajánl néhány népszerűbb sorozatból, filmből. Ki gondolná, hogy az Én kicsi pónim és a Csillagok Háborúja képek mögött azonban a felhasználó adataira éhes trójai faló rejtőzik?


A program ugyanis megszerzi a felhasználó telefonszámát, a előfizetői adatait, az aktuális hangpostaszámát és jelszavát és feltölti ezeket egy Kínában elhelyezett szerverre. Legalábbis ezt állította John Hering, a Lookout mobilbiztonsági cég a Black Hat hackerkonferencián tartott előadásában.

„Még az ártalmatlan programokat is lehet azután rosszindulatúan módosítani, hogy épszerűek lettek” – figyelmeztet. A háttérképeket ajánló Jackeey Wallpaper-t 1,1 és 4,6 millió közti felhasználó tölthette le. A fejlesztő (iceskysl@1sters) többi programja is begyűjti a felhasználó adatait.

Ugyan telepítéskor figyelmeztet az Android rendszer, hogy a program hozzáférést kér a „telefon információkhoz” (Phone info), de sokan figyelmen kívül hagyják a felugró ablakot. Az iPad/iPhone programok esetében még ennyi figyelmeztetés sincs, bár ott a felhasználó manuálisan letilthatja a személyes adatok hozzáférését.

A Lookout százezer androidos és iPhone program működését figyelte, és úgy találta, hogy 47% illetve 23%-uk gyűjt valamilyen információt. Ezek ugyan sokszor teljesen rendben van, de az előbb említett program sincs egyedül a kémkedésével.

További híreink:
Androidra támadhatnak a vírusok?
Android Market: robbanás és felzárkózás
Az Apple termékeiben van a legtöbb biztonsági rés

Szponzorált hirdetések

Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)

A nem létező kínai mondás szerint, ha nincs új termék, nem ömlik a bevétel. Az Apple évközi pénzügyei legalábbis erről árulkodnak.

Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)
Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Adatokat lopott a mobilos háttérkép" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál