Élet nyomai a Vénuszon?

Nagy Balázs András - 2010. június 26. | 12:00 Tudomány

Az Európai Űrügynökség (ESA) beszámolója szerint a Vénusz felszíne a kezdetekben lehetséges, hogy a jelenlegi földi körülményekhez hasonló, lakható volt.

Szponzorált hirdetések

Az európai Venus Express felderítőszonda érdekes adatokat sugárzott naprendszerünk második bolygójáról. Ezen mérések szerint ugyanis nincs kizárva, hogy valaha akár az élet fenntartására is képes lehetett a ma közel ötszáz fokos, vulkánokkal tarkított bolygó.


A Vénusz széndioxidban dús (96,5%) légköre miatti üvegházhatás valóságos katlanná változtatta az egész bolygót. Úgy tűnik azonban, ez egyáltalán nem mindig volt így. Az Űrügynökség által kiadott nyilatkozat szerint ugyanis végre bebizonyosodott, hogy régen a bolygó jelentős vízkészlettel rendelkezett.


A Vénusz a Nap ultraibolya sugárzása miatt folyamatosan veszít vízkészletéből. Ez a sugárzás ugyanis felbontja a vízmolekulákat hidrogén és oxigén atomokra, amelyek aztán elillannak a bolygó légköréből az űrbe. A mérések azt mutatják, hogy jelenleg kétszer annyi hidrogénatom szökik, mint oxigén. Ezért feltételezhető, hogy ezen ionok forrása nem más, mint víz.

Az még nem tisztázott, hogy a víz folyékony formában volt-e jelen, vagy – mint ahogyan azt egyes elméletek állítják – csak felhőkben. Előző esetben az ESA szerint akár élet is kialakulhatott a bolygón. Ez azonban természetesen még csak spekuláció.

További híreink:
A földönkívüliek már köztünk vannak
Rejtélyes repülő tárgyat fotózott a NASA
Így utazhatsz a NASA-val az űrbe

Szponzorált hirdetések

Itt a jövő, jön az agy-távirányítás

Szinte hetente fedeznek fel olyan új technológiákat, amelyeket pár éve vagy évtizede legfeljebb sci-fi filmekben láthattunk. Most kissé kényelmetlen örömmel jelenthetjük, hogy működés...

Itt a jövő, jön az agy-távirányítás
Itt a jövő, jön az agy-távirányítás

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Élet nyomai a Vénuszon?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál