Lehetővé válik az időutazás

Radics Boglárka - 2010. május 3. | 09:00 Tudomány

Stephen Hawking asztrofizikus szerint egy napon az emberiség képes lesz az időutazásra. Ennek elméleti alapjai a részecskegyorsítóban már bizonyítást nyertek.

Szponzorált hirdetések

Lehetővé válik az időutazás


Hawking új dokumentumfilmje kapcsán beszélt az időutazás lehetőségéről: elmondta, hogy egy napon olyan űrhajókat fogunk építeni, melyek akkora sebességgel lesznek képesek repülni, hogy a fedélzeten tartózkodók számára lelassul az idő. Hawking ugyanakkor elismerte, hogy idáig nem szívesen beszélt az időutazás lehetőségéről, mivel tartott tőle, hogy „nem tartják majd épelméjűnek" a tudományos világban. „Manapság már nem vagyok olyan óvatos" - tette hozzá.

Hawking szerint elméletileg egy megfelelően gyors űrhajó segítségével a legénység benépesíthetne egy új Földet, mivel az utazás olyan sokáig tartalan, hogy ezidő alatt a Földön kihalna az emberiség. Egy ilyen űrhajó hat év alatt gyorsulhatna fel annyira, hogy sebessége 98 százalékban megközelíti a fény sebességét, miáltal egy a hajón töltött nap megfelelne egy évnek a Földön. Így a legénység egy emberöltő alatt eljuthatna galaxisunk szélére. Hawking szerint az időutazás csak előre, azaz a jövőbe lehetséges. Mint mondja, ha a múltba akarnánk utazni, az alapvető törvényeket sértene meg, és beláthatatlan következményekkel járhatna: emberek megakadályozzák, hogy megszülessenek, vagy azért utaznak vissza az időben, hogy megöljék múltbéli önmagukat.

Bár Hawking sok kijelentésével nem ért egyet, azt Brian Cox, a Manchester Egyetem fizikaprofesszora is elismeri, hogy van alapja az időutazás-teóriának. „Már látjuk, hogyan lassul le az idő, ha valami közel fénysebességgel száguld. Ezt a részecskegyorsítóban szimuláljuk" - mondta. „Amikor a részecskéket a fénysebesség 99,99 százalékára gyorsítjuk a Nagy Hadronütköztetőben azt tapasztaljuk, hogy számukra az idő egy-hétezred résszel lassabban telik, mint számunkra. Ha elég gyors űrhajót tudnánk építeni, a legénység még életében eljuthatna más csillagokhoz, miközben itt a Földön 2,5 millió év telne el" - tette hozzá Cox.

Szponzorált hirdetések

Félnünk kéne a földönkívüliektől

A világ egyik vezető tudósa, Stephen Hawking egy új dokumentumfilmben arról beszél: a földönkívüliek biztosan léteznek, az emberiségnek pedig kerülni kéne a találkozást, mert az...

Félnünk kéne a földönkívüliektől
Félnünk kéne a földönkívüliektől

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Lehetővé válik az időutazás" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál