Közeleg a nyár: milyen GPS-t érdemes venni?

Balsai Balázs - 2010. április 8. | 10:00

A jó idő beköszöntével egyre csábítóbbak a délutáni kirándulások és a különböző hétvégi utazások. Látogatás a Veresegyházi Medveotthonba, egy koncert Európa kulturális fővárosában, hosszú hétvége a Magas-Tátrán, esetleg egy vásárlással egybekötött séta Bécsben. De merre induljon az ember? Autópályát használjon, vagy mellékutakat? S ha oda is ér a célponthoz, hogyan fog tájékozódni? GPS kell, nincs mese.

Szponzorált hirdetések

Közeleg a nyár: milyen GPS-t érdemes venni?

A járműnavigációra vágyók jelenleg háromféle lehetőség közül választhatnak. Van gépkocsiba gyárilag beépített - sajnos még mindig aránytalanul nagy felár mellett rendelhető - navigáció, mobiltelefonra telepíthető szoftver és természetesen lehet választani a klasszikus, szélvédőtartóra pattintható autós PNA-k közül. Jelen cikkünkben ez utóbbiról fogunk egy kicsit beszélni, megmondjuk többet közt, hogy milyen modellt érdemes jelenleg venni, illetve hogy mi a különbség a 20000 forintos, és az ötször annyiba kerülő készülékek között.


Egy GPS kiválasztásánál azon kívül, hogy az árát megnézzük, az első és leglátványosabb szempont a kijelző mérete. A legtöbb itthon kapható készülék 3.5 és 7 hüvelyk közötti, a két véglet mellett pedig a 4.3 és 5 hüvelyk átmérőjű gépek a legnépszerűbbek. A mai készülékek mindegyike érintőképernyős panellel lett felszerelve, melyeket többnyire ceruzával (illetve körömheggyel) lehet kezelni, de a legfelsőbb kategóriában van ujjal mozgatható modell is.

Fontos szempont egy GPS kiválasztásánál a szoftver is: sokat számít a térkép és az ingyenes frissítés biztosítása. A legnépszerűbb navigációs program a magyar fejlesztésű iGO 8, ami teljes 3D-s megjelenítést tesz lehetővé, és többnyire három változatban elérhető. A teljes Európát tartalmazó kiadás a kontinens egész úthálózatát tartalmazza, a Kelet-Európa csomagban viszont az Ausztriától nyugatra fekvő országok már nincsenek benne, míg a Magyarország térképpel felszerelt legolcsóbb verzió csak a hazai autósoknak készült. Az iGO Amigo az előző szoftver fiatalosabb, modernebb kezelőfelülettel felszerelt változata. A Sygic Drive egy szintén népszerű és kedvező áron elérhető program, amit arra fejlesztettek ki, hogy univerzálisan használható legyen a legnépszerűbb készülékekkel. A Technet Webplázában ez utóbbi a WayteQ termékek elmaradhatatlan kiegészítője, de más márkának is van saját navigációs szoftvere. A Mio készülékekben az iGO 8-hoz hasonlóan szintén 3D-s térképet találunk, mely a legtöbb esetben egész Európát lefedi, a Garmin Nüviben a NaviGuide szoftvere van, ami azon kívül, hogy gyors és egyszerű navigációt tesz lehetővé, még az üzemanyag fogyasztásra is figyel, míg a TomTom márka Tele Atlas alapú saját programmal várja az autósokat.

A járműnavigációt gyártók egymással versengve különféle plusz szolgáltatásokkal igyekeznek feldobni a szoftverüket, így a TomTom például a MapShare lévén lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy amennyiben hibát találnak a térképben, vagy útlezárásokat, egyirányúsításokat tapasztalnak, úgy azokat megosszák a közösséggel. De érdekes még a Mio szoftvere is, ami elnavigál minket a Flickr közösségi oldalról letöltött, földrajzi adatokkal rendelkező fényképek helyszínére, továbbá van benne több száz várost tartalmazó útikönyv, illetve online fotóalbum is, ami a helyi nevezetességeket mutatja be. A döntés nem könnyű tehát, de a térképek fejlődésével egyre nehezebb mellényúlni. Mindegyik tud többféle útvonaltervezési módot, TMC vevővel pedig elkerülik a dugókat és a közlekedést nehezítő útlezárásokat, illetve mindegyikben vannak POI pontok is, szállodák, benzinkutak, szórakozóhelyek, autószerelők, mozik, múzeumok és látványosságok elérhetőségeivel.
Ami magát a hardvert illeti, ahogy számítógép vásárlásnál, ebben az esetben is érdemes a jobb műszaki adatokkal rendelkező készüléket választani. A modernebb hardverrel szerelt PNA-kon nem akadozik a 3D-s megjelenítés sem, és biztosított, hogy ha kijön egy új navigációs szoftver, akkor ahhoz nem kell majd készüléket cserélnünk.

A navigáció mellett a PNA-k multimédiás képességekkel is rendelkeznek. Már a legolcsóbb modellekben is van képnézegető és filmlejátszó, nem mindegy azonban, hogy ezeket milyen minőségben tudja. A gyenge, olcsóbb modellek nem támogatják a DIVX-et, sőt még a hagyományos WMV filmekkel is nehezen birkóznak meg, míg a 30-40.000 forintos kategóriában már FM transmitter is van, ami vezeték nélkül kommunikál az autó FM rádiójával, szuper hangzást biztosítva nekünk a mozizáshoz. A középkategóriás készülékekben már beépített e-book reader és flash lejátszó, továbbá Bluetooth telefonkihangosító is található, a legdrágább kategória viszont WiFi-s internet böngészővel, és beépített kamerával is rendelkezik. Az extrák sora hosszú, minél drágább terméket válasszon az ember, annál több dologra tudja majd használni azt.
Nem szabad elfeledkezni a kiegészítőkről sem. Szinte minden autós PNA navigációhoz jár szélvédőtappancs és szivargyújtó-töltő is, ami az autós használathoz elengedhetetlen, de műszerfalra csavarozható, vagy ragasztható tartót legtöbbször már külön kell vásárolni. Fontos tétel még a 220-as hálózatra csatlakoztatható konverter, ami USB-kábelen keresztül lehetővé teszi az otthoni töltést, míg kerékpárosoknak a kormányra szerelhető tartót kell külön megvenniük.

Tanácsok
Az autós GPS fő célpontja a tolvajoknak, így mindig figyeljünk oda rá. A tartót érdemes a belső részeken elhelyezni, hiszen a nagyvárosi motoros tolvajoknak a piros lámpánál csak egy mozdulat a kormány bal oldalára kirakott GPS leemelése, de rendőrségi tanács, hogy az esti órákra ne csak a készüléket, de a szélvédőtappancsot is vegyük ki az autóból. Ha ez látható helyen marad, akkor feltételezhető, hogy magát a gépet se nagyon mozgatja a tulajdonosa, így abban a reményben, hogy az a kesztyűtartóban lapul, a bűnözők már törik is az ablakot. A biztonságot a Technet Webpláza április végéig egy ajándék övre csíptethető Pierre Cardin marhabőr-tokkal segíti, amelyet minden 4.3 hüvelykes készülékhez adunk, ily módon is hozzájárulva a nálunk vásárolt navigáció hosszú életéhez.

Vásárlási tippek:

Olcsó kategória:
CNS Zen (térkép nélkül) - 19900 forint + ajándék P. Cardin tok
CNS Stylus (térkép nélkül) - 22500 forint + ajándék P. Cardin tok
Navon N260 Magyarország - 22900 forint (AJÁNLJUK!)

Középkategória
CNS Prius Plus (térkép nélkül) - 26900 forint
CNS Zen Európa - 39900 forint + ajándék P. Cardin tok (AJÁNJUK!)
Navon N470 Kelet-Európa - 32900 forint + ajándék P. Cardin tok
Becker Z108 Európa - 41900 forint + ajándék P. Cardin tok
Mio M400 Európa - 44900 forint + ajándék P. Cardin tok

Felsőkategória:
Becker Z102 Európa - 50900 forint + ajándék P.Cardin tok (AJÁNLJUK!)
Garmin Nüvi 255W Európa - 54800 forint
Navin N560 Amigo Európa - 59900 forint + ajándék P. Cardin tok
Mio Spirit S 505 Európa - 64900 forint
Garmin Nüvi 1350 Európa - 72800 forint + ajándék P. Cardin tok
Becker Z100 Crocodile Európa - 78900 forint + ajándék P. Cardin tok

Legfelsőbb kategória:
Mio Spirit S 760 Európa 99900 forint
Garmin Nüvi 765T Európa - 124600 forint

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Közeleg a nyár: milyen GPS-t érdemes venni?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál