Megadóztatják a kattintást

Molnár-Soós Sándor István - 2010. április 1. | 08:00

Egy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott rendelettervezet szerint ősztől megadóztatják a számítógépen tett kattintásainkat. A rendelet egy új, a gazdasági válság kiegyensúlyozására kidolgozott csomag első intézkedése, hamarosan több, zsebbenyúlós jogszabály követi majd...

Szponzorált hirdetések

A magát megnevezni nem akaró tisztviselő szerint a tervezet már tárcaközi egyeztetésen is járt, kiadásának akadálya egyrészt az adózás módjának kidolgozása, másrészt az Európai Uniós jogharmonizáció volt. A rendelet ugyanis az Unió összes országában egyszerre lép érvénybe, elkerülendő az esetleges visszaéléseket. A minap elkészült magyar végrehajtási rendeletben hosszas egyeztetés után sikerült tisztázni, hogy hazánkban az adó alapja az egyén IP-címe lesz. A szolgáltatók tiltakoznak, de hiába.

Magánál a rendeletnél már csak az adózás mértéke lázítóbb. A mellékletben közölt táblázat szerint egy kattintásért esetenként - a mindenkori minimálbér függvényében - 0,01 forintot is kellhet majd fizessünk. Megkérdezett szakértőink gyors és hozzávetőleges számításai szerint egy átlagos család napi kattintásadója már a bevezetéskor elérheti a 200 forintot is. Ráadásul a helyzet annyiban még súlyosabb, hogy a hétvégéken ez az érték drasztikusan megemelkedhet, tekintve az internetezési szokásainkat. Ha a napi 200 forint nem tűnik soknak, vegyük figyelembe, hogy éves szinten az átlag magyar állampolgár a legoptimistább számítások szerint is 80.000, és 100.000,- forint közötti kattintásadóval számolhat, attól függően, hány nap szabadsága van. Az intézkedés külön hangsúlyozza, hogy a nyári szünetben a számítógép előtt ülő gyermekeink által elkövetett kattintásokra ugyanazok az előírások vonatkoznak, így kattintási adókedvezményt nincs mód kérni, az adót a szülők kötelesek befizetni.

A végrehajtási rendelet részletesen szabályozza az offline, azaz közvetlen internetkapcsolatot nem igénylő szoftverek által generált kattintásokat is, így az irodai alkalmazások árába - előzetes kalkuláció alapján - belefoglalják a kifutásukig várható kattintások árát. Egy szoftver így akár 20 %-kkal is többe kerülhet majd. Amennyiben egy szoftvert a vártnál hosszabb ideig használunk, utólagos kattintásadó-bevallást kell kitöltenünk, ennek elmaradása esetén tetemes bírságra számíthatunk.


Természetesen az idő előtt megunt szoftverek el nem használt kattintásait nem követelhetjük vissza, azt a hátrányos helyzetű és a kattintási függőségben szenvedők megsegítésére fogja felhasználni az Állam a hamarosan megalakuló Kattintás Kimutatási és Igazgatási Kormány Alapítványon (KAKIKA) keresztül, amely a valószínűleg a Népjóléti Minisztérium berkein belül, a kattintási államtitkár szoros ellenőrzése alatt fog működni. 
A nyilvános helyen és a munkahelyünkön elkövetett kattintások adminisztrálása érdekében a kormány már (szintén szigorúan titokban tartott) közbeszerzési eljárás keretében megtalálta azt a nagyvállalatot, amely a kattintásszámlálókat legyártja majd. A mindössze 50x50x20 milliméteres, zárjeggyel ellátott elektronikus szerkezeteket az egér és a számítógép közé kell majd bekötni. Vérlázító az is, hogy a rendelet szerint az úgynevezett "kattintóméterek" ára államilag szabályozott lesz és a mindenkori minimálbér felébe kerülnek majd. Ez jelenleg 36.750,- HUF. A tervezetet rendelkezésünkre bocsátó hivatalnok szerint ráadásul a közbeszerzési eljárást megnyert Raade-Click Zrt. az összeg töredékéért gyártatja le a dobozokat Kínában, így a matricázással, bevizsgálással és zárjeggyel együtt sem kerülnek többe, mint 25 HUF. Az eset nemzetbiztonsági vonatkozásait még vizsgálják.
A tisztviselő értesülései szerint tárcaközi egyeztetésen van már a magán- és mássalhangzó adó is, amelyet a leütött karakterek alapján számítanak majd ki. Mivel a magyar nyelvben a magánhangzók aránya nagyjából fele a mássalhangzókénak, a különbség nem lesz szignifikáns. Viszont az Uniós harmonizáció keretében, Szlovákiában bevezetett, hasonló intézkedésben a mássalhangzókért majdnem háromszor annyit kell majd fizetni. Magyarországon így a "fagyi" szó begépelésé mindössze 0,005 forintba kerül, míg a szlovákok a "zmrzlina" szóért 0,00094 eurót, azaz a magyarnak majdnem ötszörösét fizetik majd. Meg nem erősített pletykák szerint ezt az intézkedést készítette elő a szlovák nyelvtörvény, hiszen északi szomszédaink attól féltek, hogy az intézkedés hatására mindenki magyarul, azaz ötöd áron írná ki a fagylaltozóra a "Fagyi" feliratot.
Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy amennyiben szeretnék ezt a hírt nyomtatott formában, kattintásadó-mentesen még egyszer elolvasni, jó eséllyel próbálkozhatnak valamelyik ingyenes napilapban, hiszen tavaly április elsején átvettek tőlünk egy ennél sokkal nagyobb ökörséget is...

Szponzorált hirdetések

Mégsincs globális felmelegedés?

Feltörték az egyik legnevesebb klímakutató intézet levelezését. A hackerek szerint az anyagban bizonyíték van arra: a tudósok manipulálták az eredményeket, és nem fenyeget globális...

Mégsincs globális felmelegedés?
Mégsincs globális felmelegedés?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Megadóztatják a kattintást" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál