Spam: az értetlenek miatt szívunk!

Nagy Balázs András - 2010. március 26. | 10:00 tények

Megmondták nekik, hogy ne tegyék, mégis majdnem minden második megkérdezett megnyitja a kéretlen reklámleveleket. Negyedük még azt is elhiszi, hogy könnyen leiratkozhat ezekről.

Szponzorált hirdetések

Spam: az értetlenek miatt szívunk!


Az Ipsos legutóbbi felmérése szerint siralmas állapotok uralkodnak amerikában és tőlünk pont nyugatra is. Hiába mondják a kutatók – és minden más tényleg hozzáértő ember, – hogy miként is kell ezekkel a kéretlen reklámlevelekkel bánni. Mit nekik a vírus, a kártyaszámuk vagy személyes adataik ellopása!


Minden második ember – annak ellenére, hogy nagyjából tisztában van a tettének következményével – tudatosan megnyitja a kéretlen reklámleveleket. A válaszadók negyede annyira naiv, – vagy csak kifogást keresett, – hogy ezt azért tette, hogy leiratkozzon a levélről, vagy a feladónak tegyen panaszt. Tizenöt százalékuk ráadásul érdeklődik a levelekben hirdetett termékek iránt. Ez még nem lenne baj, ha nem azzal elégítené ki az érdeklődést, hogy megnyitja a leveleket.

Tizennyolc százalékuk pedig igazi kemény legény: azért nyitja meg őket, hogy meglássa, mi is történik. Négy százalékuk pedig arra is képes volt, hogy a kéretlen reklámleveleket másoknak is továbbküldje. (Sajnos nem azért, hogy azok röhögjenek egy jót.)

Mindezek fényében mindenki eldöntheti, hogy a következő két százalékon sír vagy nevet: a megkérdezettek 44%-a „valamelyest tapasztalt” az internetes biztonság témakörében, húsz százalékuk pedig egyenesen szakértőnek tartja magát.

Nagyjából mindegyikük tisztában volt a botnetek létezésével, de kétharmaduk szerint esélytelen, hogy megfertőződnének. Ehhez képest a válaszadók fele sem védekezett önmaga a vírusok és kéretlen reklámlevelek ellen.

A felmérés szerint nem az internet nélkül felnőtt nagyapák, nagymamák ilyen forrófejűek: a 35 év alatti férfiakra a legjellemzőbb ez a meggondolatlanság. Minő meglepetés, pont az a korcsoport, amelyik önmagát tapasztaltabbnak tartja a biztonság terén. A fiatal felhasználók gyakrabban nyitnak meg ilyen üzeneteket, többször kattintanak a bennük található linkekre és sűrűbben válaszolnak is rájuk.

Sajnos a tavalyi számokat nézve nem javult a helyzet. Akkor például 12% vásárolt (!) a kéretlen reklámlevelekből, de legalább csak hat százalékuk nyitotta meg őket merszből. Ennyire unalmas lett volna 2009?

Ezek után remélem nem lepődik meg senki, ha a hálózat rendszergazdája a felhasználókban látja a biztonság legnagyobb ellenségét. Sajnos igaza van.

Szponzorált hirdetések

Pontosan ennyit érsz a Facebooknak

Most kiderül, hogy konkrétan mennyit is ér a legnépszerűbb közösségi hálózat egy-egy felhasználója!

Pontosan ennyit érsz a Facebooknak
Pontosan ennyit érsz a Facebooknak

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Spam: az értetlenek miatt szívunk!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál