hirdetés

Lopott adatokkal dolgozik az adóhatóság

Nagy Balázs András - 2009. december 13. | 13:00

Egy alkalmazott által kérdéses, sokak szerint illegális módszerekkel megszerzett adatok is bekerültek azon adatbázisba, amellyel az adókerülőket próbálja felkutatni az adóhatóság.

Szponzorált hirdetések

Lopott adatokkal dolgozik az adóhatóság


Az idei, adókerülők kézre kerítését célzó hatósági akciónak sokan firtatják a legális voltját. Mindezt azért, mert a hatóság lopott adatokat is felhasználtak a nyomozás során.


Háromezer francia honpolgárról gyanították, hogy a svájci bankok titoktartását kihasználva próbálják kikerülni adófizetési kötelezettségeiket. Többek közt őróluk szolgáltatott adatokat a svájci HSBC bank egykori informatikai munkatársa a francia hatóságoknak.

Nyilatkozatában a HSBC Bank elismerte, hogy a szóban forgó alkalmazott ellen, mivel 2006 és 2007 között adatlopás gyanújába keveredett, eljárás folyt. A genfi székhelyű bank szerint ez az eset tíznél is kevesebb számlával volt összefüggésbe hozható. Nem tudni, hogy bármit is rábizonyítottak volna. A Le Parisien napilap szerint azonban a meg nem nevezett alkalmazott azóta Franciaországban, védelem alatt él.

Egy másik napilap, a Le Figaro információi szerint az átadott iratok négyezer francia állampolgár számlájának adatait tartalmazzák. Ezek hatmilliárd euró, azaz 1.6 billió forint összértéket képviselnek. Azonban csak egy részüket gyanúsítják adókerüléssel.

A francia költségvetési miniszter nyilatkozata szerint a végleges adatbázis „nem csak egy forrásból lett összeállítva”. Tagadta azt a vádat is, hogy fizettek volna a HSBC-től ellopott adatokért. Jelenleg 1400 dossziényi anyagot vizsgálnak át, amelytől azt várják, félmilliárd eurós adóbevételt jelent az ország számára.

Ez azonban nem az első eset, hogy egy ország adóhatósága kezébe lopott adatok kerüljenek saját országa lakosairól. Egy évvel ezelőtt a liechtensteini LGT bank lopott adatai kerültek furmányos módon a német hatóságok kezébe. Ugyanabban az évben az angliai hatóságok még fizettek is hasonló adatokért.

Szponzorált hirdetések

Mindent lopnak, ami mozdítható

Hangfalat, mobiltelefont és még konzervet is ellopnak a bűnözők, akik nem ritkán az interneten próbálják meg értékesíteni a zsákmányukat, és jó esetben gyorsan lebuknak.

Mindent lopnak, ami mozdítható
Mindent lopnak, ami mozdítható

- cikk vége -

Hozzászólások a(z) "Lopott adatokkal dolgozik az adóhatóság" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról