Magyar siker: találmány lopás ellen

Radics Boglárka - 2009. november 27. | 13:00

Díjnyertes, magyar fejlesztésű rendszer, mely véget vet a "leesett a kamionról" jelenségnek. Eddig 46 lopást akadályozott meg az év biztonságtechnikai megoldása.

Szponzorált hirdetések

Magyar siker: találmány lopás ellenAz év biztonságtechnikai megoldása díjat idén a magyar Secret Control GPS Kft. Webbase SafetyNet rendszere nyerte. A november 25-én kitüntetett fejlesztés 100 százalékban hazai megoldás, amely az Európa szerte gyakori ponyvafelvágásos lopások ellen nyújt védelmet. Szélesebb elterjedése véget vethet a mindennapos lopásoknak, a „kamionról leesett áruk" ma még virágzó kereskedelmének.

A DHL szállítmányozó cég nemzetközi tapasztalatai alapján kifejlesztett rendszer egyik fő eleme a kamion ponyvájának belsejére kerülő, sodrott acélhuzal háló. Ez egyrészt fizikai védelmet nyújt, másrészt az átvágási, rongálási kísérlet esetén elektronikus jelet küld a hozzá illesztett GPS járműkövető rendszernek.

Ez a riasztás egy 24 órás távfelügyeleti központban jelentkezik, ahol a diszpécserek azonnal értesítik a helyi rendőrséget a járműszerelvény adatainak, pontos tartózkodási helyének megadásával. Az áruvédelmi nyomkövető kül- és belföldön egyaránt működik, és csak ebben az évben eddig 46 lopási kísérletet akadályozott meg.

Ezeknek a bűncselekményeknek a célpontjai leginkább a nagy értékű műszaki cikkeket (LCD- és plazma televíziókat, számítógépeket, szórakoztatóelektronikai eszközöket) szállító kamionok - ismertette a problémát Varga László, a fejlesztő flottakövető cég igazgatója.

A fosztogatóknak az is kedvez, hogy újabban a fuvarozási költségek leszorítása érdekében a nagyobb értékű szállítmányokat sem dobozos, hanem ponyvás szerelvényekben indítják útnak. Talán meglepő, de bűncselekmények szempontjából néhány nyugat-európai ország, például Nagy-Britannia és Franciaország veszélyesebb hely, mint hazánk, ahol az általunk detektált lopási kísérletek csak mintegy 25 százaléka történik.

Ez a veszély többszöröződik a most kezdődött november-decemberi időszakban, amikor a karácsonyi áruforgalom miatt radikálisan megnő a lopási kísérletek száma. Az év végén - a szokásos heti egy helyett - 2-3 naponta számítunk a tolvajok próbálkozására, és ez az adat még csak a szolgáltatási körünkbe tartozó kamionokra vonatkozik. November 23-án például egy teljes szállítmány high-tech áru eltűnéséről és egy szintén műszaki cikkekkel rakott teherautó kifosztásáról adott hírt a média, melyek az új rendszerrel elkerülhetők lettek volna.


Szponzorált hirdetések

GPS-t a bűnözőknek - megfigyelés másként

Remélhetőleg a legtöbbünknek soha nem kell viselni, mert a rendőrségi felügyelet alatt állóknak fejlesztették ki ezt a GPS-es karórát. A felügyelő tisztek munkáját segíti a kor...

GPS-t a bűnözőknek - megfigyelés másként
GPS-t a bűnözőknek - megfigyelés másként

- cikk vége -

Forrás:
technet.hu
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Magyar siker: találmány lopás ellen" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál