TomTom Go 930 Traffic - GPS uraknak

Virág Attila - 2009. február 25. | 08:00

Mi újat lehet még belepakolni egy GPS-be, ami érdekes lehet a felhasználók többségének? Vannak még újdonságok? Ennek jártam utána, mikor kézbe vehettem a TomTom Go 930 Traffic mindentudó autós navigátort. Mégis csak a világ második legnagyobb GPS gyártójáról van szó, biztos tudja, mire van szüksége a felhasználóknak.

Szponzorált hirdetések

TomTom Go 930 Traffic - GPS uraknak

TomTom Go 930 Traffic

Mivel ez is elvisz A-ból B-be, inkább kezdem a leggyengébb ponttal és folytatom a sikeres extrákkal. A 930-as térképe hasonlóan a többi TomTom modellhez azért nem egy iGO Magyarország. Így ebben a pillanatban még a Megyeri híd nem került bele, a következő térképfrissítés azonban már közeleg. Mindezt kompenzálja talán az a naponta frissíthető adatbázis, amit a MapShare segítségével érhetünk el. Elég bejelölnünk egy útszakaszt, amit ideiglenesen lezártak, a gyártó térképészei moderálják, és rövid időn belül minden felhasználó letöltheti saját GPS-ére. Ráadásul a 930-as Bluetooth porton keresztül bármikor megteszi a jelentés elküldését és letöltését mobil neten át. Egyetlen problémám akadt ezzel, Windows Mobile telefonnal csak a jó minőségű kihangosító működött, az extra Bluetooth szolgáltatásokat kevésbé okos telefonnal sikerült csak elérnem, amit inkább a Microsoft rovására, mintsem a TomTom hibájának rónék fel.

Apropó, kihangosító: miközben zenét hallgattam a készülékkel, amit a beépített FM adó sugárzott az autórádióra kellemes minőségben, jött egy bejövő hívás. Egy korábbi TomTom modell tesztje során itt fagyott le a masina, a 930-as nem hogy vette az akadályt, de lehalkította szépen a zenét, és a TomTom saját hangszóróján(!) szólalt meg az engem hívó hangja, ellentétben a Garmin hasonló kategóriás modelljével, mely azt is az autórádióra küldené ki az FM sávban. A TomTom Go 930 így nem osztja meg a telefonálás hangját az éterben másokkal, és a hang sem gerjedékeny. A telefonnak egyetlen baja van, mire előhívom a mélyen beágyazott címlistát, lemegy a nap.

Az új TomTom-okban lévő IQ Routes szolgáltatás figyelembe veszi az útvonaltervnél, mikor és milyen úton megyek, kompenzálva a várható sebességet az adott szakasz jellemző leterheltségével. Bár a hazai dugófigyelő adás, a TMC-RDS még erősen a fejlődés első szakaszában van, a TMC és az IQ Routes együtt már-már ijesztő intelligenciát ad a GPS-nek. A képgalériában található pár képernyőfotó erről is, miként terveztem át egy dugó miatt az utam a masina segítségével.
Az utóbbi időben sokat fejlődött a hazai felhasználók számára is érdekes letölthető TomTom-tartalom. A szokásos ingyenes és fizetős POI adatbázisok és térképek mellett megjelentek a felhasználók által megosztott adatok is (a TomTomos csajszi rulez!). Így akár női iGO hangot vagy mások érdekes pontjait is letölthetjük a TomTom Home 2 szoftver segítségével. Bár a Garmin 3D-s autókái szerintem szebbek, a TomTom rendesen összekapta magát a kínálatban, de nem csak emiatt érdemes gyakran PC-re dugni a 930-t. A minap jött egy TMC-s javítás minden modellhez, a MapShare javítások is folyamatosan csorognak, no meg a GPS vétel gyorsaságát segítő QuickGPS adatbázis letöltése sem árt. Sőt, ajánlom, mert tényleg veszett gyorsan jelet fog a GPS tőle.
Hogy a navigációról is szót ejtsek azért; működik a többsávos kijelzés, az autópálya lehajtókat pedig szép állóképpel mutatja a kijelző, a térképrajzolat egyszerű és finom. Csak az a fránya térkép ne lenne majd egy éves lemaradásban a Garmin és az iGO hazai térképeihez képest! A modell a többi felsőkategóriás TomTom-hoz hasonlóan kiemelkedően igényes, az autós tartó profin tapad, és a TMC-antenna az USB-s töltő nélkül is veszi a jelet. Van egy kis távirányító is azoknak, akik nem szeretnek tapizni, vagy a GPS messze van a kormánytól a mély ablaküveg miatt. Az asztali dokkoló helyett szívesen vettem volna egy külön beszerezhető igényes TomTom keménytokot. De hát nem lehet minden tökéletes.
A TomTom Go 930 Traffic modellt nem a „kellene valami olcsó gépéess" vevőinek találták ki. A Nyugat-Európában tökéletes térképe miatt a sokat külföldre utazóknak ajánlom a kényelmi szolgáltatások miatt. Ez nem a lakás és a munkahely között ingázó menedzsereknek való, pláne nem így a gazdasági világválság idején. A készülék közép- és felsőkategóriás gépjárművek férfi tulajdonosait célozza meg, mégpedig európai igényességgel. És el is találja. Jó cucc, nna. De én akkor is Garmint vennék, ami meg már az én perverzióm.
TomTom Go 930 Traffic adatlap:

 • Ára: ~ 115 000 forint
 • Kijelző: 4,3"
 • Felbontás: 480x272 pixel
 • Belső memória: 64 MB RAM / 4 GB / SD bővítési lehetőség
 • Térképek: Nyugat- és Kelet-Európa (Tele Atlas), USA és Kanada
 • MapShare térképjavító szolgáltatás
 • IQ Routes a legjobb útvonaltervezéshez
 • RDS-TMC forgalmi jelvevő
 • Bluetooth kihangosító
 • Bluetooth távvezérlő
 • MP3 lejátszás és képnézegetés
 • Forgalmi sávok kijelzése
 • Autópálya lehajtók állóképben
 • Autós töltő, USB dokkoló, autós adapter, RDS-TMC kábel


A TomTom kapcsolódó weboldala:
Konkurens gép tesztje:

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "TomTom Go 930 Traffic - GPS uraknak" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál