Új MP4-és MP5-lejátszók a WebÁruházban

Hamar Balázs - 2008. szeptember 24. | 12:00

Az első hordozható digitális zenelejátszó készülékek megjelenésekor tömörített zenei formátumként szinte kizárólag csak az MP3 formátum létezett. Tömörítésre az akkor elérhető, viszonylag kis memóriaméret miatt volt szükség. Idővel újabb tömörített zenei formátumok is megjelentek a piacon, és a hordozható készülékek gyártói ezek lejátszási lehetőségét is beépítették a termékeikbe, de az MP3-lejátszó elnevezést már nem lehetett lemosni ezen termékekről.

Szponzorált hirdetések

Mit tudhat egy MP4- vagy MP5-lejátszó? Aki lemaradta az MP3-nál az a legjobb helyen jár. Cikkünkben megpróbáljuk megadni a választ és áttekinteni a hordozható készülékek eddigi fejlõdését.

Sence-2.jpg

 

Mostani cikkünk a nemrégiben kibõvített WebÁruházi kínálathoz szolgál magyarázatként, ahonnan mostantól vadi új MP3-MP4- és MP5 lejátszók rendelhetõek. De mit rejtenek a rövidítések?

Egy kis történelem

Az elsõ hordozható digitális zenelejátszó készülékek megjelenésekor tömörített zenei formátumként szinte kizárólag csak az MP3 formátum létezett. Tömörítésre az akkor elérhetõ, viszonylag kis memóriaméret miatt volt szükség. Idõvel újabb tömörített zenei formátumok is megjelentek a piacon, és a hordozható készülékek gyártói ezek lejátszási lehetõségét is beépítették a termékeikbe, de az MP3-lejátszó elnevezést már nem lehetett lemosni ezen termékekrõl.

Video lejátszás megjelenése (MP4)

Super-Card-(14).jpg 

A fejlõdés késõbbi szakaszában jelentek meg azon készülékek, amelyeket a jobb láthatóság és eladhatóság miatt már színes kijelzõt kaptak. A színes kijelzõ új lehetõségeket is nyitott. A zenelejátszás mellett képeket és kisméretű, kisfelbontású videoklipeket is megjelenítettek a lejátszók. Amint a videolejátszó funkció jobban elterjedt és a videoformátumok is nézhetõbbé váltak, az ilyen mp3-lejátszók már mp4-lejátszóként kezdtek elterjedni a köztudatban.

Útban az MP5 felé

Eleinte sokan azt hitték, hogy ugyanúgy, mint az MP3 esetében a lejátszók az MP4 kiterjesztésű fájlok lejátszására alkalmasak. Az MP4 jelölés azonban csak egy újabb kategóriát, a videolejátszás lehetõségét tartalmazó készülékeket jelentette. Ezek a lejátszók többnyire egy, saját formátum lejátszását tették lehetõvé, amelyhez a már meglévõ klipeket a mellékelt programmal kellett konvertálni. Tehát nem lehetett csak úgy minden videoformátumot a készülékeken megnézni, mint korábban az MP3-lejátszók esetében a zeneformátumokat meghallgatni.

 01_6.jpg

Az MP5 kategória ebben hoz elõrelépést. Itt találhatóak meg azok a készülékek, melyek többféle videoformátumot képesek lejátszani. Gyakorlatilag ezekkel a lejátszókkal valósul meg az eddigi elvárás, hogy könnyen tudjunk videót nézni bárhol, bármikor. Az MP5-lejátszók segítségével nem lesz szükség konvertáló programokra.

Ezen kívül van még néhány kritérium, amit teljesítenie kell egy készüléknek, hogy az MP5-lejátszónak minõsüljön. Csak néhány példa: memóriabõvíthetõség, beépített kamera, esetleg vezeték nélküli kommunikációs lehetõségek (Wi-fi, Bluetooth, GPS, DVB-T). Ezek közül azonban a gyártók a nagyobb (min. 2,5") kijelzõ méretet és az univerzális videoformátum-lejátszást tartják fontosnak.

05_2.jpg 

Röviden összegezve: az MP4-lejátszó olyan MP3-lejátszót takar, ami video lejátszásra is alkalmas, az MP5-lejátszó pedig olyan MP4-lejátszó, amely többféle video formátumot ismer és nagyobb kijelzõ mérettel rendelkezik:

MP6, MP7?

Nagy kérdés, hogy a gyártók a jövõben milyen technikai újdonsággal lepnek meg minket. Nem lennénk meglepõdve, ha pár év múlva újabb marketing fogásként a hordozható készülékek egy része már MP6- vagy MP7-lejátszónak minõsülne, de ez még a jövõ zenéje. Egyelõre érjük be az új MP5-lejátszókkal.

 

Forrás: MP3center.hu

Kapcsolódó linkek:

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Új MP4-és MP5-lejátszók a WebÁruházban" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál