PDA GPS telefon ... - Jó az, ha minden egyben van?

Virág Attila - 2007. március 7. | 12:20

Rendszeresen kapom én is a kérdéseket szerkesztőtársaimmal együtt, hogy az ismerős vagy ismeretlen milyen PDA-t vegyen magának, kedvesének, a munkatársának.

Szponzorált hirdetések

Rendszeresen kapom én is a kérdéseket szerkesztõtársaimmal együtt, hogy az ismerõs vagy ismeretlen milyen PDA-t vegyen magának, kedvesének, a munkatársának? Nagy a felelõsség, hiszen én döntsem el, hogy mi tetszik annak, aki azt sem tudja, mi fán terem a PDA?

Miközben a készülékekben már nem csak egy alap kis iroda van, hanem telefonálni lehet vele, GPS navigációra is alkalmasak lehetnek, de WiFi segítségével már Internetezhetünk az arra alkalmas kávézókban, vagy a munkahelyen. Sõt fényképezhetünk, zenét hallgathatunk, fájlokat cipelhetünk, rádughatunk némelyikre ezt-azt, komolyabb játékot is futtathatunk rajta, kávét még nem fõzhetünk vele... de elindíthatjuk az intelligens háztartási gépeinket távolról elérve otthoni számítógépünkre csatlakozva, ha vagyunk olyan ügyesek.

20070306_PDA.jpg 

Az alábbi írásomban nem válaszokat adok, hanem kérdéseket, melyekre adott válaszok segítenek abban, hogy egy a témában viszonylag járatlan is fel tudjon tenni kérdéseket a fórumban, egy boltban elég konkrétan, így közelebb kerülve a valódi megoldáshoz, amire igazán szüksége van.

PDA-GPS

Ráadásul a piac jelentõsen átrendezõdött. Van olyan gyártó, akinek szinte nincs is olyan készüléke, amiben ne lenne például telefon is. A GPS a varázsszó! Az majdnem mindenkinek kell. Még nem tudja, hogy navigációs szoftver is kell hozzá, amivel ki tudja használni azt. Sõt, azt sem tudja, hogy nem mindegy, hová és miért akar utazni? Hiszen más az ára a szoftvernek, ha kirándulni akarunk, ha utazni szeretnénk az országon belül, vagy a teljes EU-t bejárjuk, vagy tõlünk keletebbre, illetve délebbre kívánunk látogatást tenni. A navigációs szoftverek árát ugyanis igazán nem a tudásuk, hanem a hozzájuk járó térképállomány nagysága és pontossága szabja meg. A térkép licenszdíját kénytelen a szoftver gyártója továbbnyomni ránk, hiszen õ is megvette. A sok-sok vonalkát pedig valakinek egyszer vagy sokszor újra és újra végig kellett járnia. A végigjárók és a végigjárást vonalkává rajzolók is bérbõl és fizetésbõl élnek. Nna, ezért kerül egy teljes EU térképes navigációs szoftver 50 ezer Ft feletti összegbe.

20070306_PDA-GPS.jpg 

A külsõ és belsõ GPS fogalma onnan ered, hogy „régebben" még Bluetooth porton át csatlakoztatott GPS vevõt (még régebben soros porton keresztül, kábelesen csatlakozott, vagy CF-kártyára integrált változatot. a szerk.) használtak azok a PDA-jukhoz, akik navigálni szerettek volna. Ez kezd kifutni, hiszen egyre több az olyan alacsony fogyasztású GPS vevõ, mely nagyon jól működik egy átlag felhasználó számára is, ha be van építve a gépébe. A külsõ GPS vevõ elõnye a nagyobb üzemidõ, és a jobb műhold vételi helyhez elhelyezhetõség. Hátránya a plusz Bluetooth csatlakozási macera, és az elhagyhatóság, valamint a külön töltési csatlakozás és ezzel kapcsolatos procedúra.

Persze, nem biztos, hogy nekünk olyan PDA kell, amiben GPS is van. Aki nem szereti túlbonyolítani a számítástechnikában az életét, elõszeretettel választ stabil, célra szabott megoldást, és egy olyan PDA-nak látszó tárgyat, amit PNA-nak (Personal Navagation Assistant, vagyis Személyi Navigációs Asszisztens) csúfol a szakzsargon. Az a lényege, hogy ezek az eszközök elsõsorban GPS navigációra alkalmasak, másodsorban tudnak zenét, esetleg videót is lejátszani, és esetleg Bluetooth kihangosításra is jók a szokásos telefonunk mellé az autóba. Azonban ezek nem irodai eszközök, és nem lehet rájuk sok-sok programot tenni, amivel megbolondítva a gépet majd nem tudnánk sehová navigálni. Ha van egy nem GPS-szes PDA-nk, és egy cél GPS-ünk, annyival nehezebb csak az életünk, hogy kicsivel többet költöttünk rá egyszer, de a PNA miatt kevesebbszer fáj a fejünk azért, mert megint valamit letörölt a gyerek a PDA-ról játék közben. A PNA-kat ugyanis viszonylag nehéz elrontani a PDA-khkoz képest.

Kell a beépített GPS? :-)

PDA-telefon

Az egyik legnagyobb telefonkészülék-gyártó cég nagyon szuper módon használható készülékeihez szokott valaki, akkor a falra tud mászni, mikor egy PDA-ás telefonnal nekiáll bűvészkedni. Ugyanis rá kell jönnie, hogy ha sok program fut a PDA-n, akkor néha a bejövõ hívás nem jön be, az SMS nem megy el, a telefon lefagy, a szinkronizáció nem sikerül... Persze, ez nem egy mindennapos történet, ha törõdünk a készülékkel, ahogy azt egy asztali számítógéppel is meg kell tenni. Néha újra kell indítani, néha ki kell tisztítani a memóriájából a korábban elindított alkalmazásokat. Valamin néha fel is kell tölteni. Ez a legnagyobb szívfájdalma a telefonos PDA tulajdonosoknak általában. Hiszen a kis számítógép azért jóval többet fogyaszt, és amíg egy szokásos telefonnal elvagyunk több napig, addig a PDA telefont naponta kell tölteni.

A kéziszámítógép adta lehetõségeket a legtöbb felhasználó ki akarja használni. Így szeretnének például beszélgetésrögzítést, bõvebb névjegyzék támogatást, GPRS és egyéb nagyobb sávszélességű Internet elérést azonnal a készülékkel, szélsõséges esetben akár videotelefonálást is. Azonban ezek mind-mind külön programok, melyek kezelése nehezebb sokszor, mint egy jól megszokott, egyszerű felépítésű menürendszer kezelése. A nekünk tetszõ programokat néha nem találjuk meg ingyen, meg kell vásárolnunk 5-100 Dollár körüli áron akár. Szóval, attól, hogy telefon van a PDA-ban, még nem sokban különbözik ez attól odafigyelésben, mintha egy asztali számítógépünk lenne egy faxmodem kártyával. Persze, erre sokan felszisszennek. Nagy örömömre már hölgyek is vannak a fórumainkban, sõt olyan is van, aki jobban kezeli a PDA-ját, ügyesebben frissíti rajta a legújabb program verziókat, mint sok huszonéves srác.

Szóval, kell a PDA-ba a telefon? :-)

PDA-WLAN

20070306_PDA-WLAN1.jpgAkik olyan helyen mozognak, ahol ingyenes, vezeték nélküli Internet-elérés van, és már utálják a notebook cipelését, vagy vállalaton belül egy értekezleten kényelmesebb a prezentációhoz szükséges adatokat zsebbõl elérni, azok nagyon szeretik az olyan PDA-t, amiben beépített szolgáltatás már a WiFi (WiFi, WLAN, ki hogy szereti, ebbe most nem megyek bele jobban). Bár nekem is egy olyan PDA-GPS telefonom van, amihez utólag vettem egy SD slotba dugható WLAN kártyát, nem az igazi. Nem olyan, mint mikor csak bekapcsolom, és már is megy a „széles szájú" Internet elérés.

Az ingyenes WiFi eléréssel megspórolható a telefonos Internetünk egy része. Ott ülünk a kávézóban, és megnézzük a napi híreket, letöltjük a leveleinket, küldünk is párat fényképpel együtt a kávénkról, és közben Skype-olunk egyet. Igen, a PDA-val ellátott WiFi sajátossága, hogy már Messenger vagy Skype alkalmazásokkal díjmentesen beszélgethetünk, a fizetõs Skype Out segítségével pedig nyomott áron hívhatjuk külföldi partnereinket is.

 20070306_PDA-WLAN2.jpg

Persze, mindennek elõfeltétele, hogy be tudjuk állítani (szándékosan írok idegen szavakat, hogy érzékeltessem azt, ez sem feltétlenül a nagy piros bekapcsoló gombon múlik) az IP címet, a proxy átjárót, a VPN-kapcsolatot vállalatok esetén, a megfelelõ kapcsolati profilt. Kis türelemmel a fórumlakóink is segítenek. Egy internetkávézós beállítás persze ennél egyszerűbb, és hamar rájön az, aki elolvassa a menük nevét, és megpróbálja értelmezni azt. Ha Vágon lakunk, ott nem valószínű, hogy lesz mostanában nyilvános WiFi pont. Ennek elõnyeit ahogy említettem, a nagyvárosok lakói, vagy vállalati környezetben dolgozók tudják elsõsorban kiaknázni. Vagy ha otthon van egy WLAN router-ünk, akkor amíg a gyerkõc elfoglalja az asztali gépünket, addig a PDA-nkon a WiFi segítségével megnézhetjük magunkat (inkább másokat... a szerk.) mondjuk az iwiw-en.

Szükséges a beépített WLAN? :-)

Egyéb izék

A PDA-kba néha még beépítenek fényképezõt is. Ne várjunk sokat tõle! Nem ezzel fogjuk lefényképezni Az Év Fotóját. Vagy ha igen, akkor az egy amatõröknek szóló pályázat lesz, nem egy művészparti.

A külsõ háttértár csatlakoztatása sajnos nem egy alapfunkció. Nem sok PDA gyártó támogatja az úgynevezett USB-host funkciót. Ez arra hivatott, hogy rádugjunk egy mondjuk 200GB-os háttértárat, vagy egy egyszerű USB-pendrive-ot, a PDA-ra, és megnézzük a rajta tárolt képeket, fájlokat, videókat.

20070306_PDA_extra.jpg 

Az extra kijelzõ felbontás valahogy még nem terjedt el. A 240 x 320 pixeles méret az alap, ez a QVGA felbontás. A VGA felbontás, a 480 x 640 sajnos nagy fogyasztással, és processzorigénnyel jár, és kevés gyártó lépett csak el ebbe az irányba. Talán majd idén, az év második felében már lesznek ilyenek. Bár megsúgom, 40 év felett már panaszkodni szoktak a PDA telefon kisebb méretű kijelzõje miatt is azok, akik csak a QVGA kijelzõt nézik. Szóval ne akarjunk sokat, mert nem biztos, hogy sokat nyerünk vele. Nézzük meg, és ha elájultunk, és ez a legfontosabb számunkra, akkor válasszunk abból a kevés gépbõl, amiben VGA felbontás van.

Ha a fórumban még felmerül pár olyan szempont, mely a begyártott hardver funkciókat érinti, és kimaradt a cikkbõl, és fontos lehet, beleírom. Addig is most elég lesz ebbõl ennyi. Egy éppen PDA-t választónak, aki nem jártas a témában, ez is éppen elég sok információ.

Kell egyáltalán az a PDA? :-)

Persze, hogy kell! A fórumban segítünk! Kérdezz bátran!


Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "PDA GPS telefon ... - Jó az, ha minden egyben van?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál