Két új navigáció Androidra - Google és iGO

Molnár-Soós Sándor István - 2009. november 4. | 13:00 Android

Valós igény, hogy az Android operációs rendszerrel rendelkezők is szeretnének fordulóról-fordulóra navigálni, mégpedig jó térképeken. Még itt, Magyarországon is. Két megoldás is van erre hirtelen, az egyik jobb, mint a másik.

Szponzorált hirdetések

Nagyon várjuk a nagy bummot, amit az Android gépek kapcsán már régóta sokan jósolnak. Nos, vannak akik nem várják, hanem cselekszenek. A Google és a Nav N Go is bejelentette az Android telefonokon futtatható navigációs alkamazását. Ezzel a két megoldással már az is megtalálhatja a neki tetsző navigációt, aki nem akar érte egyben fizetni és az is, aki viszont nem akar az adatforgalomért fizetni.

Google Maps Navigation


Egyelőre béta változatban érhető el az interneten. A Google Maps-ről írtam már korábban, a 3.2-es verzióról ide kattintva olvashat. Ennek kiegészítője ez az offboard navigációs megoldás, szerencsére továbbra is teljesen ingyenes és csak a használatakor kell megfizetnünk az adatforgalom árát. Akik tehát telefonjukon rendelkeznek némi adatcsomaggal és az országhatáron belül navigálnának, ráadásul nem túl sokat, azoknak ez az ingyenes megoldás lehet az ideális. A pocketnow-s srácok már meg is nyomkodták, egy 8 perces videóban mutatják be nekünk. Íme: Az offboard és az onboard navigációról:

Az offboard, azaz fedélzeten kívüli navigációs rendszereknél a térképek és az útvonaladatok nem a készüléken tárolódnak. A szoftver mindig a nekünk szükséges mértékben, az aktuális tartózkodási helynek és a tervezett útvonalnak megfelelő adatokat szedi le a szerverről. Előnye, hogy a felhasználó mindig a rendelkezésre álló legfrissebb térképekhez jut. Hátránya, hogy használatához adatkapcsolat szükséges és az adatforgalom költségeket generálhat, főként külföldön.

Az onboard, azaz fedélzeti navigációs rendszereknél a térképek és az útvonaladatok a készüléken, annak háttértárolójában elmentve várnak felhasználásra. A rendszer innen olvassa ki a szükséges adatokat, jeleníti meg helyzetünket és tervezi meg útvonalunkat. Előnye, hogy nem igényel adatkapcsolatot, így külföldön is használhatjuk. Hátránya, hogy a térképek frissítéséről a felhasználónak kell gondoskodnia, a szoftver megvásárlását követően általában egy bizonyos időszakra ez ingyenes, de ezen túl a frissítésekért fizetni kell.

Nav N Go iGO Amigo Android

Az iGO egyszerűsített változatát, az Amigót elsők között volt szerencsém tesztelni, itt olvashat róla bővebben. Ha röviden kellene jellemeznem azt mondanám róla, hogy funkcióiban alig kell kompromisszumot kötnünk az iGO8-ashoz képest, kezelhetőségében viszont minőségi lépést jelent főként azoknak, akik nem szeretnek vesződni a navigációval, hanem egyszerűen és magabiztosan akarnak navigálni. Örömmel olvastam a hírt, hogy a Nav N Go az Android platformra ezt az iGO változatot ültette át. Sajnos a híradások nem szólnak arról, milyen formában és mennyiért lehet majd hozzájutni az androidos iGO-hoz, de támpontok vannak. Az biztos, hogy az Android  Marketen keresztül vehetik majd meg a felhasználók és az is biztos, hogy a már kapható, iPhone változathoz hasonló áron. Teljes Európa változatban 90 euróért, nagyjából 25 magyar ezresért van az iPhone-ra, és ennyiért az Androidra is kell!

Én mondom, el vagyunk kényeztetve. A T-nél pár napja kapható egy csúcs androidos gép, a Pulse 50 ezres alatt, ez nekem nagyon tetszett, amikor teszteltem. De számomra nagyon kell a navigáció a telefonon is, így eddig emiatt vaciláltam. Szigorúan múlt időben.

Szponzorált hirdetések

Google Maps: túl az 1 milliárdon

A keresőóriás okostelefonos térképalkalmazása egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett.

Google Maps: túl az 1 milliárdon
Google Maps: túl az 1 milliárdon

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Két új navigáció Androidra - Google és iGO" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál