WAYTEQ N800 - GPS a jövőből

Molnár Sándor István - 2009. március 19. | 08:00

Régóta vártunk már egy olyan PND-re, amelyben gyors processzor, sok ROM és RAM, valamint jól használható egyéb funkciók vannak. A WAYTEQ N800-as annyira jó, hogy már majdnem PDA.

Szponzorált hirdetések

WAYTEQ N800 -  GPS a jövőből

Már megint egy "DFD", azaz "dolog fehér dobozban", gondoltam, amikor kezembe került az új WAYTEQ N800-as. Balázs kollégám 10 másodperc alatt felkeltette az érdeklődésemet a következő szavakkal: "Ebben egy 600-as proci, 64 csatornás GPS, sokmega RAM és 3D-s grafikus gyorsítás van". Először azt hittem, hülyéskedik, aztán jött a döbbenet. Hogy mire jó mindez? A tesztben erre keresem a választ.


A kis aranyos


Gombatlanságból elkövetett

Egy - nem sok -, ennyi gomb került rá. Csak a főkapcsoló árválkodik a tetején egy töltésjelző led mellett. Akinek sok kütyüvel volt dolga, azonnal megérzi, ha valami mást kapott a kezébe. Ez a cucc kifejezetten más. Épp annyira kerek, mint amennyire szögletes. Jól eltalált arányok és tökéletes illesztés jellemzi. Ezüstszürke, de az ezüstnek egy elegáns árnyalatával. Az oldalain csak egy SD kártyafoglalat, egy szabványos miniUSB foglalat - töltéshez és adatátvitelhez -, valamint egy 2,5 milliméteres jack-aljzat töri meg a felületet.

Az összes lényeges elem

Az első tapasztalatok után általában az szokta az embert érdekelni, hogy mennyibe kerül. Ha tippelnem kellett volna, azt mondom, hogy 80 000 bruttó alatt nem áll meg. Ekkor jön a döbbenet, mert bizony 50 000 alatt van, pontosan 49 900 forintért vehetjük majd meg bruttó, ajánlott fogyasztói áron. Az ára tehát tetszik, nézzük tovább!

3D, de nem a házak

Ha azt halljuk, hogy egy GPS 3D-s, valószínűleg arra gondolunk, hogy a térképei 3D-sek, na és persze a feüljárók és a hidak, valamint a domborzat emelkednek ki a síkból. Hát egyelőre nem. Ezen a WAYTEQ-en is Sygic fut, amelyet Attila barátom tesztelt novemberben, és amely inkább az olcsó áráról és az ahhoz viszonyítottan jó szolgáltatásairól híres. Nos, ezzel a szoftverrel párosítva ez a hardver valóban nagyon ütős páros. A Sygic teljes Európa térképpel ugyanis 14.990,- forint jelenleg, és akár hisszük, akár nem, mindent tud, amire a navigációkor szükségünk lehet. A térképeit a Tele Atlas szállítja, hazánk vonatkozásában ez néhány hónap lemaradást jelent a legfrissebb térképektől. Jól kezelhető, logikus - és egyszerűen átlátható - menük és jó térkép: mi kell még? Szóval akkor mit is jelent a 3D a specifikációban? A menük kezelését, egyelőre...

Mielőtt navigálnánk vele

Mindenképpen érdemes átnéznünk, mire is képes a WAYTEQ N800-as a navigáción kívül. Ugyanis a hardver nagyon sokat ígér, sőt nem csak ígér, hanem ad is. Már a bekapcsoláskor is kábít minket, hiszen olyan 3D-s animációval indít, amitől azonnal áttesszük a fejünkben egy másik polcra, ahová nem sokan tudnak felkapaszkodni mellé. A menük gyönyörűek, simogatásra olajozottan gördülnek, akadásnak és tétovázásnak nyoma sincs.

3D, de csak a menü

Multimédia

Logikus, ha egy ekkora és ilyen jó felbontású képernyőt a navigáláson kívül másra is használni szeretnénk. Mondjuk videóznánk? Sorozatfüggők figyelem! Íme egy tökéletes eszköz a mozizásra a dugóban ülve. Tehát az első kérdésre, miszerint mire jó a 600-as proci és a sok RAM,  íme az első válasz: például arra, hogy a kedvenc sorozatunkat átalakítás nélkül vigye DiVX-ben is. Még akkor is, ha a formátuma mondjuk 624x352 pixeles, 1048 kbps-es FFDS-es videotömörítéssel. Mindehhez olyan képet kapunk a 4,3 colos, 800x480-as, 16:9-es érintőképernyőn, hogy nem hiszünk a szemünknek. Ráadásul a hangja is tökéletes, a saját hangszórón is kifejezetten élvezhető. A belső tárban - amely egy MLC flash, és modelltől függően 1-4 GiB tárhelyet kínál -, átlagos mozifilmből ötöt, sorozatepizódból majdnem egy tucatot tárolhatunk. Támogatja az MPEG-2,  az MPEG-4, az AVI , az ASF, a WMV, az RMVB és az RM formátumokat, ezekhez semmilyen lejátszót nem kell telepíteni.

Sorozatosan

Sajnos, csak folyamatos töltés mellett videózhatunk, mert a nagy felbontásnak és a nagy procinak megvan az energiaadóssága, amelyet követel is azonnal. Egy 3/4 órás epizód még megnézhető akkumulátorról is, de az egészestés mozifilmeket inkább a szivargyújtóról nézzük.

Ha zenét hallgatnánk, arra is alkalmas, a hangja fülesen keresztül átlagos, sajnos csak 2,5 milliméteres dugót tudunk beledugni, de átalakítóval használható a saját fülhallgatónk is. A zenelejátszó támogatja az MP3, a WMA9 és a WAV formátumokat, mindent tud, amit egy átlagos zenelejátszó, ekvalízere is van.

Ha képnézegetésre támad kedvünk, jól használható képnézegetőt kapunk, amely elboldogul a JPEG, a BMP, a GIF és a PNG formátumokkal. Villámgyorsan nagyít, a felnagyított képet tökéletesen és akadásmentesen mozgatja.

Zsebkönyvtár

A menüben ráakadunk és rákattanunk az ebook-olvasóra, amely szintén többet ad a vártnál. Állítható a háttér színe, a betütípus és a betűk nagysága is. Ekkora képernyőn már egészen élvezhető az olvasgatás, persze nagyjából egy órán át, az akkumulátor ennyit bír csak. Hogy egy 4 GiB-os háttértárolón mennyi elektronikus könyv fér el, abba nem is nagyon érdemes belegondolni. Sok.

Internet

Az Explorert élvezhetjük gyárilag, annak minden előnyével és hátrányával. Sajnos a böngészés élménye így meg sem közelíti az asztali számítógépeken tapasztaltat, de ha azt nézzük, hogy ez is egy extra, plusz, akkor megenyhülünk a hibái láttán. Az Explorer használatakor sajnos körmözgetnünk kell, nem tudjuk ugyanis a weboldalakat az ujjunk húzogatásával mozgatni, csak a szélső gördítősávval érhetünk el mozgást.

Internet Explorer lemerülőben

Ha elég ügyesek vagyunk és el/megtaláljuk a fehér alapon világosszürke gombot, azért elboldogulunk. Meglepetés, hogy a képernyőn felugró QWERTY virtuális billentyűzet meglepően pontosan reagál és jól használható ujjal is. És hogy mindezt hogyan? Természetesen a beépített wifi segítségével, mert az is van benne.

Bluetooth és kihangosítás

A készülék párosítható bluetoothos telefonunkkal, viszhangmentesen hangosítja azt ki. Hogy mely készülékektől hogyan veszi át a telefonkönyvet, az talán a szerencse dolga, az én Omniámról nem sikerült azt a 2000 körüli kontaktot leszippantani, de lehet, hogy nem voltam elég türelmes. Mindenesetre arra tökéletes, hogy az autóban ne kelljen a telefonnal a kezünkben vezetni. Navigálás közben nem használhatjuk, mert a Bluetooth menüből kilépve bontja a kapcsolatot.

Egyéb alkalmazások

Hosszasan mesélhetnénk még a készülékbe rejtett játékokról, pénzváltóról és egyéb nyalánkságokról, de mégis inkább valami olyan finomságról essék most szó, amelyre végképp nem számítanánk. Az Application, azaz az alkalmazások menüt megnyitva mire akad az ember? Először hajlamosak vagyunk arra, hogy átugorjuk a GsFinder.exe kicsi zöld ikonját, de nagyon rosszul tesszük. Ugyanis ez nem más, mint egy file explorer, amellyel megnyílik előttünk a világ.

Amit csak akarsz...

Ráadásul natívan, hekkelés és buherálás nélkül. Innentől kezdve már mindenkinek a fantáziájára bízom, mit is hoz ki ebből a WinCE készülékből, hiszen a lehetőség adott, csak élni kell vele. A buherátorok imádni fogják, az biztos, nekem pedig itt kezdett el a szívem fájni, hogy vissza kell adjam a teszt végén. Legyünk erősek, és mondogassuk szorgalmasan: nemveszektöbbkütyüt, nemveszektöbbkütyüt, nemveszektöbbkütyüt!

Na, akkor találjunk oda valahova!

A navigáció lényege az, hogy elvigyen oda, ahová magunktól nem, vagy csak nehezen találnánk el. A Sygic annak ellenére, hogy olcsó, hihetetlenül sokat ad. Az igaz, hogy erősen hasonlít egy nyugati navigációs szoftverre, csak azt nem t'om elsőre, melyikre is. Aztán rájöttem, hogy mégis t'om, mégpedig kétszeresen. De baj ez? Ha azt veszzük, hogy itt van egy olyan Magyarország térkép, amelynek nem nagyon kell szégyenkeznie, mindezt nevetséges áron, főként ha a teljes Európa változatot nézzük? A használhatóságát és a funkcióit tekintve azt kell mondjuk, hogy messze alulértékelt a Sygic mind árban, mind elismertségben. De ez majd változik.

4 műhold? Nem is rossz... a panellakásban!

Készülékünkhöz visszatérve annyi biztos, hogy az erős vas úgy mozgatja a térképet és úgy navigál, mint az álom. És akkor itt a válasz a másik kérdésre, miszerint minek egy navigátorba 64 csatornás GPS: például azért, hogy az alsó rakparton haladva ne gondolja azt, hogy a felsőn vagyunk és például azért, hogy a házon belül is fogjon jelet. Na és persze azért, hogy a normál navigáció közben olyan biztosan és pontosan tudja a helyzetünket, amire egyetlen szó van csak: bámulatos! Láttam már ezt azt, de ilyet még nem. Csillagos ötös a GPS-nek, ha az összes SiRF Prima ilyen, tuti a siker! SiRF Primáról ide kattintva olvashatunk bővebben.

Ami nem teszett

Apróságokat tudok felsorolni csupán, bár néha pont az apróságok idegesítenek leginkább. Ilyen apróság például, hogy a készülékhez adott tapadókorongos tartókar olyan rövid, hogy véleményem szerint nincs olyan autó, amelyben normálisan el tudnánk a szélvédőn helyezni. Az autós tartó maga kompatibilis ugyan a Herbert Richter tartókkal, de valamilyen rejtélyes okból úgy helyezték el a vágatokat rajta, hogy nem fektetve, hanem állítva csatlakozik az autospecifikus tartóhoz. Ha tehát szeretnénk fektetve elhelyezni, kell vegyünk köztes elemnek egy forgatható gömbcsuklót.

Az állított elhelyezéssel ráadásul az a baj, hogy a Sygic csak egy irányba tudja elfordítani a képet, ez pedig pont ellentétes azzal az iránnyal, amit a HR tartó kívánna. Így a tartót nem lefelé kell rácsatlakoztatni a HR apára, hanem felfelé, ha néhányszor levesszük és feltesszük, kikopik és magától az ölünkbe fog hullani. Ezért tehát az állított felhasználást is csak egy gömbcsuklóval javasoljuk.

Ugyanilyen idegesítő a szivargyújtós töltő is, amelynek a zsinórja merev, nem csavart így valóságos káoszt okoz az utastérben. Szerencsére ez egy szabványos miniUSB-s töltő, így viszonylag olcsón lecserélhetjük egy normálisra.

Kinek, minek?

Azoknak ajánlanám, akik nem félnek az olcsó megoldásoktól. Ez a készülék sokkal többet nyújt, mint amit az ára alapján gondolnánk. Kicsi, igényes kivitelű, sokoldalú és buherálható.

A készüléket az ATCOMP Trade Kft. biztosította, köszönjük! A WAYTEQ termékekről bővebben olvashatunk a hivatalos magyar honlapon, a http://www.wayteq.hu/ címen.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "WAYTEQ N800 - GPS a jövőből" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál