Mégsem elég edzésnek a Wii Fit?

Nagy Balázs András - 2012. február 29. | 08:00 játék tények

Annak idején sokan már a szobakerékpár, az otthoni edzőgépekkel tömött szobarészlet leváltásaként üdvözölték a Nintendo gépet, pedig talán mégsem ér ennyit.

Szponzorált hirdetések

A Nintendo Wii Fit-tel (és Fit Plus-szal) kiegészült játékgépét annak idején úgy üdvözölték, mint a videojátékot végre az egészségtelen tohonyaságból kimozdító eszközt. Az unalmas otthoni edzést leváltotta a szórakozás, az otthoni testedzés kissé közösségibb lett, a videojáték pedig fitté varázsolta a játékost.


Illetve talán mégsem: a Reuters egy nemrég megjelent cikke szerint ugyanis friss kutatás szerint a Wii Fit megléte nem jelenti azt, hogy a gyermekek automatikusan fitteké válnának. A kísérletben 78 gyermeknél mérték a napi testmozgást. A résztvevők egyikének sem volt korábban Wii-je, és felük aktív testmozgást követelő játékokat kapott hozzá (pl Wii Sports és Dance Dance Revolution), míg a csoport másik fele olyan, aktivitást nem követelőket, mind mondjuk a Super Mario Galaxy.

A gyermekek 13 hétig gyorsulásmérős eszközökkel lettek felszerelve, amelyek célja az volt, hogy mérjék a testmozgást. Azt nem tudni, hogy ezen érzékelők hova is lettek helyezve, így jelenleg nem tiszta, hogy a kutatás alatt pontosan milyen mozgásokat is figyeltek. Az eredmények viszont azt mutatják, hogy az aktív csoportba tartozó gyerekek átlagosan napi 25-28 perc aktív testmozgást végeztek, míg a másik csoport 26-29 percet. Azaz hibahatáron belül ugyanannyit.


Tom Baranowski, a kutatás vezetője meglepetésének adott hangot a Reutersnek tett nyilatkozatában: „Őszintén szólva, sokkoló volt az különbség hiánya.” A kutatók szerint ugyan elképzelhető, hogy a játékok egy minimális hatással lehetnek a játékosok egészségére, súlyára, és általános aktivitási szintjére egy év során, azonban inkább az ülve játszott játékokat helyettesítik, mint a rendszeres testmozgást.

Meglátásom szerint a teszteredmények azonban kissé belegondolva talán még magától értetődőnek is nevezhetőek. Elvégre ahhoz, hogy a rendszeres testmozgást, edzést leváltsa a játék, hasonló és hasonlóan intenzív erőkifejtés lenne szükséges. Azaz elkerülhetetlen az izzadás, fáradás, és minden egyéb kellemetlenség, amely ezzel együtt jár. A gyermekek egy jelentős része pedig valószínűleg jóval ez előtt abbahagyja a játékot, hiszen belefáradt, és a játék egyáltalán nem stimulálja annyira, mint mondjuk egy kinti bringázás a haverokkal.

Szponzorált hirdetések

Újra a Sony uralja a játékkonzol piacot

A Sony azon a trónon foglalt most újra helyet, melyen legutóbb még 2005-ben ült.

Újra a Sony uralja a játékkonzol piacot
Újra a Sony uralja a játékkonzol piacot

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Mégsem elég edzésnek a Wii Fit?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál