Nem halhat ki a kalandjáték: új rajongói kezdeményezés!

Nagy Balázs András - 2012. február 9. | 17:00 közösség játék

Nem egészen egy nap alatt hatszázezer dollárt dobtak össze a rajongók az új, a műfaj sztárjai által készített játékra.

Szponzorált hirdetések

Ugyan a nagy kiadók szembe röhögik a kalandjátékokkal házaló fejlesztőket, mondván ma nincs semmiféle piacuk, inkább csináljanak lövöldözős akciót, a jelek szerint még mindig óriási, kiéhezett rajongótábor követi e műfaj nagyjait.


Erre pedig mi sem jobb bizonyíték, mint a Tim Schafer és Ron Gilbert legújabb kezdeményezése. Akinek nem ismerős e két név: Monkey Island, Grim Fandango, Psychonauts, Day of the Tentacle, Maniac Mansion, Full Throttle, Brütal Legend és még néhány klasszikus kapcsolódik kettejükhöz. Azaz vérükben van a kalandjáték műfaja.


Visszatérve a kezdeményezésükre, ez nem más, mint a „croudfunding”, azaz rajongók által pénzelt projektek legújabbika. A Kickstarter projektolda szerint cikkünk írása alatt átlépték a hatszázezer dolláros küszöböt is az adományok, illetve inkább nevezzük ezeket befektetéseknek őket, de erről később. Mindezt úgy, hogy csupán egy napja tették fel, és eredetileg négyszázezret kértek. Az egész megoldásban talán a legszebb, hogy így nem fognak beleszólni a játék fejlesztésébe a - játékokhoz sokszor nem értő - fontoskodó managerek, és a kiadó helyett a bevétel nagyja (a fizetést bonyolító Kickstarter és az Amazon kb tíz százaléka után az összes) a lehető legjobb helyre, a fejlesztőkhöz kerül.A fejlesztők egy dolgot garantálnak: valamit kapni fogunk. Az eredeti tervek szerint háromszázezer ment volna a játékra, százezer meg a játék fejlesztését dokumentáló filmre, azonban azt is megígérték, hogy az esetleges extrát visszaforgatják a játékba. Azaz a több pénz jobb, több zenét, szinkronszínészeket és egyebeket jelent majd.

Persze elképzelhető, hogy pofára esik a projekt, de a duó eddigi játékait ismerve ez nem túl valószínű. Amennyiben elkészül a projekt, a tizenöt dollárt adományozó (itt lehet!) rajongók megkapják a játékot, sőt, annak bétájához is hozzáférhetnek majd és a fejlesztésbe ötleteket is bedobhatnak. Emellett a dokumentumfilmet is megnézhetik.

Harminc dollárt ér a dokumentumfilm HD változata, extrákkal, valamint a digitálisan letölthető zene. Nomeg az összes előző extra, ezt többé nem is mondom. Száz dollárért egy jókora, bekeretezésre is alkalmas „Double Fine Adventure” posztert kap az ember, valamint helyet a stáblista köszönetnyilvánítási részlegében.

Kétszázötvenért az előző posztert Tim Schafer, Ron Gilbert és a design-csapat szignójával egészítik ki, ezerért a játékhoz beosztott művész örökít meg rajzban, a limitált példányszámban elérhető (van még 7 hely) ötezres támogatásért egy óriási, a játékban használt festmény a jutalom. A legnagyobb, tízezer dolláros támogató is megjött már, így az iroda bejárása és a két nagyágyúval közös ebéd már elkelt.

A kickstarter oldalán ugyan nem szerepelnek, de vannak ennél magasabb adományozási osztályok is: tizenötért vacsora a fejlesztői csapat magjával, húszért vacsi és bowling, harmincért Ron Gilbert fotója, amint épp mosolyog, ötvenért beépítenek a játékba karakterként, százötvenért pedig egy igazi relikvia: a Day of the Tentacle háromszög-alakú, felbontatlan doboza, amelyből Tim Scafer már csupán néggyel rendelkezik.

Amennyiben te is beszállnál, itt található a projekt oldala.

Szponzorált hirdetések

SteamOS: így lesz játékos PC a tévékből

Hiába támadnak a játékkonzolok, a PC nem halott - állítja a Valve, amely nem kisebb lépéssel, mint egy saját rendszer megalkotásával állítaná vissza a számítógépek dicsőségét. A...

SteamOS: így lesz játékos PC a tévékből
SteamOS: így lesz játékos PC a tévékből

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nem halhat ki a kalandjáték: új rajongói kezdeményezés!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál