Toplista: 2010 legjobb játékai

Nagy Balázs András - 2010. december 18. | 08:00 játék

Lövöldözős, stratégia, szórakoztató agyatlanság vagy tudásunkat, logikánkat, ösztöneinket próbára tevő játékok: melyek voltak 2010 legjobbjai, és kik voltak a fekete bárányok?

Szponzorált hirdetések


Lövöldözős

Az idei év meglehetősen bőkezűen mérte a lövöldözős játékokat: Metro 2033, Singularity, Bad Company 2, Splinter Cell: Conviction, Left 4 Dead 2 és a Medal of Honor csupán három a bőséges, AAA kategóriás felhozatalból. A legjobb új sorozat címét kétség kívül a Metro 2033 viszi el. Ez az orosz lövöldözős horror a S.T.A.L.K.E.R-ből megismert receptet ülteti át leginkább a föld alá, kiegészítve egy apokalipszissel. Akinek van kedve hozzá, az akár a könyv eredetit is elolvashatja.

Rádiótorony általi halál...

Rádiótorony általi halál...


A régi sorozatokból szerintem a legjobb folytatást a Battlefield: Bad Company második része produkálta. Az egyjátékos rész ugyan picit rövid, de mesteri, vicces és kellőképp akciódús. Nem próbálnak mindenféle erőltetett összeesküvés-elméletet legyömöszölni a torkunkon, csupán vicces szórakozást kínál, kellően filmes körítéssel. A többjátékos részben is jelen levő pusztítható épületek pedig külön ízt csempésztek a már-már laposodó piacra.

Szerepjáték
A nyugati irányvonalat képviselő szerepjátékok közt az általunk is tesztelt Mass Effect 2 talán 2010 legjobbja. A játék egy egész galaxist rak lábunk elé, amelyet kedvünkre fedezhetünk fel, bár néhányszor nem árt sietni, ha nem szeretnénk instantleves formájában látni néhány ismerőst. Külön extra, hogy az azóta kiadott letölthető tartalmak közül három (Shadow Broker, Overlord, Kasumi) igazi profi munka, megéri a pénzét.


Amennyiben kissé lazább játékra vágyunk, úgy a Fable III-at nekünk találták ki. A hősszimulátorban királyi örökösként kezdünk, majd a közepén – szép nagy kitérő után – meg is kapjuk az ékes fejdíszt. Aztán beindul a játék egy másik része, de ezt inkább nem lövöm le.

Akció-kaland
Az Alan Wake ötéves fejlesztését is idén fejezték be. A régebben a Max Payne Film-noir stílusú játéksorozatból megismer fejlesztők valami igazán egyedit alkottak. Filmszerűségével csupán a PS3-ra kijött Heavy Rain vetekedhet, de míg az inkább egy átlagos krimire hasonlít, itt bizony egy természetfeletti thrillerrel van dolgunk, hasonlóan természetfeletti megvalósításban.
Sötét fellegek: Hitchcock boldog lenne

Sötét fellegek: Hitchcock boldog lennePersze nem felejthetjük el az Assassin’s Creed nemrég megjelent új részét, a Brotherhood alcímet viselő epizódot. A javarészt középkori Itáliában játszódó játék felejthetetlen parkour adalékkal, jól kidolgozott történettel, óriási mennyiségű háttérinformációval és mesterien adagolt összeesküvéssel csavarja el a fejünket. Akinek pedig a városi dzsungel helyett egy teljes sziget kell, ott a Just Cause 2.

Stratégia
A stratégiai játékok piacát egyértelműen a nyáron megjelent Starcraft II első epizódja uralja. A végletekig csiszolt stratégiai játék utódja ugyan kissé csiszolatlanul érkezett a boltokba, a történet pedig az előző részben élvezettnek csupán harmada, azért az online rész még mindig jó móka.
R.U.S.E.: terepasztal a parancsnoki sátorban

R.U.S.E.: terepasztal a parancsnoki sátorban


Akinek nem kenyere a sci-fi tér, avagy valami újdonságot kíván, annak tökéletes lehet a R.U.S.E. Azt hinné az ember, hogy egy második világháborús játék nem nyújthat újat, de ez óriási tévedés. Egy pókerjátszmához hasonlatosan kell átejtenünk az ellenfeleinket, lehallgatással, bábukkal, radarzavaróval és egyebekkel. A pálya megjelenítés pedig üdítően új.


Sport
Vannak a hagyományos sportjátékok és van egy teljesen új részleg: a Kinect. Ugyan egyesek ragaszkodnak a kontrollerhez, de a Kinect segítségével végre tényleg részesévé válhatunk az eseményeknek. Ugyan a Kinect Sports-ot láttuk már régebben Wii-n is, de a kis távirányítók elhagyása óriásit dob az élvezhetőségen. Plusz a buli funkció fenomenális!


Büntetőben
Az év azonban nem telhetett el elrontott játékok nélkül. A Darksiders PC verziójában például „csak” arról feledkeztek meg az alkotók, hogy PC-re készül. Sajnos a körökre osztott stratégiai játékok közt a Civilization V nem győzte le elődjét, és még ma is – néhány nappal a nagy javítás után – alapvető funkciók hiányoznak belőle. Jobb az előző!

A szerepjátékok közül az új Fallout: New Vegas igazi bughalmazként látta meg a napvilágot, és ide majdnem erősebbet írtam. Ugyan azóta valamelyest javult a helyzet, de még mindig sok a hiba. Az Alpha Protocol pedig iskolapéldája annak, amikor a designer túl nagy szabadságot kap és nem ügyel a játszhatóságra vagy a hibák számára sem.
Sniper: Ghost Warrior: zsungelnek néz ki, de valójában cirkusz

Sniper: Ghost Warrior: zsungelnek néz ki, de valójában cirkusz


A lövöldözős játékok jelentős részében a mesterséges intelligencia csődöt mondott., ez sajnos nagyjából az összesnél így volt. Talán a legrosszabb idei termés a Sniper: Ghost Warrior volt, amely gumibabái röntgenszemekkel vadásztak ránk, máskor pedig az orrukba dugott puskát sem vették észre. Ráadásul jelentős részt kénytelenek leszünk lopakodás helyett gépkarabéllyal hangoskodva teljesíteni.

Egy csomagnyi szórakozás
Az említett játékok egytől-egyig megérték a pénzüket még újonnan is, de szerencsére jelenleg karácsonyi vásár van a videojátékok piacán is. Így aztán egy jó játék árából nem ritka, hogy egész csomagot szerezhetünk. Tartsuk nyitva a szemünket, és jó vásárt csinálhatunk, szeressük az akciójátékokat vagy a régimódi kalandjátékokat!

Szponzorált hirdetések

Medal of Honor: Warfighter teszt - ennyire rossz lenne?

Már tele van a világháló a rosszabbnál rosszabb értékelésekkel az EA háborús FPS játéka kapcsán, de vajon tényleg ennyire pocsék lenne az egész? Hadba vonultunk, hogy kiderítsük.

Medal of Honor: Warfighter teszt - ennyire rossz lenne?
Medal of Honor: Warfighter teszt - ennyire rossz lenne?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Toplista: 2010 legjobb játékai" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál